İki plasenta-iki kese, bir plasenta-iki kese, bir plasenta-bir kese (daha az karşılaşılır) olan ikiz gebelikler oluşabiliyor.
Aynı kese içinde iki bebek gelişir. Bu durum ise göbek kordonlarının dolanması ve düğüm oluşturması nedeni ile %50 olguda anne karnında kayıplar ile sonuçlanırlar. Bu gebeliklere MONOKORYONİK-MONOAMNİOTİK İKİZ GEBELİKLER adı verilir.
İkiz gebelik ultrasonla tespit edilebilmektedir. İkiz gebeliğin kendini belli etmeye başlaması hamileliğin 5. ve 6. haftalarında gerçekleşir. Eğer ultrason görüntülerinizde iki adet kese varsa, bu ikiz gebeliğinizin var olduğu anlamına gelebilmektedir.
Çift yumurta ikizlerinde anneden gelen iki yumurta babadan gelen iki ayrı spermle döllenir. İki ayrı kese ve iki ayrı plasenta oluşur.
İkiz gebelik ilk 12 hafta içerisinde ultrasonla rahatça tespit edilebilir. Koryonisite ve amniyositesine bakılarak tek yumurta ya da çift yumurta ikizi olduğu tespit edilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
İkiz gebelikte hamilelik belirtileri, gebeliğin ilk üç ayında; bulantı, koku hassasiyeti ve kusmanın daha yoğun olarak görülmesidir. Bunun dışında ikiz gebeliklerde yorgunluk daha net hissedilir. Ayrıca karın büyüklüğü tekil hamileliğe göre daha büyük olur.
Annenin ikiz olması, babanın ikiz olma durumundan daha etkilidir. Öyle ki, çift yumurta ikizlerinden biri erkek ise, bu kişinin çocuklarının ikiz olma ihtimali 125'te 1 oranda görülür. Kısırlık ve gebe kalamama durumlarında uygulanan tedavi yöntemleri de çoğul gebeliklerin sayısını önemli ölçüde artırmıştır.
Genelde ultrasonla en eken 5.-6. haftalarda veya daha sonralarında rastlanılan ve hatta kalpleri bile görülen birden çok (çoğul) bebeklerden bir veya birden fazlasının ilerleyen gebelik haftalarında yok olması ile tanı konulabilmektedir.
Fakat tüp bebekte ikiz gebelik değerleri tekil gebeliklere oranla %30-50 gibi bir oranda daha yüksek olabilir. 3-4 haftalık bir ikiz gebelikte Beta HCG düzeyi 5.000-10.000 mIU/mL, 4-5 haftalık bir ikiz gebelikte ise Beta HCG seviyesi 10.000-50.000 mIU/mL aralığında olabilir.
İki plasenta-iki kese, bir plasenta-iki kese, bir plasenta-bir kese (daha az karşılaşılır) olan ikiz gebelikler oluşabiliyor. İkiz gebeliklerin tek veya çift yumurta olmalarından ziyade önemli olan her bir bebeğin ayrı plasentası (eşi) olup olmadığı veya tek bir plasentayı paylaşıp paylaşmadıkları önem kazanıyor.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Bu yüzden hamilelikten kesin olarak söz edilebilmesi için gebelik kesesinin ultrasonografik cihazlarda net bir şekilde görülmesi beklenir. Beta HCG hormonunun 1000 – 3000 IU/mL seviyesine ulaştığı dönemde gebelik kesesinin ultrason cihazlarında net bir şekilde görülmesi gerekir.
Çift yumurta ikizi ise, çift yumurtayı iki spermin döllemesidir. Bu bebekler farklı görünüş ve genetik koda sahiptir. Genelde cinsiyetleri farklıdır. Tek yumurta ikizleri ise genelde aynı cinsiyette olur.
Tipik olarak, gebelikte 6.hafta ile 9. hafta arasında yapılan bir ultrason muayenesi ile ikiz gebelik tespit edilebilir. İkiz gebeliğin teşhisinde kullanılan yöntemler şunlardır: Ultrasonografi: İkiz gebelik genellikle ilk 3 aylık dönemde yapılan ultrasonografi ile görüntülenebilir.
Tek yumurta ikizi (monozigot) olarak adlandırılan durum, bir yumurtanın tek bir sperm tarafından döllenmesi ve sonrasında bölünerek iki bebek oluşturması ile gerçekleşiyor. Bu tür ikizler, aynı cinsiyette oluyor ve aynı genetik, fiziksel özellikleri paylaşıyorlar.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Embriyonun normalde içinde geliştiği gebelik kesesi, anembriyonik gebeliklerde embriyo olmasa da büyümeye devam eder.
Babaları farklı olan ikiz bebekler oldukça nadir görülen bir durum. Tıpta “heteropaternal süperfekondasyon” olarak adlandırılan vakada, kadının kısa bir zaman diliminde iki yumurtasının olması ve bu yumurtaların yine birden fazla erkeğin spermi tarafından döllenmesiyle de ikizlerin babaları farklı olabiliyor.
Tek yumurta ikizleri, zigot adı verilen döllenmiş bir yumurtanın tamamen aynı genleri paylaşan iki embriyoya ayrılması sonucu oluşuyor. Bölünmenin nedeni bilinmese de, bu biyolojik sürecin rastgele olduğu düşünülüyordu.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
İkili test, tekil ve ikiz gebeliklerde uygulanabilen ve bebeğin belirli bir kısım kromozom hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgi veren bir tarama testidir.
4.Hafta. Bu haftada rahime ulaşan embriyo rahim duvarına tutunur ve gelişmeye başlar.
İkizden ikize transfüzyon sendromu (TTS) olarak adlandırılan bu durumda gelişemeyen bebek bir süre sonra anne karnında hayatını kaybediyor. İkiz kardeşlerden birisinin hayatını kaybetmesi ile bu defa diğerinin kan basıncı düşüyor. Bu o bebeğin de ölümüne veya beyin özürlü olmasına yol açıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri