Faaliyetlerinin sürekliliği gereği turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen iş kollarında çalışan işçiler 7,5 saatten fazla gece çalıştırılabilirler. Ancak gece 7,5 saatten fazla çalıştırılmak istenen işçilerin yazılı onayının alınması gerektiği unutulmamalıdır.
Çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlayan bir postanın çalışması, gece çalışması sayılır. Gece çalışması sadece vardiya sistemine göre çalışan işyerlerinde yapılabilir, vardiya olmaksızın çalışan işyerlerinde gece çalışması yapılamaz.
Eğer işçisinin çalışma saatlerinin yarısından fazlası, saat 20.00'dan sabah 06.00 aralığına denk geliyorsa bu sisteme gece çalışması adı verilmektedir. Gece çalışma sistemine göre her iş yerinde işçi en fazla 7.5 saat çalışabilir. Buna göre işçinin 7.5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır.
Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
Gece vardiyası yüksek oranda ikinci tip diyabet, kalp krizi ve kanser riskini de arttırıyor. İngiltere'nin Surrey kentindeki Uyku Araştırma Merkezi gece vardiyasının insan vücudunda moleküler düzeyde değişikliğe sebep olduğunu ortaya çıkardı.
İlgili 27 soru bulundu
İş Kanunun 69. maddesine göre gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları çalıştırılan işyerlerinde bir işçi üst üste en fazla iki hafta gece vardiyasında çalıştırılabilir. İki hafta üst üste gece vardiyasında çalıştırılan işçinin, sonraki iki hafta gündüz vardiyasında çalıştırılması zorunludur.
Dergide yayımlanan araştırmada, vardiyalı veya gece saatlerinde 10 yıl çalışmak, kişinin beynini en az altı yıl yaşlandırıyor. Gece çalışmak, "asosyal çalışma saatleri" olarak adlandırılıyor... uyku bozukluğu, bunama gibi hastalıklara neden oluyor, beyin fonksiyonlarını etkiliyor.
Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır. Gece döneminde çalışma, işçilerin sağlığını etkileyebilecek bir durum olduğundan, bu dönemde yapılacak çalışmalar ayrı hükümlerle düzenlenmiştir.
İşveren sizi bu durumlarda olduğunuzda gece vardiyasında çalıştırma hakkına yasal olarak sahip olamaz. Şayet çalıştırmak istediğinde geçerli bir nedene dayandığınız için iş sözleşmesi feshi hakkına sahip olabilirsiniz. Bu durumda gece çalışamaz raporu alabilir ve gece vardiyasında çalışmama hakkınızı kullanabilirsiniz.
Bu durumda ara dinlenmesi çıkartıldığında bir işçinin gece döneminde en çok 7.5 saat çalıştırılması mümkün olup, gece çalışması yapan işçiye ek olarak fazla çalışma yaptırılamaz. Gece çalışması fazla mesai olarak görülmemeli, işçi fazla çalıştırılmamalıdır.
Gece vardiyasında tek çalışılması konusunda bir yasak var mıdır? Mevzuatımızda işçilerin vardiyalarda tek başına çalışmasını açıkça yasaklayan bir düzenleme bulunmamaktadır.
İşçilerin alacağı ücret günlük ya da aylık olarak belirlenir. Gece çalışması ile gündüz çalışması birbirinden farklı olarak ayrıca bir ücretlendirmeye tabi tutulmamıştır. Gece 7,5 saati aşmamak kaydıyla yapılan çalışma ile gündüz çalışması arasında bir farklılık söz konusu değildir.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
KDK yaptığı incelemede, bir personelin kendi rızası dışında sürekli gece çalışmaya zorlanamayacağına karar vermiştir. Kararda, 657 sayılı Kanun'da genel olarak Devlet memurlarının çalışma saatlerine ilişkin bu şekilde(gececi/gündüzcü) bir ayrım yapılmadığına yer verilmiştir.
Gece çalışması fazla mesai hükümlerine tabidir. Bir işçi 7,5 saatten daha fazla gece çalışması yapamaz. İşçi haftalık saat sınırını geçmemiş olduğu halde gece çalışması yapsa da ücretlendirilir. Gece çalışması ücreti ise normal mesai ücretinden %50 yüksek olarak hesaplanır.
Normal koşullarda bir kişinin günde 6-9 saat uyuması gerekir. Sürekli olarak gereksinim duyulan en az uyku süresi 6,5 saattir.
Vardiyalı sistemde çalışmak endokrin ve metabolik sistem, gastrointestinal sistem hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar, psikiyatrik hastalıklar ve kanser açısından bir risk faktörü olmakla beraber ayrıca uyku-uyanıklık ve sirkadiyen ritmi bozarak kişinin sosyal hayatını da olumsuz etkilemektedir.
İş mevzuatı bu konuda işçiye bir takdir hakkı tanımamıştır. Yani işveren çalışma koşullarıyla ilgili diğer kurallara uyduğu müddetçe, işçiden ayrıca bir onay alması gerekmez. Aynı şekilde işçinin de, bir dilekçe vererek vardiyalı çalışmadan vazgeçmesi mümkün değildir.
Aile Hekimi Gece Çalışabilir Sağlık Raporu Veriyor mu? Gece çalışabilir belgesi özellikle en geç 20:00'dan başlamak üzere, en erken sabah 06:00'ya kadar çalışan kişilerin alması gereken bir belgedir. Gece vardiyasında en fazla 11 saat çalışacak olan kişilerin gece çalışabilir sağlık raporu alması gerekmektedir.
Bazı sektörlerde yürütülen işlerde, işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılması mümkün. Buna göre, gece çalışmalarında fazla çalışma yapılabilecek sektörler şöyle; turizm sektörü, özel güvenlik sektörü ve sağlık hizmeti sektörü.
Buna göre, kadın çalışanlar gece postalarında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Ayrıca, kadın çalışanların gece postalarında çalıştırılabilmeleri için, işe başlamadan önce, gece postalarında çalıştırılmalarında sakınca olmadığına ilişkin sağlık raporu işyerinde görevli işyeri hekiminden alınmalıdır.
Yargıtay'a göre bir işçinin 24 saat kesintisiz çalışması asla kabul edilemez. Ancak ne kadar çalışmış sayılacağı da işçinin uykusuna bağlıdır. Buna göre; İşçinin uyuma imkânı var ise çalışması 14 saat kabul edilir.
4857 Sayılı İş Kanunu 69. Madde
Çalışma hayatında “gece” en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir.
Vardiyalı çalışmanın sonuçları ilk olarak yorgunluk ve kaslarda gerilme, dikkatsizlik, sinir, baş ağrısı, görme ve işitme problemi, erken yaşlanma ve ölüm, uyku düzensizlikleri, günlük yaşantıyı örgütleme güçlükleri, ailesel ilişkilerin hırpalanması, toplumsal ilişkilerin zayıflaması gibi bir çok soruna yol açıyor...”
Yürüyüş aynı zamanda kan akışınızı hızlandırır ve bu açıdan da uykunuzun gelmesini engeller. Artık kafeinin uykuyu geciktirdiğini bilmeyen yoktur. Uykunuz henüz gelmeden kafein içerikli içecekler tüketebilirsiniz. Bunlar arasında en kısa sürede etkisini gösteren ve etkisi en uzun süren Türk kahvesi oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri