Ak akçe kara gün içindir atasözü Türk Dil Kurumu'na göre 'Türlü sıkıntıları aşarak kazanılan paranın, dar zamanda insanın imdadına yetişmesi' anlamına gelmektedir.
AK AKÇE KARA GÜN İÇİNDİR BENZERİ ATASÖZLERİ
Güvenme varlığa düşersin darlığa. Sakla samanı, gelir zamanı. Ekmeden biçilmez.
Atasözü Biriktirilen paranın, zor zamanlar için saklanması gerektiğini vurgular.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
Kanaatkar olmakla ilgili söylenmiş birçok atasözü, günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunların arasında en bilineni ak akçe kara gün içindir. Bu atasözünde hem tutumlu olmanın hem de gelecek günleri düşünerek hareket etmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanır.
İlgili 22 soru bulundu
Ak akçe kara gün içindir atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisidir.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
Eski Dost Düşman Olmaz Olsa Da Dürüst Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: aralarında ufak tefek dargınlıklar olsa bile eski dostlar birbirlerine düşman olmazlar, yeni kazanılan dostlarla arada henüz sıkı bir bağ oluşmadığı için bu durum söz konusu değildir.
"Dost dostun ayıbını yüzüne söyler." Bu atasözü, gerçek dostların birbirlerine karşı dürüst olmaları gerektiğini ve yanlış bir şey gördüklerinde bunu açıkça ifade etmeleri gerektiğini belirtir. Dostluk, birbirini gerçek anlamda görmek ve uyarmakla oluşur.
Cevap: topluluk içinde kendini denetle, aşırı davranışlarda bulunmaktan kaçın, açgözlülük ve gevezelik etme.
"Azar azar olagelen şeyler birikerek önemli bir niceliğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir." anlamında kullanılan bir atasözüdür.
Ana Gibi Yar Bağdat Gibi Diyar Olmaz atasözü sıklıkla kullanılan sözler arasında yer almaktadır. Özellikle de annelerin değerini anlatmak için kullanılan bir atasözü olarak ifade edilebilir.
Karşıt duygu, düşünce veya durumların kullanıldığı kavramlara tezat (zıtlık) söz sanatı denir. Bu karşıtlık zıt anlamlı sözcüklerden ya da karşıt durumlardan oluşur. Örneğin “Samimi olmak için çabaladıkça riyakârlığı ortaya çıkıyordu.” cümlesinde “samimi” ve “riyakârlık” karşıt kavramlardır.
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
- Ak akçe kara gün içindir: Daha önce biriktirilen kıyıya, köşeye atılan para, sıkıntılı ve zor günlerde işe yarar. Bu nedenle tasarruf yaparak birikim yapılmadır.
Dost acı söyler atasözü
İnsanın kusuru mutlaka görülür. Bazı kimseler, sırf canımız sıkılmasın diye, doğruyu söylemeye çekinirler. Ama yakın dostlar, düzeltmemiz için onu söylemeyi borç bilirler. Yine de doğru söz bize acı gelir.
Örneğin, "Dost acı söyler" gibi bir atasözü, öğrencilere dürüstlük ve samimiyetin önemini öğretir.
Dost dostun eyerlenmiş atıdır atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Fazla Mal Göz Çıkarmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: ne kadar ve ne türden mal olursa olsun malın fazlası elden çıkarılmamalıdır çünkü mutlaka bir gün gelir lazım olur.
Bu atasözü, zor ve çaresiz bir durumda olan bir kişinin, normale göre riskli veya tehlikeli olabilecek bir seçeneği bile kabul edebileceğini ifade eder. Zor zamanlarda insanların bazen sıradışı ve beklenmedik çözümlere başvurabileceğini belirtir.
Eski dost düşman olmaz, yenisinden vefa gelmez Atasözünün Anlamı: Uzun süreli dostlukların kıymetinin ve güvenilirliğinin altını çizen bu atasözü, yeni dostlukların eski dostluklar kadar samimi ve güvenilir olmayabileceğine vurgu yapar.
Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: imkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır.
Atasözü [1]Yapılacak bir işi hemen yapmayıp geciktiren kişi zarar eder. Örneğin bir şeyden birçok kimse yararlanacaksa daha önce davrananlar seçer, seçer alırlar; geriye döküntüleri kalır.
"Kalem kılıçtan keskindir." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yazılı ve sözlü sözlerin, fiziksel güçten ve savaştan daha etkili ve güçlü olabileceğini belirtir. Düşüncelerin, fikirlerin ve bilginin paylaşımı, fiziksel mücadeleden daha kalıcı ve geniş çapta bir etki yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri