Türkiye'de atık yağlar, Bakanlık tarafından verilen çevre lisansına sahip olan tesislerde geri dönüştürülür. Bu geri dönüşüm tesislerinde atık yağlar yarı işlenerek ya da yeni bir ürün olarak geri dönüştürülerek değerlendirilir.
Atık yağları geri dönüşüme kazandırmak için evimizde yapacaklarımız ise son derece kolay. Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor.
Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir. Çünkü şişe ya da kutudan yağın çıkarılması, geri dönüşüm sürecini zorlaştırır. Tava içerisinde kalan az miktardaki yağı dökemiyorsanız bir peçete yardımı ile silip çöpe atabilirsiniz.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.
Yağı asla lavaboya dökmeyin. Özellikle sıcak olan yağı asla dökmeyin. Eğer şişe bulamazsanız bir teneke ya da bir kaba koyup dondurucuda dondurduktan sonra çöpe atabilirsiniz. Eğer atık olarak geri dönüştürülmesi istiyorsanız belediyelerin belirlemiş oldukları atık noktalarına götürebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Örneğin; ayçiçek yağının donma sıcaklığı çok düşük olduğu için soğuk yörelerde veya kış aylarında bile katılaştığı kolay kolay gözlenmez. Ancak Kızartma Ustası içerdiği palm süper olein nedeniyle 6 derece altında donabilmektedir. Bu durum normaldir.
Kızartma yaptıktan sonraki en önemli sorunlardan biri ise kalan kızartma yağıdır. Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir. Alıcı ortamı kirleterek, ortamda yaşayan canlıların yaşam alanlarını yok ederek tahribata yol açar. Atık yağlar suya karıştığı zaman; temiz su yüzeyini kaplar ve suyun hava ile temasını engeller. Havadan suya oksijen transferini önler, zamanla oksijenin azalmasına sebep olur.
Alüminyum içecek kutuları, alüminyum folyolar, konserve kutuları, yağ, salça tenekesiyle çatal, bıçak, tencere ve çaydanlık da geri dönüşüm için uygun malzeme sağlıyor. Boya kutuları, deodorantlar, motor ve makine yağı kutularıyla vernik kutularının dönüştürülecek malzemelerle karıştırılmaması önem taşıyor.
→ Sıvı yağlar, çamaşır suyu, tuz ruhu, sıvı sabun, şampuan, şurup gibi sıvılar evsel sıvı atıkları oluş- turur. → Kâğıt, karton, metal, cam, plastik, kauçuk, tekstil atıkları, organik atıklar (yiyecek, tırnak, saç, çim gibi), pet şişe, pil ve küller evsel katı atıkları oluştu- rur.
Yağınızda yanıklar oluşmamışsa, kaliteli bir tavada kızartma işlemi yaptıysanız, yağınızı bir kez daha kullanabilirsiniz. Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz.
Atık yağ alım ücreti 10 liradan 95 liraya çıktı
1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman suyun kirlenmesine sebep olur.
Kızartma işlemi bittikten sonra yağın tekrar kullanılabilirliğini anlamak için bir dilim ekmeği kızgın yağa atın. Eğer ekmeğin üzerine siyah lekeler oluşmuyorsa aynı yağı sonraki kızartmanızda da kullanabilirsiniz.
2017 yılından bu yana 'Migros Sanal Market' ile bitkis- el atık yağları ve atık pilleri müşterilerimizin evlerinden alarak, geri dönüşüm için yetkili kuruluşlara ulaştırıyoruz. 2021 yılında, 'Migros Sanal Market' aracılığıyla 131 kg pil ve 284 kg bitkisel atık yağ toplanırken, operasyonel birimlerimizden ve ...
Kullanmış olduğunuz kızartma yağını muhakkak cam kavanozda saklamanız gerekir.
Türkiye'de atık yağlar, Bakanlık tarafından verilen çevre lisansına sahip olan tesislerde geri dönüştürülür. Bu geri dönüşüm tesislerinde atık yağlar yarı işlenerek ya da yeni bir ürün olarak geri dönüştürülerek değerlendirilir.
Etkili bir geri dönüşüm işlemi için kirli kağıt, mendil, tuvalet kağıdı, makyaj temizleme mendili, bebek bezi, kağıt havlu gibi atıkların geri dönüşüme atılmaması gerekir. İçerisinde plastik, yapıştırıcı gibi yabancı maddeler bulundurulan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
Birlikte belirleyeceğiniz zaman diliminde görevliler gelip atık yağlarınızı alıyor. Yalnız evinize gelebilmeleri için en az 5 litre birikmesi gerekiyor. Elinde daha fazla yağ birikebilecek işletmeler ve yemek şirketleri için de Alo Atık Hattı'ndaki yetkililer 50 litrelik bidonlar verip dolduğunda geri alıyorlar.
Atık Yağları Kim Topluyor? Atık yağları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplama lisansı verilen firmalar toplar. Bu konuda belediyenizle iletişime geçebilirsiniz.
Elde ettiğimiz yağı, katı katalizör varlığında transesterifikasyon (alkol değişim tepkimesi) tepkimesine sokarak biyodizel ve yan ürün olarak gliserin elde ediliyor. 1 litre atık yağdan 1 litre biyodizel üretilebilmektedir.
Herhangi bir kimyasal ya da benzeri maddeler ile karıştırılmamalıdır. Hava kirliliğine neden olacağından soba ve kazanlarda yakılmamalıdır. Düzgün, sızdırmayacak kapaklı bir kap içinde biriktirilerek en yakın atık yağ toplama noktasına ücretsiz olarak teslim edilmelidir.
Kullandığınız yağın son kullanma tarihine dikkat edin. Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir.
Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir. Hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
Yağdaki toksiklerin vücutta hücre ve DNA yapısına etki edebileceğinin altını çizen Yağmur, ''İkinci kez kullanılan kızartma yağının kimyasal yapısı bozulur ve toksikler kanserojen maddelerin oluşumu hızlanır. Aynı zamanda yemeğin tezzet ve rengini de bozar'' dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri