Döviz ve Kuyumculuk faaliyeti ile iştigal eden mükelleflerimiz nasıl bir yol izlemeli? 24 Mayıs 2020 tarihli ve 31136 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanan 2568 Sayılı Karar ile kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden hesaplanması gereken BSMV oranı 24.05.2020 tarihinden itibaren yüzde 1'e çıkarılmıştır.
Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan son kararla birlikte bankalarda açılan altın hesaplarında da alım satım vergi oranı yüzde 1'e yükseltildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre; altından olan, pırlantalı altından olan, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlere yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak.
Alınan döviz veya altın için, döviz alış tutarı veya altın alış tutarı üzerinden binde 2 BSMV (Banka ve Sigorta Muamemeleri Vergisi) tahsil edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Söz konusu kuyumcu eşyaları KDV Kanunu'nun 17/4-g maddesi uyarınca dahilde ve ithalde katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslimi ve ithali ise katma değer vergisine tabidir.
Kuyumculuk faaliyetinde bulunan mükellefler de gerçek kişi olarak bu faaliyette bulunmaları halinde gelir vergisi kanunu hükümlerine tabi olacak, tüzel kişi olarak faaliyette bulunmaları halinde ise kurumlar vergisi kanunun hükümlerine tabi olacaklardır.
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
Yani 13.200 TL'yi geçen her satış için kuyumcuların e-arşiv veya e-fatura kesmesi gerekiyor. Ek olarak işlem tutarı 13.200 TL'yi geçmese bile müşteri talep ettiği takdirde fatura kesmeniz gerekebilir.
Kuyumcular 13.200 TL kadar satışları için ÖKC fişi düzenler. TÜM MÜKELLEFLER İÇİN KAĞIT FATURA; 2023 YILI için Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlar için 5.000 TL nin altındaki vergi mükellefi olanlara ise 4.400 TL nin altındaki satışlar için kağıt fatura düzenlenebilir.
Kuyum ticaretiyle iştigal edilen iş yerinde başka bir ticari faaliyette bulunulamayacak.
Çok bilinmeyen ve küçük bir yerde kuyumculuk yapan kişiler 10 bin TL kazanabilirken, işlek ve nüfusun fazla olduğu bunun yanı sıra da müşteri potansiyeli fazla olan kuyumcular ise 100 ile 300 bin TL arasında kazanç elde edebilmektedir.
Kuyumcular Aylık Ne Kadar Kazanır? Kuyumcular, altın satışlarında yaklaşık yüzde 3 oranında bir komisyon geliri elde ederler.
altın satışlarına ilişkin sorunuz konunun uzmanlarına danışılmıştır; çeyrek altın veya Cumhuriyet altında KDV vardır ve oranı da %18'dir.
Yukarıda da belirtildiği gibi kredi kartı ile altın alımlarında belli bir komisyon ücreti söz konusudur. Altın alımlarında kredi kartı kullanıldığında bazı banka ve kuyumcular komisyon ücreti alırlar. Elbette alınan bu komisyon ücreti bankadan bankaya değişebildiği gibi kuyumcudan kuyumcuya da değişebilmektedir.
Konu ile ilgili olarak yayınlanan 9 Seri No'lu KDV Genel Tebliğinin15 2/a bölümünde; “Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17.maddesinin 4.fıkrasının (g) bendi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
T.C. yapılan altın satışlarında T.C. Kimlik numarasının yazılma zorunluluğu.
Kuyumcular tanıdıkları vatandaşlara senet karşılığında kiralık altın veriyor. Kuyumcular, evlilik hazırlığı yapan ancak ekonomik durumu iyi olmayan gençler için altın kiralama dönemi başlattı. Kuyumcular tanıdık ve altın alamayan kişilere belirli bir ücret karşılığında altın kiralıyor.
Esnaf muafiyeti, ticari faaliyetlerini ayrıca bir iş yeri açmadan ve seri üretim yapan makineleri kullanmadan yürütenleri kapsar. 2023 yılı için belirlenen e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, 700.000 TL'dir. Bu sınırın altında kazanç elde edenler, basit usulde vergilendirmeye tabi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri