Düzensiz beslenme, dengesiz egzersiz yapımı, kadınlarda regl dönemi gibi birçok durumun sonucunda kan şekeri düşebilir. Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
Regl dönemi başlamadan önce progesteron hormonunda düşüş, östrojen hormonunda bir artış olur, bu da kan şekeri düzeylerinin düşmesine neden olabilir. Kan şekeri seviyeleri düştüğünde beyin, şekeri yenilemek için sinyaller gönderir ve bu nedenle tatlı krizleri meydana gelir.
Eğer kan şekeri gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücut tatlı tüketmek ister. Hareketsiz yaşam tarzına vücut adapte olmuşsa ekstra enerji sarfiyatı olduğu günlerde vücut geçici olarak tatlı ister. Ancak bu tatlı krizleri geçici olur.
Eğer çikolata isteğiniz çok ağır basıyorsa içine bir parça da bitter çikolata ekleyin. Tarçın kullanın. Tarçın hem tatlı isteğinizi bastırmaya hem de kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Magnezyum eksikliği.
Stres hormonu yani kortizol yükseldiğinde kan şekeri düşmektedir. Bu da tatlı yeme isteğini meydana getirir. Günlük tüketilen karbonhidrat miktarı 20-50 gram arasında tutulmadığı zamanlarda da tatlı krizleri ile karşılaşılabilir.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Östrojen hormonu azaldığı için kan şekerinde düşme meydana gelir. Bundan kaynaklı iştahta artma ve tatlı yeme ihtiyacı oluşur. Tatlı ihtiyacı için ara öğünlerde kuru hurma, kuru kayısı, kuru incir gibi meyveleri tercih edebilirsiniz. Kahvaltıda 1 yemek kaşığı pekmez veya 1 tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz.
Tatlı isteğiyle başa çıkma
Örneğin, bitter çikolata, regl döneminde tüketebileceğiniz harika bir tercih olabilir. Bitter çikolata ve badem ikilisiyle bir ara öğün oluşturmayı deneyin! Bitter çikolata, mutluluk hormonu olan serotonini düzenleyerek ruh hali değişimlerini azaltan antioksidanlar ve magnezyum içerir.
Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde kadınların memelerinde şişlik oluşması, karında gaz şikayeti, halsiz kalınması durumu, kilo alımı, enerji azlığı, baş ağrısı, depresif ruh hali, gerginlik ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur.
Bu dönemde östrogen hormonuda yükselir, kadında vaginal salgı artar. Yapılan çalışmalarda bu dönemde kadında cinsel isteğin de arttığı gözlenmiştir. Doğal olarak bu durm kadında üremeye yönelik bir fizyolojik değişim olarak algılanır.
Fakat aşırı oranda teobromin alımı insan bedeninde zehirli etkiye de sebep olabilir. Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir.
Çikolatanın içerisinde yer alan şeker, triptofan ve enkefalin gibi maddeler, uzun süreli tüketimlerde bağımlılık yaratabilir. Bu maddeler, çikolatanın iyi hissettirici etkisi ile bir araya geldiği zaman, sürekli çikolata tüketimini tetikleyebilir.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir. · İçinde bulunan ve rahatlatıcı bir etkisi olan triptofan sayesinde stresi azaltır, mutluluk verir.
Peki, tatlıyı çok kaçırınca ne yapmak gerekir? Kan şekeri aşırı yükselince buna bir dur demek gerekir. Özellikle şerbetli tatlılar sonrası protein tüketerek kan şekerini dengeleyebilirsiniz. Tatlının yanında sadece kahve içme, yoğurt yemek, ayran içmek, şekersiz salep tüketmek kan şekerini dengeler.
Stresli zamanlarınızda vücudunuz kortizol hormonu salgılar, karaciğerden glikoz salınır ve kan şekeriniz yükselir. Yaptığı en büyük etki hormonlarınızı etkileyerek kan şekeri dalgalanmalarına sebep olmaktır. Bu dalgalanmalar maalesef sizi şekerli gıdaları tüketmeye eğilimli bir hale getirir.
Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür.
Bu hastaların bir endokrinoloğa başvurması gerekir.
Canınızın neden tatlı istediğini hiç düşündünüz mü? Ben söyleyeyim, magnezyum eksikliği yüzünden. İşte bu yüzden, regl öncesinde ve sırasında magnezyum sağlayan besinler tüketmek gerekir. Örneğin yeşil sebzeler, badem, fındık, ceviz, baklagiller, domates, bu konuda birebir.
Bitter çikolatalar, diyet yapanlar için en uygun çikolata türüdür. Doğru oranda tüketildiği zaman, bitter çikolatalar diyete katkı bile sağlar. Beyaz çikolatalar ile sütlü çikolatalar ise diyet için tavsiye edilmez.
Çikolata. Günün herhangi bir saati yemeyi tercih edebileceğiniz çikolata, uyumadan önce tüketilmemesi gereken yiyecekler arasında bulunuyor. Çikolatada bulunan kakao çekirdekleri kafein içerir.
Beyin, çikolata gibi lezzetli bir yiyeceği algıladıktan sonra yemek yeme dürtüsünü artar ve daha fazlasını ister. Çikolatanın içerisinde bulunan triptofan, mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin vücutta salgılanmasına yardımcı olur. Böylece kendinizi daha mutlu hissedersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri