Sonuç olarak; öğretmenler doğum sonrası ücretsiz iznini süreleri içerisinde 24 aya kadar parça parça kullanabilir. Yani 24 aylık sürenin içinde kullanılabilir. Tabi burada önemli olan husus kısım kısım kullanılan ücretsiz iznin 24 aylık süreci aşmamasıdır.
Doğum sonrası ücretsiz izin süresi bölünebilir ancak bölünse bile kullanım süresi özel sektörde 6 ay, kamuda 24 ay ile sınırlıdır. Örneğin; doğum sonrası ücretsiz izne ayrılmış bir memur 3 ay çalıştıktan sonra 1 sene çalışmayabilir, 5 ay tekrar çalıştıktan sonra 4 ay tekrar izin kullanabilir.
E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
c) Eşlerin her ikisinin de memur olması halinde, doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, süreleri içerisinde her iki eşe aynı dönemde veya birbirini takip edecek şekilde kullandırılması mümkündür. ç) Doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla, kısım kısım kullanılması mümkündür.
a) Annenin ölüm hali hariç analık izninden sadece kadın memur yararlanır. b) Analık izninin kesintisiz kullanılması gerektiğinden, bu izin kısım kısım kullanılamaz.
İlgili 29 soru bulundu
Sonuç olarak; öğretmenler doğum sonrası ücretsiz iznini süreleri içerisinde 24 aya kadar parça parça kullanabilir. Yani 24 aylık sürenin içinde kullanılabilir.
Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre 2 parça halinde kullanılabilir. Önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir. Ücretsiz izin talebi, ilgili birim tarafından Personel Daire Başkanlığı'na gönderilir. Personel Daire Başkanlığı gelen talebi, Rektörlük Makamının onayına sunar.
MADDE 13- (1) Yıllık iznini kullanmakta olan memur, hizmetine gereksinim duyulması halinde izin vermeye yetkili amirler veya üst amirlerce yazılı veya sözlü olarak göreve çağırılabilir. Bu durumda memurun belli yol süresini takip eden ilk iş gününde görevine dönmesi zorunludur.
Ücretsiz izin, mevzuatımızda düzenlenmemiş olup Yüksek Mahkeme kararları ile gelişmiş bir kavramdır. Ücretsiz izin, işveren ve işçinin anlaşarak bir süreliğine iş sözleşmesini askıya almaları anlamına gelmektedir. İşçinin ücretsiz izne çıkarılabilmesi için belirli bir süre o işyerinde çalışma şartı bulunmamaktadır.
Devlet memurları; **Belli bir mazerete dayalı olarak aylıksız izin kullandıkları durumlarda, bu mazeret ortadan kalkmadığı halde, izin süresi bitmeden, **Belli bir mazerete dayanmadan aylıksız izin kullandıkları durumlarda, izin süresi bitmeden görevlerine dönmek isteyebilmektedirler.
Aylıksız izinde olan memurların GSS primleri kurumlarınca ödenmektedir. Bu hükümler çerçevesinde; Aylıksız izinde olan ve memuriyet statüsü devam eden personelin 657 sayılı Kanunun 74'üncü maddesi hükümlerine uyulmak suretiyle naklen atanması mümkün bulunmaktadır.
Aylıksız izin süreleri memuriyet hizmetinden sayılmaz. Aylıksız izin sürelerinin emeklilik yönünden borçlanılması durumunda emeklilik kıdeminden sayılması mümkündür.
Yıllık ücretli izin süreleri bölünebilir mi ? Yıllık ücretli iznin sürekli olarak verilmesi zorunlu olmakla beraber tarafların anlaşması halinde bir bölümü 10 günden az olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.
Ücretsiz izin ise 3 aydan fazla olmamak koşulu ile verilmektedir. Bu durum bazen çalışan bazen de işveren tarafından belirlenebilmektedir. Durumun detaylarına bağlı olarak hesaplamalar yapılabilmekte ve buna göre bir ilerleme sağlanabilmektedir.
Analık izni hariç hem kadın hem erkeğe çocuğun yetiştirilmesi için ücretsiz izin sağlanır. Talepler doğrultusunda ilk doğum için 60 gün ücretsiz bir şekilde izin kullanılır. İkinci doğumda ise bu süre 120 gün olacak şekilde düzenlenmiştir. Diğer doğumlarda ise en fazla 180 gündür.
Aylıksız izinde olan memurun Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı hükümlerine aykırı eylemlerinin tespit edilmesi halinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/D-(h) hükmü uyarınca “Kademe İlerlemesinin Durdurulması” cezası ile cezalandırılabileceklerdir.
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
CEVAP 4: Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir.
Normal ücretsiz izinde işçinin onayı alınması veya işçiden gelen bir talep olması gerektiği için bu süreler yıllık ücretli izin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
Ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ücretsiz izne ayrılan işçinin iş sözleşmesi bu süre boyunca askıda kalır. Bu süre boyunca herhangi bir ücret tahakkuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez.
İzinli Olan Personelin Göreve Çağrılması MADDE 10- (1) Yıllık iznini kullanmakta olan personel, hizmetine gerek duyulması halinde üst amir veya izin vermeye yetkili amir tarafından yazılı veya sözlü olarak göreve çağrılabilir.
Yarım gün izin hakkından sadece kadın memur yararlanır. Yarım gün izin hakkından yararlanan memura ayrıca süt izni verilmez. Yarım gün izin hakkını kullanmakta iken çocuğun ölümü halinde memur bu iznin kalan süresini kullanamaz. Memurun çalışacağı sürelerin başlangıç ve bitiş saati kurumu tarafından belirlenir.
Madde 103 - Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri