Bir eğitim kurumundaki müdür yardımcısı norm kadrosu, öğrenci sayısı 1500'e kadar olanlar için 6'yı, 1500 ve daha fazla olanlar için 7'yi hiçbir şekilde geçemez. verilir. (2) Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara yönelik anaokulları ve ana sınıflarında açılan her şube için 1 okul öncesi öğretmeni norm kadrosu verilir.
Okul müdür yardımcısı olma şartları arasında ilk olarak öğretmenlik eğitimi göz önüne alınmalıdır. Aday, en az 2 yıl öğretmen olarak görev almış olmalıdır. Bunun dışında Eğitim Yönetimi Sertifikası sahibi olmak, EKYS sınavında ve sözlü mülakatta başarılı olmak gerekir.
Üniversitelerin öğretmenlik bölümlerinden mezun olan ya da formasyon sahibi olan kişiler, Müdür Yardımcılığı Sınavı'na (Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı - EKYS) girerek bu mesleği icra edebilir. Müdür yardımcısı; müdüre idari işlerde yardımcı olarak okulun işleyişinin düzenli olmasını sağlar.
MADDE 39 – (1) Norm kadro fazlası müdür yardımcıları, hizmet puanı daha az olandan başlamak üzere belirlenir. Hizmet puanının eşit olması durumunda ise sırasıyla yöneticilikteki hizmet süresi, öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan norm kadro fazlası olarak belirlenir.
Okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar şunlardır: a) 6 ncı maddenin son fıkrasında belirtilen durumlar hariç, müdür norm kadrosu verilmeyen hiçbir okul ve kuruma, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı norm kadrosu verilmez.
İlgili 22 soru bulundu
Bir eğitim kurumundaki müdür yardımcısı norm kadrosu, öğrenci sayısı 1500'e kadar olanlar için 6'yı, 1500 ve daha fazla olanlar için 7'yi hiçbir şekilde geçemez. verilir. (2) Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara yönelik anaokulları ve ana sınıflarında açılan her şube için 1 okul öncesi öğretmeni norm kadrosu verilir.
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. GEÇİÇİ MADDE 2- (1) Dört ve sekiz yıllık görev sürelerini 16/6/2023 tarihi itibarıyla tamamlayan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının görev süreleri bir yıl süreyle uzatılabilir.”
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, müdürlük, müdür başyardımcılığı, eğitim şefliği, müdür yardımcılığı yapan öğretmenler haftada 6 saat ders okutmakla yükümlüdürler. Bunlara, ihtisasları içinde veya muvafakat ettikleri takdirde ihtisasları dışında haftada oniki saate kadar ücretle ek ders ve ekzersiz verilebilir.
c) Bakanlıkça yapılan yazılı sınavda başarılı olmak, ç) Yazılı sınavın son başvuru tarihi itibariyle müdürlük sınavı için en az sekiz yıl öğretmenlik, iki yıl müdür yardımcılığı veya müdür yetkili öğretmenlik yapmış olmak; müdür yardımcılığı sınavı için de en az iki yıl öğretmenlik yapmış olma şartı aranır.
MADDE 7 – (1) Müdür yardımcısı olarak görevlendirileceklerin aşağıdaki şartlardan en az birini taşımaları gerekir: a) Müdür, kurucu müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı veya müdür yetkili öğretmen olarak görev yapmış olmak. b) Bakanlığın şube müdürü veya daha üst unvanlı kadrolarında görev yapmış olmak.
2014 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığında okul idareciliği ikinci görev kapsamına alınmış ve idareciler görevlendirme olarak çalışmaktadır. Bir idarecinin(okul müdürü ve müdür yardımcısı) görevlendirme süresi 4 yıldır ve toplamda bir okul/kurumda müdür ve müdür yardımcısı olarak 8 yıl çalışılabilmektedir.
Müdür yardımcısı öğretmenin amiri veya üstü değildir. Müdür yardımcısı öğretmenin amiri veya üstü değildir.
Yönetici iken istifa yolu ile yöneticiliği bırakanlar istifa ettikleri tarih itibariyle 1 yıl geçmeden tekrar yönetici olamazlar. Öte yandan yöneticilik görevini sürdürürken soruşturma sonucunda yöneticilikten alınan öğretmenler 4 yıl boyunca tekrar yönetici olamazlar.
eleman.net verilerine göre, Müdür Yardımcısı 2023 yılında ortalama 25.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Müdür Yardımcısı , Ocak 2023 yılında ortalama 20.680 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.716 TL maaş alıyordu.
Okul müdürü olmak için öğretmenlik bölümlerinde 4 yıl eğitim almak gerekmektedir ancak kişi, farklı lisans bölümlerinden mezun olarak formasyon eğitimi alıyorsa bu süre uzamaktadır. Öğretmen olarak mezun olan bireyler bir süre öğretmen olarak görev yapmalı ve daha sonra okul müdürü olmak için ilgili sınava girmelidir.
(3) Müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere başvuruda bulunanlara en fazla 20 eğitim kurumu tercih etme hakkı verilir.
eleman.net verilerine göre, Okul Müdürü 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Okul Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.080 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.488 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
(4) Yazılı sınavdan başarılı sayılmak için en az 70 puan almak gerekir. MADDE 10 – (1) Yazılı sınav usulüyle alım yapılması halinde, bu sınavda en az 70 puan alanlar arasından en yüksek puandan başlanarak sınav ilanında belirtilen kadronun en fazla dört katı aday mülakata çağrılır.
Norm kadro fazlası olarak belirlenen müdür yardımcıları, kalan görev sürelerini tamamlamak üzere proje okulları dışındaki okul/kurumlara yönetici olarak görevlendirilebilir ya da durumlarına uygun ihtiyaç bulunan proje okulları dışındaki okul/kurumlara öğretmen olarak atanmak üzere il emrine atanır.
a) 16. Maddeye göre görevlendirilen idarecilere haftalık 18 saat ücret ödenecektir. b) Maddeye göre görevlendirilen müdür yardımcılarına fiilen yerine getirmeleri şartıyla nöbet ücreti ödenebilecektir.
Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
Bu duruma göre okullarda boş geçen derslere; müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları gireceklerdir.
8 Yılını Dolduran Müdürler Ne Olacak 2023? Okul müdürlerimiz 4 ya da 8 yıl boyunca aynı okulda görev yapabiliyorlar. Ancak gelen kulis bilgilerine göre müdürler 8 yıl görev yapmış olsa da yönetici atama düzenlemelerine ilişkin değişiklikler kapsamında süreler 12 yıla uzayabilir.
Bu şartlarda sekiz yıl olan süreyi on iki yıla çıkarmak ve puanlama ölçeğini sade, uygulanabilir ve adil bir şekle kavuşturmak zorunluluk haline gelmiştir. Dört yıllık iki dönem mevcut şartlarda çok az, üçüncü bir dönem hakkı verilmeli ve istikrar gözetilmelidir.
Uygulamada il müdür yardımcıları bakanlar tarafından eşit dereceli kadrolar arasından veya 68/B maddesi kapsamında derece yükselmesi suretiyle atanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri