Paragraf, belirli BİR durum, tema veya konuyu anlatan yazılı metinin tek başına anlamlı olan bağımsız birimidir. Bir paragraf en az bir veya daha fazla cümleden oluşabilir. Okumanın kolay olması için bir paragrafın en fazla 7 ila 10 cümleyi geçmemesi tavsiye edilmektedir.
Tek cümleden oluşan paragraflar olduğu gibi birkaç cümleden oluşan daha uzun boyutlu paragraflar da vardır. Paragraftaki verilmek istenen iletinin en kısa ve yalın ifadesine ana düşünce denir. Paragraflarda ele alınacak konuya göre öyküleme, çözümleme, tanıtma, betimleme vb. anlatım türlerinden biriyle oluşturulur.
Paragraf, herhangi bir yazının bir satır başından öteki satır başına kadar olan bölümüne denir.
Paragraf bir düşüncenin yer aldığı ve belirlenen düşüncelerle ilgili kurulan cümlelerdir. Cümle yığını olarak adlandırılması doğru değildir. İyi hazırlanan ve düzenlenen paragraf içerisinde her bir cümle sonrası, aynı akışta devam eder. Cümlelerin anlam bakımından devam ettirilmesi, paragrafın doğru olduğunu gösterir.
Bu kelime genellikle parağraf şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı paragraf şeklinde olmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
İpucu: Karakter, paragraf ve satır sayısını öğrenmek için durum çubuğundaki sözcük sayısına tıklayın.
Paragraf sorularını doğru bir şekilde çözmek öncelikle soru kökünü iyi okuyup anlamaktan ve irdelemekten geçer. Paragraf sorularının çözümüne öncelikle soru kökü okunarak başlanmalı, sonrasında paragraf okunmalıdır.
Çoğu kez paragrafın konunu, bakış açısını ortaya koyan cümlelerdir. Giriş cümleleri “ama, fakat ancak, oysa çünkü” gibi bağlayıcı öğelerle başlamaz.
Bir yazıda, yardımcı bir düşünceyi işleyip, geliştiren cümle veya cümle gruplarına paragraf denir. Ör: ” Ben, muallimliği açlıktan ölmemek için kabul etmiştim. Hesabım doğru çıkmadı. Bu meslek, bir gün açlıktan öldürebilir.
Paragraf uzunluğundaki bu cümleyi anlamak için birkaç kere başa dönmesi gereken okuru, bu noktada kaybetmiş olabilirsiniz. İlk cümlenizin kısa, net ve dikkat çekici olmasına her zaman özen gösterin. Aynı şekilde giriş paragrafınızın geri kalanı da çok uzamamalı, okuru en kısa yoldan yazının geri kalanına yönlendirmeli.
Bir paragraf en az bir veya daha fazla cümleden oluşabilir. Okumanın kolay olması için bir paragrafın en fazla 7 ila 10 cümleyi geçmemesi tavsiye edilmektedir. Çok geniş bir yazılı konu anlatımında, o konuyu oluşturan alt birimler büyük metni oluşturan yapı taşları gibidir.
Bütün metin 1,5 satır aralıkla yazılır (bir sayfada 33-37 satır). Çizelge ve Şekil başlıkları ile Dipnotlar, Kaynaklar ve Ekler tek satır aralıkla yazılmalıdır. İki kaynak arasında bir satır Page 2 boşluk bırakılmalıdır. Çizelge ve Şekil başlıkları ile çizelge ve Şekiller arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır.
Bir paragrafın ilk satırına girinti eklemek için, imlecinizi paragrafın başına getirin ve sekme tuşuna basın. Bir sonraki paragrafa başlamak için Enter tuşuna bastığınızda ilk satırı girintili olur.
Konuyu bulmak için "Parçada neden söz ediliyor?”, "Üzerinde durulan nedir?”, "Hakkında söz söylenen nedir?" sorularını paragrafa yöneltiriz, aldığımız cevap bize paragrafın konusunu verir.
Paragraf, herhangi bir yazının bir satır başından öteki satır başına kadar olan bölümüdür. Düz yazılarda bir düşüncenin, duygunun, durumun vb. değişik şekillerde ifade edildiği metin birimine ''paragraf'' denir. Bu yapı daha çok bir temel cümle çerçevesinde , yardımcı cümlelerden oluşan cümleler topluluğudur.
9. “Öz” tek paragraf biçiminde yazılmalı ve 150-250 kelime arasında olmalı ve herhangi bir atıf içermemelidir. Her özet altında da çalışmayı açıklayan en az 3, en fazla 5 anahtar kelime bulunmalıdır.
Yazının bütününe yayılan ana fikir, metnin içerisinde parça parça anlatılır. Evrensel ve özgün bir düşünceyi tanımlar. Eğer paragrafta ana düşünce nasıl bulunur? Diye soruyorsak, yazının en fazla neyin üzerinde durduğuna bakmamız gerekiyor demektir.
Giriş cümlesi bağlantı öğeleriyle başlamaz.
- Metin, 10 punto, iki yana dayalı olmalıdır. Üstten: 5,8 cm, Alttan: 5,8 cm, Sağdan: 4,5 cm, Soldan: 4,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Satır arası 3 nk olmalıdır. Paragraf araları 6 nk, paragraf girintisi 0,8 cm olmalıdır.
Giriş paragrafı bir anlamda tanıtım paragrafıdır ve tanıtımlar da kısa ve etkileyici olmalıdır. Daha giriş paragrafından itibaren okuyucuyu detaya boğmaya çalışırsanız okuyucu, kısa süre içerisinde sıkılacak ve yazıya olan ilgisini kaybedecektir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri