Varis çorabı, basıncı aşağıdan yukarıya doğru giderek artan, özellikli bir çoraptır. Gerek istirahat halinde gerekse çalışırken dışarıdan uygulanan bu basınç toplardamarlardaki göllenmeyi ve buna bağlı olarak gelişen ödem ve sızlama gibi şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.
Bununla birlikte kanın yukarı pompalanmasına yarayan varis çorabının doktor kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Yapılan araştırmalarda sonucunda varis çorabının bacaklarda ödem ve şişliği azaltıcı etkisinin olmasının yanı sıra pıhtı riski ve ağrı hissinin de önüne geçmektedir.
Varis çorabı şiş/ödemli bacağa verilmez, en azından şişliği/ödemi azalsın diye verilmez!
Varis çorabı özellikle büyük varislere bağlı bacaklarda görülen ağrı, yorgunluk, yanma, kramp ya da ayak şişliğigibi şikayetleri azaltmak ve bacak konforunu artırmak için kullanılır.
Varis çoraplarının ne sıklıkla giyileceği konusunda en iyi tavsiyeyi doktorunuz size en verecektir. Çoğu durumda, varis çorapları günde 5 ila 10 saat giyilebilir. Bu süre, kan dolaşımının rahatlaması için yeterlidir ve aynı zamanda bacaklardaki kan pıhtılaşmasını da önlemeye yardımcı olur.
İlgili 36 soru bulundu
Varis çoraplarının gündelik hayatta giydiğimiz çoraplara göre farkı, bacağı daha kuvvetli basınçla sarmasıdır. Varis çorabının uyguladığı basınç sayesinde bacaktaki toplardamarlarda yaşanan göllenme beraberinde ağrı, sızı gibi bireyi üzen yakınmalar azalır. Varis çorabının iyileştirici bir etkisi bulunmamaktadır.
Düz örgü medikal kompresyon giysileri, kol ve bacaklarda lipödem ve lenfödem için destekleyici tedavi sunar. Genellikle lenfatik drenajın ardından ödemin tekrarlamamasını amaçlarlar. Kompresyon giysileri lipödem için ödemin ilerlemesini yavaşlatmak ve hatta engellemek amacıyla giyilir.
Varis çorapları yanlış veya çok uzun süre giyildiğinde ciltte tahrişe neden olabilir. Kompresyon çorapları kasıtlı olarak sıkı olduğundan, giyilmesi zor olabilir. Bacaklar temiz ve kuru olmalıdır.
Bu nedenle varis hastalarına tedavi olacakları zamana kadar varis çorabı kullanmaları tavsiye edilmektedir. Bu tedavilerden biri uygulandıktan sonra 1 ay süreyle varis çorabı giyilmesi varisli damarın bir daha açılmamak üzere kapanmasına yardımcı olacaktır.
Bu durumlarda varis çorabı kullanımı, kirli kanın bacaklarda göllenmesini ve bacak damarları içinde pıhtı oluşmasını engeller ve Derin Ven Trombozu (DVT), Pulmoer Emboli (akciğer ve sağ kalbe pıhtı atması) olasılığını önler.
Çorap yavaş yavaş çekilerek giyilmelidir. Herhangi bir katlantı oluşmamasına dikkat edilmelidir(Özelikle diz arkasında). Bazı hastalar için çok streç çorap giyilmesi zor olabilir. Bunun yerine orta yada hafif streç iki varis çorabı giyilmesi istenebilmektedir.
Külotlu varis çorabı gündüz giyilerek gece uyumadan önce mutlaka çıkarılmalıdır. Varis çorapları hafif ile orta dereceli lenfödem tedavisinde kullanılır. Varis çorapları kan dolaşımı iyileştirmeye, şişliği ve ödemi azaltmaya ve kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
İleri derecede varislerde kullanılır. Hamilelik esnasında varis oluşumunu önler. Selülit tedavisinde etkilidir.
Sigara ve alkol tüketimine son verilmelidir. Uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta durmak, oturmak veya yatmak ödem oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda, hareketsiz kalmaya bağlı ödem oluşan bölgelerde kasların hareket ettirilmesi de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Varis çorabı gibi kompresyon tedavilerinden lipödem hastaları yarar görmezler. Genelde bacakların rengi normaldir. İleri evrelerde derinin yapısı portakal kabuğunu andırır.
Varis çorapları ne kadar süreyle giyilmelidir? Semptomatik rahatlama isteyen hastalar için çoraplar ihtiyaca göre giyilmelidir. Skleroterapiden sonra, eğer daha derindeki toplar damarlarınızda sorun yaşamıyorsanız 3-14 gün arasında kullanım hasta için genellikle tavsiye edilir.
Varis çorapları aslen gerçek problemin çözüleceği zamana kadar hastaları rahatlatır , şikayetlerini azaltan ve yaşam kalitesini arttıran yardımcı bir tedavi unsurudur.
Varis çorapları, özellikle toplar damar (venöz) yetmezliği ve varis hastaları tarafından kullanılan bir tıbbi çorap türüdür. Temel olarak bacağa dışarıdan basınç uygulayarak kan dolaşımını iyileştirmek ve bacak ağrısı ve şişlik gibi yakınmaları azaltmak amacıyla kullanılırlar.
Varis Çorabı ile Uyunur Mu? Varis çorabı ile uyumak genellikle tavsiye edilmez. Varis çorabı gün içerisinde kullanılır ve gece yatmadan önce ayaktan çıkarılması önerilir. Yer çekimi de ortadan kalkacağı için kişilerin yatar pozisyondayken çorapları çıkarmaları rahat hissetmelerini sağlar.
Varis tedavisinin yazın çok daha az yapılmasının en önemli sebebi tedavi sonrası 1-2 hafta varis çorabı giymez gerekliliğidir. Varis çorabı bacakları biraz sıkabilir ve yazın bu çorapların giyilmesi rahatsızlık verebilir.
Çorabın amacı, tedavi edilen damarları sıkıştırarak içlerine tekrar kan dolmasını engellemektir. Bu şekilde, hem damarların yeniden açılması engellenir hem de varislerin daha hızlı yok olması sağlanır. Varis türlerinin çoğunda orta basınçlı bir çorap yeterlidir.
Öncelikle bacaktaki şişlik ve ödemin tanısının doğru koyulması gerekir. Bacaktaki her şişlik ve ödeme lenf masajı yapılmaz.
Lenfödem geçirenlerde tedavi, kompresyon bandajları, masaj, kompresyon çorapları, sıralı pnömatik pompalama, dikkatli cilt bakımı ve nadiren şişmiş dokuyu çıkarmak veya yeni drenaj yolları oluşturmak için ameliyatları da içerebilir.
Kol ve bacakların şişmesi ile kendini belli eden fil hastalığı (lenfödem), bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerinde oluşan tıkanmalara bağlı olarak ortaya çıkar. Hücreler arası boşlukları dolduran sıvının miktar olarak dengede kalabilmesi için sürekli olarak süzülmesi ve kan dolaşımına karışması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri