Orijinal bir parfümün son kullanma süresi 3-5 yıl arasındadır. Açılmış parfüm ise 1-2 yıl dayanır.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Kullanılan tüm ürünlerde olduğu gibi parfümlerin de son kullanma tarihi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğer ürünlere göre parfümlerin kullanım ömrü üretildikten sonra 3-5 yıl arasında değişmektedir. Kullanım ömürlerinin uzun olması, son kullanma tarihi gibi önemli bir konuyu göz ardı etmenize neden olabilir.
Sprey formdadır. Kullanım Önerisi: Çocuklar için günde 1 oral sprey ya da 3 damla şeklinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Extrait de Parfum
Metal valflerde 8-10 fıs arası 1 ml gibi şişelerde değişmekle beraber 10-12 fıs arası 1 ml oluyor.
İlgili 34 soru bulundu
Parfüm kaç yıl dayanır? Orijinal bir parfümün son kullanma süresi 3-5 yıl arasındadır. Açılmış parfüm ise 1-2 yıl dayanır.
Erkeklerde parfüm boyun, bilekler ve göğüs kısmına sıkılmalıdır. Kadınlar da ise parfüm, kulağın arka kısmına, boyun ve göğüs bölgesine sıkılmalıdır. Bu bölgelere sıkacağınız birer fıs gün boyunca kokunuzun üzerinizde kalmasını sağlayacaktır.
Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar. Eğer bileklerinizdeki kokuyu yaymak istiyorsanız, bileklerinizi birbirine sürtmek yerine ovalayın.
Parfüm vücuda, özellikle bileklerin, boynun ve göğsün arkasına, kulak arkasına, omuzlara ve saçların arkasına sıkılabilir. Bilek, parfüm sıkılan en yaygın yerlerden biridir. Parfümün saçta kalıcılığı kadınlar için özel bir avantajdır.
EAU DE PARFUM (EDP)
Eau de Parfume (EDP) kısaltmasına sahip parfümler, en yüksek esans konsantrasyonuna sahip kokular grubunu oluşturur. Esans yoğunluğu yüzde 10 ile 20 arasında değişir. Yoğun ve kalıcılığı fazla olan parfümleri bu grupta aramak en doğru tercih olacaktır.
Soğuk havalar parfümün etkisinin üzerinizden daha çabuk gitmesine neden olur. Bu nedenle yaz aylarında kullandığınız hafif kokuların kış aylarında kullanımı önerilmez. Kış aylarında ağır ve oryantal esansları olan kokular tercih edilmelidir.
Bir şişeyi orijinal kutusunda saklamak, kokunun ömrünü önemli ölçüde artırabilir. Bir de karanlık bir dolap içinde saklandığında, bozulmaya karşı güvenli bir saklama yöntemine sahip olursunuz.
Parfümünüzdeki Esans Oranları Kalıcılığı Etkiler
Eau de Toilette yani kısaca EDT, esans oranı %10'a kadar olan koku çeşitlerinin genel adıdır. Eau de Parfum olarak adlandırılan parfümlerde esans oranı %10 ila 20 arasında değişir. En yaygın koku türlerinden biridir ve kalıcılığı 4-5 saat civarında olabilir.
Parfüm ne kadar zamanda bozulur? Parfümlerin raf ömrü 3-5 sene arasında değişiyor. Parfümü satın almadan önce üzerinde yazan son kullanma tarihini kontrol etmelisin.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
Eau de Parfum kokunun daha kalıcı olmasını isteyenlerin tercihidir. Yüzde 8-15 oranındaki parfüm yağı sayesinde tüm gün kalıcılığını korur. Piyasada yaygın olarak satılan Eau de Toilette ve Eau de Cologne tipi kokular ise içlerinde en az parfüm yağı barındıran kokulardır. Günde iki ya da üç kez uygulamanız gerekir.
Dr. Çoksüer, "Parfüm terli iken kötü kokuyu bastırmak için değil, temizken terlediğinizde bu ter kokusunu daha hafif yaymak için kullanılmalıdır. Ayrıca parfümlerin çok yakından sıkılması cilt problemleri ile karşılaşmalarına neden olacaktır.
Koltuk altlarındaki ter bezleri parfümle reaksiyona girerek yanma hissi ve kaşıntıya neden olabilir. Bu yüzden o bölgeye sakın parfüm sıkmayın.
Peki neden nabız noktalarına parfüm sıkmalı? Çünkü nabız atan damarlar cilt yüzeyine en yakın olan damarlardır. Bu da ekstra vücut ısısı yayılmasını sağlıyor ve parfüm kokusu da tüm vücuda yayılmış oluyor. Parfümün kalıcı olması için kıyafetlerin üzerine sıkmamalısın.
İlham Sabuncu, açık havaya çıkarken cilde parfüm sıkmanın, ciltte kalıcı lekelere yol açabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sabuncu, parfümün doğrudan tene sıkılmaması gerektiğini ve içeriğindeki maddelerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.
Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın. Temas etmeniz kokuyu yaymak yerine kokunun kısa sürede yok olmasına sebep olur.
Erkeklerde Boyun, Kadınlarda Kulak Arkası!
Örneğin erkeklerde boyun bölgesi ve omuzlar öncelikli olmakla beraber bilekler ve göğüs kısmı da önerilir. Kadınlarda ise kulağın arka kısmı, boyun ve göğüs bölgesi kalıcı bir koku için en uygun bölgelerdir.
Parfüm sıkarken dikkat edilmesi gereken en önemli diğer durumda parfüm kıyafetlere sıkılmamasıdır. Çünkü kıyafetler gün içerisinde vücut kokusunu da alır ve parfüm kokusu ile birleşerek kötü koku çıkarabilmektedir. Aynı zamanda kıyafetlere sıkılan parfümün kalıcılığı da bulunmamaktadır.
Yağlı ciltler parfümün kokusunu daha iyi koruduğu için parfümünüzün daha uzun süre kalıcı olmasını sağlar. Parfüm nerelere sıkılır diye merak ediyorsanız cevabı nabız noktalarına. Bunlar, atardamarların cilt yüzeyine en yakın olduğu ve kalp atışlarınızı hissedebileceğiniz noktalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri