Lifli bir meyve olan bal kabağı, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir içermektedir.
Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan püresi veya çorbası uzun süre tok kalmanızı sağlarken; bağırsak tembelliği yaşayan kişilerde bağırsakların yeniden hareket kazanmasına yardımcı olur.
Bağırsakların düzenli çalışmasında ve sindirimin kolaylaşmasında etkilidir. Manganez, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve fosfor içerir. Stres ve uykusuzluk gibi sorunların giderilmesini kolaylaştırır.
Kabağın faydalarında zengin bir antioksidan kaynağı olmasıyla beraber; vitamin ve mineral açısından da zengin bir sebze türü olan kabak, aynı zamanda yüksek su ve lif oranı sebebiyle bağırsak ve mide sağlığını korur ve kabızlığa iyi geldiği bilinir.
Balkabağının lif oranı çok yüksektir; tokluk sağlar ve kandaki kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önler. Balkabağı, mineral yönünden de oldukça zengindir; kalsiyum, magnezyum fosfor içeriğiyle kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.
İlgili 18 soru bulundu
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
Balkabağı bağırsak harekelerini hızlandırıyor
Özellikle bebeklerde kabızlık şikayeti olduğu dönemde 6-8. aydan itibaren püre ya da çorba olarak tüketilebileceği gibi yulaf ilavesi ile posadan daha zengin hale getirilebilir.
Lif kabağı; bilimsel adı Luffa cylindrica (L.) olan ve kabakgiller ailesine mensup türün olgun meyvesidir. İngilizce'de Loofah olarak bilinir. Çiçekleri koyu sarı olan bu bitki tek yıllık olup, yayılmacı ve güçlü bir bitkidir.
Koska Yüksek Lifli Tahin, susamın kabukları da değerlendirilerek üretildiğinden sağlık açısından oldukça faydalı yüksek oranda lif içerir.
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir. Ayrıca metabolizmayı hızlı çalıştırmak ve kolay yağ yakımı sağlamak için bal kabağı kürü kurallarına uymalısınız.
Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Yüksek miktarda lif içeren kabak bağırsak sorunları yaşayan kişilerin sıklıkla tercih etmesi gereken bir besindir. Hemoroid problemi yaşayanların semptomlarını ve ağrılarını azaltıcı bir etkisi vardır. Kabızlık şikayetlerini de önlemeye yardımcı olur.
Çocuklarda kabızlığı hafifletmek için günlük beslenme şeklini değiştirmek, daha fazla su içmeye teşvik etmek ve sebze, meyve tüketimini artırmak gerekmektedir. Kabak da lif bakımından zengin meyve ve sebzeler arasında yer alır. Bu yüzden kabak tüketimi kabızlığı önleme konusunda etkili olabilmektedir.
Bunun için de şu adımlara dikkat etmeniz önemli: Bal kabağını bütün halde alacaksanız öncelikle kabuğunu mutlaka incelemelisiniz. Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
Kabak lifi tıpkı bir kese gibi kullanılan bir üründür ve kuru haldeyken oldukça sert bir yapısı vardır. Bu nedenle kullanılmadan önce bir süre suya konulması ve yumuşaması beklenmelidir. Yumuşadıktan sonra cildinizi kirden ve ölü derilerden arındırmak için kabak lifiyle vücudunuzu keseleyebilirsiniz.
Kabak lifi faydaları
- Cildi ölü derilerden arındırır ve hücre yenilenmesini teşvik ederek cildin yenilenmesini sağlar. - Kan akışını harekete geçirir ve cilde canlılık katar. - Sivilce ve siyah nokta izlerinin geçmesine yardımcı olur. - Siyah nokta ve sivilce oluşan bölgelere iyi gelir.
Muz iyi bir C vitamini, B6 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Olgunlaşmamış (yeşil renkte) muz sindirilemeyen karbonhidrat yani lif açısından zengindir. Orta boy bir muzun 3,1 gramı liftir. 100 gram muzda 2,6 gram lif bulunur.
Posa yani lif sadece meyve, sebze, baklagiller, fındık, fıstık ve çekirdeklerden alınabilir. Süt yumurta ve ette posa yoktur.
Ceviz. Bir avuç cevizde günlük ihtiyacınızın 10'da biri kadar lif bulunmakta. Sağlıklı bir atıştırmalık, hem de salatalar ve tatlılar için çok iyi bir ek gıda olan ceviz aynı amanda bir “iyi yağ” kaynağı.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur,ağızdaki yaraları tedavi eder. KABIZLIK: Bilhassa sıcak bal şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.
Ham muzun, sindirimi zorlayacak miktarda nişasta içermesi sebebiyle kabızlık yapabilme ihtimali bulunsa da olgunlaşmış muzun çözünür lif içeriği bağırsak hareketliliğini arttırmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri