Başarılı bir reklamın olmazsa olmaz iki temel malzemesi var; üründen gelen fonksiyon ve marka amacından gelen duygu. Son yıllarda tüketicinin dikkatini en çok çeken duygu ise samimiyet. Bu yüzden sadece içgörü ve duyguyu bulmak değil aynı zamanda mesajı samimi bir şekilde tüketiciye aktarabilmek de önemli.
İyi bir reklam, ana teması iyi belirlenmiş, reklam için ayrılan bütçeyi etkili bir şekilde kullanabilen ve bu bütçeye en uygun kanallar ile en etkin, en dikkat çekici, en çarpıcı tasarımı yapabilmiş reklamdır.
İlgili 17 soru bulundu
Reklam mal, ürün ve hizmetin tanıtılacağı tüketicilerin ya da hedef kitlesinin kolaylıkla anlayabileceği bir dille ifade edilmelidir. Tüketicileri doğrudan etkileme özelliği olmalıdır. Kısa, öz , anlaşılır ve hedef kitleye bilgi verir nitelikte olmalıdır.
Sıklıkla kullanılan reklam çekicilikler arasında mizah-komedi, korku-kaygı, duygusallık, cinsellik, ünlü kullanımı, müzik, teknoloji (animasyon-emoji) çekicilikleri dikkat çekmektedir. Reklam filmlerinin çekici, etkili, kısa süreli de olsa sürekli olması ve uygun reklam mecrasında yayımlanması önemli hususlardandır.
“Başarılı” bir reklamın üç ana unsuru: Vitrin, yapı, malzeme.
Reklam, satış elemanının görevini kolaylaştırır ve tüketicilerin yeni ürünlere ulaşmasına yardımcı olur. Buna ek olarak, bir şirket, reklam yoluyla, rekabetçi fiyatları veya ürün ve hizmetlerinin avantajlarını sergileyerek diğerleriyle rekabet eder ve diğer markalarla daha iyi mücadele etmesine olanak tanır.
Reklam, bir ürün veya hizmet hakkında farkındalık geliştirmenin arkasındaki en önemli faktördür. Ürünle ilgili bilgileri paylaşır; aynı zamanda ikna etmede, marka sadakatini kanalize etmede, rakiplerin iddialarına karşı koymada, pazarları genişletmede vb. merkezi bir rol oynar.
Reklamın genel amacı; hedef tüketicilere bir ürün veya bir hizmeti duyurmak, ürüne, markaya, işletmeye karşı tüketicilerde olumlu bir eğilim oluşturmayı sağlamaktır. Diğer bir deyişle reklam, doğrudan satış ya da kar sağlamayı kolaylaştırmaya yönelik iletişim kurmaktır.
Bir ürün, hizmet hatta kişi kötü bir tanıtım ile tüketicinin hafızasında yer edebilir ama kötü ve yanlış tanıtılmış bir ürün ona pek de cazip gelmeyecektir. Hele ki kötü reklama maruz kalmış olan ürünün kendisi de tüketici beklenti – taleplerini karşılamıyorsa bu olumsuz durumda firma ciddi zararlar görecektir.
Hedef kitleniz, ürün veya hizmetinizi isteme olasılığı en yüksek olan belirli bir tüketici grubunu ve dolayısıyla reklam kampanyalarınızı görmesi gereken insan grubunu ifade etmektedir. Hedef kitle, yaş, cinsiyet, gelir, konum, ilgi alanları ya da sayısız başka faktör tarafından belirlenebilmektedir.
Eğer genel bir tanım yaparsak; Reklâm, gazete, dergi, radyo, televiz yon, afiş; tabela gibi medialar aracılığıyla çeşitli mal ve hizmetlerin geniş halk kitlelerine tanıtımıdır.
Reklamın; bilgilendirmek, ikna etmek, hatırlatmak gibi üç temel fonksiyonu vardır (Çardaklı, 2008:16 ).
Reklam, bir ürün ya da hizmetin medya imkânlarını kullanarak geniş kitlelere tanıtılmasıdır. Bu tanıtım, insanları belli bir yere yönlendirmek, dikkatlerini bir ürüne ya da hizmete çekmek, bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek amacını güder.
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
Bu unsurların en başında ise görsel, müzik ve malzeme var. İzleyicinin dikkatini çekmek, reklamın içinde kalmasını sağlamak için kullanılan görsel dil en önemli unsur.
Amaç ürün satışını gerçekleştirmek ve Pazar payını genişletmektir.
Reklamda yaratıcılık, tüketicilerin reklamı izlemeleri halinde, şaşırmalarını sağlayan, bu şaşırmayla birlikte, beğeni, güven, saygının oluşmasını sağlayan unsurların bulunmasıdır. Yaratıcı fikir, aynı zamanda yeni ve farklı olandır. Ama bu yeni ve farklılık reklamın teması ve amacıyla birebir örtüşmelidir.
Etkileşim oranı, kişilerin reklamınızla etkileşimde bulunma sayısının gösterim sayısına (reklamınızın gösterilme sayısı) bölünmesiyle hesaplanan bir orandır. Örneğin; video içeren reklamlar için etkileşim oranı, reklamınızı gören kişilerin reklam videosunu oynatmak üzere reklamı gerçekten kaç kere tıkladığını gösterir.
Yaratıcı stratejiler; bir ürün ya da hizmete ait reklam mesajının hedef tüketici algısına ulaşmasını, orada yer etmesini, tüketicinin söz konusu ürün ya da hizmeti rakiplerinden ayırmasını, hatta marka bağlılığı oluşmasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri