Bir kimseye kahve ve çayın fazlası zarar veriyorsa az içmeli, azı da zarar veriyorsa hiç içmemelidir. Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.
Kahve, Sultan Ahmet I zamanında (1606-1611) yılları arasında üçüncü defa yasaklandı. Kahvenin son defa yasaklanması ise Sultan IV Murat zamanında olmuştur. 1633 yılında kahveyle birlikte tütün de yasaklandı. Gerekçe olarak İstanbul'daki büyük yangınlara kahvehanelerin sebep olması gösterildi.
Osmanlı'da kahvehaneler kurulduğu ilk yıllarda üst düzey ilmi sohbetlerin yapıldığı yerlerdi. Ancak bir süre sonra işsiz güçsüz kimselerin toplanıp buraları dedikodu yuvası haline getirmesi ulema sınıfını kızdırdı. Hatta Kanuni Sultan Süleyman'ın Şeyhülislamı Ebussuud Efendi kahve için haram fetvası verdi.
peygamberimizce tavsiye ya da men edilip edilmedigi bilinmediginden çay icmek mekruhtur.
Uzmanlar kafeinin uyuşturucu maddeler gibi ciddi yan etkiler yaratmayacağı ve sosyal olarak kabul edilebilir olduğu için bağımlılık yapıcı olmadığını belirtiyorlar. Kafeinin yapısı beyindeki adenozin molekülüne benzer. (Adenozin, sinir hücreleri arasında uyarı taşıyan bir maddedir.)
İlgili 39 soru bulundu
Sigara ve kahvenin birlikte alınmasının, ayrı ayrı alınmasına oranla daha çabuk ve şiddetli bir bağımlılığa neden olduğunu ifade eden Uzbay, nikotin ile kafeinin vücutta benzer etkiler gösterdiğini ve bağımlılık yapıcı etkiler bakımından birbirlerinin yerine geçtiklerini kaydetti.
Bu bilimsel tabirle “J-biçimli” bir mekanizmadır, günde 1-2 bardak kahve hafızaya olumlu etki sağlar, 3 bardaktan fazla tüketildiğinde unutkanlık riski başlar. Ayrıca fazla kafein cildinizi kurutur, erken yaşlanmasına yol açar.
Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.
Kişi israf ediyorsa, bu haramdır. Ancak aşırı yemek yiyorsa, doyduktan sonra da yemek yemeye devam ediyorsa bu mekruhtur.
Oturarak yenilmeli Ayakta yemek yemek İslamiyette mekruhtur. Yemeği oturarak yemek gerekir. Fast foodlarda da oturacak yerler var. Herhangi bir zaruret anında uygun görülebilir.
Haramlığı konusunda kesin bir bulgunun bulunmadığını da ifade eden Gökmenoğlu, böcekten elde edilen sıvının başkalaşım geçirdiğini bu nedenle de haram olduğuna işaret eden bir bulgunun bulunmaması nedeniyle kesin haramdır hükmünün verilemeyeceğini söyledi.
Tütüne israf yönünden hiçbir âlim haram dememiştir. Fakirin su yerine meşrubat içmesi israftır, fakat alıştığı için çay, kahve veya tütün içmesi israf olmaz.
Nestle, nüfusunun çoğunluğu müslüman olan ülkelerde ürünlerinin içeriklerinde kullanılan tüm hammaddelerin Helal gerekliliklerine uygunluğu kontrol edilerek Helal üretim koşulları sağlanarak ürün üretmektedir. Nestlé dünyanın en büyük helal gıda üreticisidir.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Çok Türk kahvesi içmenin zararları midenizde hissedilecektir. Mide asitlerinin fazla salgılanmasına neden olan kafein, ülserin oluşmasını ve beraberinde bağırsak hastalıklarının yaşanmasını meydana getirir. Ülser teşhisi yapılan kişilerin gün içinde 1 fincanı geçmeyecek şekilde kahve içmesi önerilmektedir.
Son yasaklama ise Sultan IV Murat tarafından olmuş, kahvenin yanı sıra tütün ürünlerine de yasak getirilmiştir. Gerekçe olarak İstanbul'daki büyük yangınlara kahvehanelerin sebep olması gösterilmiştir. Ardından tekrar yasaklama kaldırılmıştır.
Ağza gelen sümük ve balgamı yutmak haram değildir. Fakat hoş olmayan bir davranıştır. Tırnak veya tırnak eti yemek ise, özellikle Hanefî Mezhebi'ne göre haramdır.
Sol el ile bir şeyler yeyip içmek haram değildir.
Ancak Peygamberimiz (asm)'in yemek adabına uymadığı için, yemek yeme edebine uymamış olur ve sevaptan mahrum kalır. Bu bakımdan küçük yaştan itibaren sağ el ile yemek yemeye kendimizi alıştırmak gerekir.
Nitekim o, bu konu üzerinde önemle durmuş; şeytanların sol elle yiyip içtiklerini haber vererek ümmetini uyarmış ve çocuklara sağ elle yemek yemeyi öğretmiştir. Hz. Peygamber'in sağ elle yeme ve içme konusundaki tavsiye ve irşadlarına uymak her müslümanın vazifesidir.
Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir. Hatta bazı Hanefi âlimleri kahvenin bile haram olduğunu söylemişlerdir.
Peygamber efendimiz çay mı içti de bunlar sünnet olsun? Çay, kahve, limonata gibi tek tek isim verilmez. Bunlar mubah şeylerdir. Mubah olan her işe sağdan başlamak, teke riayet ekmek sünnet-i zevaiddir.
Yani kafeinin alkolün getirdiği yorgunluk hissini ortadan kaldırdığı söylenebilir. Yemek sonrasında insanların kahve içmesinin ardında da bu neden yatıyor olabilir. Fakat alkol etkisiyle oluşmuş sarhoşluk halini ve algı azalmasını ortadan kaldırmaz. Çünkü alkolün etkisinin geçmesi için onu metabolize etmek gerekir.
KİMLER KAHVE İÇMEMELİ? Reflü, ülser, gastrit gibi sindirim sistemi problemi olanlar, akut veya kronik ishali olanlar, hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterolü olanların kahve içmemesi gerekir.
1. Cildinizde koyu lekeler oluşabilir. Kahvenin, cildinize fayda sağlayan antioksidan ve güçlü antienflamatuvar özellikleri vardır. Bir araştırmaya göre düzenli olarak kahve içmek sivilcelere neden olan iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Enerji Düzeyini Arttırır ve Zekayı Güçlendirir
Aynı zamanda zihni açarak iş verimliliğini ve konsantrasyonu arttırır. Beyindeki bu etkisi sayesinde kahvenin aynı zamanda ruh halini, hafızayı, reaksiyon süresini ve genel anlamda bilişsel fonksiyonları iyileştirdiğini gösteren pek çok bilimsel çalışma mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri