F-18 FDG PET onkolojide tanı, evreleme, yeniden evreleme ve tedavi yanıtının değerlendirilmesi endikasyonlarında duyarlılığı kanıtlanmış bir yöntemdir.
F-18 FDG'nin miyokartta tutulumu, miyokardiyal canlılık göstergesi olarak artık geçerliliği kanıtlanmış bir durumdur. Bir glikoz analoğu olan F-18 FDG, miyokardiyal glikoz kullanımını belirleyerek klinikte miyokart canlılığının saptanmasında en sık kullanılan PET radyofarmasötiğidir (6,7).
F-18 fluoro-2-deoksi-glikoz (FDG) pozitron emisyon tomografi/BT (PET/BT) ile yapılan metabolik görüntüleme, tedavi yanıtını anatomik ve fonksiyonel olarak değerlendirerek farklılık gösterir.
Kan şekeri istenen seviyelerde ise FDG damar yoluyla enjekte edilir. Verilen FDG'nin vücutta yeterli dağılımı için 60 dakika bekleme süresi vardır. Daha sonra hasta çekime alınır ve PET-BT çekimi 25-30 dakika sürer.
Hasta özel bir odada yatırılır ve burada hastaya intravenöz yoldan damar içerisine radyoaktif madde (18F-FDG) enjekte edilir. Radyoaktif maddenin vücutta dağılması için 1 saat beklenir. Bu süre içerisinde hasta mümkün olduğunca hareketsiz ve konuşmadan bekler.
İlgili 25 soru bulundu
F18- Fluorodeoksiglukoz Pozitron Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografi (F18-FDG PET/BT) giderek artan oranda tümör tanısı, evrelendirilmesi, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve radyoterapi planlamada kullanılmaktadır.
PET/CT çekiminden sonra ne yapılmalı? Çekimi biten hastada herhangi bir ek çekim gerekmiyorsa tetkik tamamlanmıştır. PET tetkiki tamamlandıktan sonra hastaların herhangi bir şey yiyip içmesinde ve ilaçlarını almasında sakınca yoktur.
PET-CT çekimi için en az 6-8 saatlik açlık gerekir. Çekimden önceki günler zorlayıcı fiziksel aktiviteden uzak durmanız önerilir. Ayrıca şeker hastasıysanız şeker ilaçlarınıza devam etmeniz ve işlem sabahı kan şekerinizin 200 mg/dL altında olması önemlidir.
PET/CT Taraması Neden Yapılır? PET/BT taraması, vücut bölgelerindeki kimyasal aktiviteyi tetkik etmenin etkili yoludur. Bazı kanserler, kalp hastalığı ve beyin bozuklukları da dahil olmak üzere, çeşitli rahatsızlıkların belirlenmesine yardımcı olabilir.
Vücuda enjekte edilen az miktarda radyoaktif madde, doğal bir süreçle zamanla radyoaktif özelliğini kaybeder. Radyoaktif madde Pet-CT taramasından birkaç saat veya gün boyunca idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılabilir. Radyoaktif maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak için bol bol su içilmesi önerilir.
Günümüzde en yaygın kullanılan PET radyofarmasötiği F-18 ile işaretli florodeoksiglukoz (FDG); bir glukoz analoğudur ve canlı hücrelere membran glukoz taşıyıcıları aracılığı ile alınır. Dokudaki F-18 FDG tutulumu glukoz kullanımı ile orantılıdır.
Çeşitli görüntüme yöntemlerine sahip olduğu için tespit edilen kitlelerin kanser metabolizması olup olmadığını gösterir. Kitlede PET-CT pozitif olarak görülmüş ise bu kitlede fazla miktarda glikoz olduğu ve kanser olma ihtimalini doğrular niteliktedir.
Pediatrik yaş grubunda nörolojik FDG PET/BT endikasyonları: Tedaviye dirençli fokal epilepsi hastalarında MRG'de tanımlanan lezyon yoksa (non-lezyonel epilepsi) ya da klinik ve görüntüleme bulguları arasında uyumsuzluk varsa epilepsi cerrahisi öncesi değerlendirme için FDG PET/BT istenebilir.
Tutulum veya ekliptik, Dünya'nın Güneş çevresinde izlediği yörüngenin içinde bulunduğu düzlemdir. Yörünge düzlemi, aslında Yer-Ay sisteminin kütleler merkezinin Güneş etrafındaki hareketi ile tanımlanmakla beraber tutulum, sadece Dünya dikkate alınarak belirlenir ve Ay'ın kütlesinden dolayı eklenen hata ihmal edilir.
Bu nedenle tedavi sonrasında FDG-PET incelemesinin negatif olması, ortamda kanser hücresinin olmadığı veya 107 hücreden daha fazla sayıda kanser hücresi içeren lezyon olmadığı anlamına gelmektedir.
Pozitron emisyon tomografisi (PET) taramaları kanser, kalp hastalığı ve beyin rahatsızlıklarının erken belirtilerini tespit eder. PET taraması, hastalıklı hücrelerin saptanmasına yardımcı olan güvenli bir radyoaktif izleyicinin enjeksiyonu ile gerçekleştirilir.
PET-BT akciğer kanserinin tanı, evreleme, tedavi planlaması ve takibinde noninvaziv ve güvenilir bir tetkik olsa da yanılabilir. Bu olguda PET-BT'nin yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçları aynı hastada görülmektedir.
Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir. Eğer kanserli doku uygunsa, bir parçasının alınarak incelenmesine biyopsi adı verilir. Vücuttan alınan örnekler patoloji laboratuvarlarında değerlendirilir.
Yaklaşık 30 dakika süren PET CT tarama testi sırasında hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. İşlemden sonra hastaların bol bol su içmeyi ihmal etmemesi gerekir. Sıvı alımı vücuda enjekte edilen radyoaktif maddenin vücuttan atılması için şarttır.
5. Çekim öncesi 24 saat içerisinde egzersiz, uzun yürüyüş, ağır kaldırma vb. aktiviteler yapılmamalıdır. plan yapılmalıdır. 7. Çekimin yapılacağı gün üzerinde metal bulunmayan rahat bir kıyafet giyilmeli, aksesuarlar çıkarılmalı, uykusuz kalmamak için kafeinden kaçınılmalıdır.
1) Hastalarımız için 4- 6 saatlik açlık gerekmektedir. gelmek gerekmektedir. gerekmektedir. bildirmelidir.
PET/CT için hastaların tetkik öncesi 6 saat süreyle aç olması gerekmektedir.
Hastaya verilen radyoaktif maddeye göre ne kadar süreyle ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verilmektedir. Nükleer tıpta en sık kullanılan radyoaktif madde teknesyum olup yarı ömrü 6 saattir. Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum'un tamamı pratik olarak 24 saatte vücuttan atılır.
Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekim işlemi yapılmaktadır.
PET/ BT cihazımız klostrofobisi ( kapalı yerde kalma korkusu ) olan hastalarımız için çok elverişlidir. Çekim süresince sizden hareketsiz bir şekilde, rahat nefes alarak yatmanız beklenecek. Hareketler görüntülerde bazen çekim tekrarı gerektirebilecek değerlendirme zorluklarına yol açabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri