46/2-f trafik cezası emniyet şeridini ihlal eden sürücüler için düzenlenmiştir. Emniyet şeridi yalnızca, acil durumlarda araç kazaları ve araçların acil durması gereken arızalarda sürücülerin kullanabileceği alanlardır. Onun dışında emniyet şeridinde seyir halinde olmak 46/2-f trafik kodlu ceza sebebidir.
Özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde araçların kaçarak hızlı gitmesini sağladıkları emniyet şeritleriyle ilgili yeni düzenlemelerde getirildi. 46/2-f ceza koduna göre emniyet şeridi ihlali durumunda ceza tutarı 1002 TL'dir.
YAZI BOYUTU. 46/2-F trafik kodunun asli kusur maddesi olarak sayılabileceğini söylemek mümkündür. Trafik cezasının yüzde oranı hesaplanırken ise asli mi yoksa tali mi olduğu oldukça önemli bir etken olarak bilinmektedir.
Aracın yolunu keserek veya önüne çıkarak şerit değiştirmek, kanunlara göre yasaktır ve sürücü belli cezalara tabi tutulur. Madde 46/2-c Cezası Ne Kadar? 1 Ocak 2023 itibariyle 46/2-c trafik ceza kodu ile uygulanmakta olan, şerit değiştirme ihlali ceza tutarı, 951 TL'dir.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Cezamı Erken Ödersem İndirim Alabilir Miyim? Trafik cezası ödeme konusunda eğer ilk 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız, cezanıza yüzde 25 indirim yapılmaktadır. Bu da cezaların hemen ödenmesini sağlamaktadır. Ancak tarafınıza ceza kesileli 16 gün olmuşsa, ne yazık ki bu şekilde bir indirimden yararlanamazsınız.
İdari para cezası: Kişinin trafik kurallarına uymadığı için para cezası ödemesi durumudur. Ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenirse tutarda %25 oranında indirim gerçekleşir.
Mevcut durumda yapmış olduğunuz emniyet şerit cezası olup olmadığını öğrenmek için e-devlet üzerinden kullanıcı adınızı ve şifrenizi sisteme girerek işe başlayabilirsiniz. Ardından EGM menüsünden ' Araç Plakasına Yazılan Cezaları Sorgulama ' seçeneğine tıklayarak cezanız olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Emniyet şeridini ihlal etmek 1823 TL'den 4 bin 64 TL'ye, trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmak 196 TL'den 436TL'ye, takip mesafesine uymamak 196 TL'den 436 TL'ye, plakanın okunur olmasını engelleyecek değişikliklerin cezası 750 TL'den 1671 TL'ye yükseldi.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
İtiraz hakkınızı kullanmanıza rağmen, cezanızı ödemiş olabilirsiniz. Eğer davanız olumlu sonuçlanırsa, yatırmış olduğunuz tutar size iade edilecektir. Eğer olumsuz olarak cevap alırsanız, ödediğiniz ceza dışında, mahkeme masraflarını da ödemeniz gerekecektir.
46/2-C koduyla uygulanmakta olan şerit değiştirme ihlali cezasının 2023 yılı için 951 TL olarak belirlendiğini söylemek mümkün olmaktadır. Cezanın 15 gün içerisinde yani erken ödenmesi halinde ise ceza tutarının 4te 1 oranında ise indirim uygulanacağını söylemek mümkündür.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek. 31 Mayıs tarihine kadar sürecek yapılandırma başvurularında trafik cezası borcunun peşin ödenmesi halinde anaparada yüzde 25 indirim yapılacak.
Trafik cezası ödemeleri için belirlenmiş birçok farklı kanal mevcuttur. Plakaya veya adınıza yazılmış cezaları banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri üzerinden nakit şekilde kolaylıkla ödeyebilirsiniz.
Ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa, erken ödeme imkanından faydalanılabilir. Geç ödeme yapan sürücüler de yüzde 5 oranında gecikme zammı ile birlikte öderler. Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir? Trafik cezası tebliğ edildiği günden 15 gün içerisinde peşin ödenirse yüzde 25 indirim yapılır.
TRAFİK ÇEVİRMESİNDEN KAÇMANIN CEZASI
Eğer durmazsak trafik çevirmesinden kaçarsak hakkımızda yasal işlemler başlatılır. Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise 243 TL'dir. Eğer kaçma sebebi alkol, uyuşturucu ve ehliyetsiz araç kullanmaksa 4 bin liraya kadar para cezası kesilir.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Trafik cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca açıklandı. Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 112,9 olarak belirlenmesiyle birlikte 2023 yılında trafik cezaları da belli oldu. En yüksek ceza 20 bin 977 lira ile uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisinde araç kullanmaya kesilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri