Buna göre, özel öğretim kurumlarında sınıf mevcudu okul öncesi eğitimde 20, ilkokul, ortaokul, fen ve sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik liseleri ile diğer okullarda 30'dan fazla olamayacak.
“(1) Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, diğer okullarda 30'dan fazla olamaz.”
"(1) Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, diğer okullarda 30'dan fazla olamaz.".
İlköğretim kurumlarında bir şubedeki öğrenci mevcudunun 30'a tamamlanması, 40'ı da geçmeyecek şekilde oluşturulması gerekmektedir.
b) Uygulama sınıfı ve ana sınıfı açılabilmesi için öğrenci sayısının en az 10 olması gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan, genel liselerde sınıf mevcudu sayısının bundan böyle 36'yı geçmemesinin kurala bağlandığını bildirdi.
Fakat bazı yüksek puanlı alan Anadolu liselerinde ise sınıf mevcutları 34 kişi olarak hesaplanarak öğrenci alımı gerçekleşiyordu.Yeni yönetmelik ile birlikte bu okullar proje okul kapsamına alınırsa bu seneden itibaren sınıf mevcutları 30 ile sınırlanacak.
“(2) İlkokul açılabilmesi için gerekli şartlar şunlardır: a) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullarda en az 1 derslik ve 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü sınıflarda toplamda en az 10 öğrenci bulunması gerekir.
Buna göre, özel öğretim kurumlarında sınıf mevcudu okul öncesi eğitimde 20, ilkokul, ortaokul, fen ve sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik liseleri ile diğer okullarda 30'dan fazla olamayacak.
Bu şartlar hariç toplam öğrenci sayısının okul öncesi ve ilkokullarda 10'un altına düşmesi halinde kurum kapatılacak.
g) Okul ve kurumlarda, kaynaştırma yoluyla eğitim alacak bireylerin bir sınıfa en fazla iki birey olacak şekilde eşit olarak dağılımı sağlanır.
Yapılan araştırmalar öğrenci sayısı ile başarı arasında ilişki olduğunu, öğrenci sayısının az olduğu sınıflarda başarının ve öğrenmenin öğrenci sayısı çok olan sınıflara göre daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır26. Kalabalık olmayan sınıflar bazı bakımlardan öğretmene de kolaylıklar sağlamaktadır.
Okulda Kaç Kez Sınıfta Kalınır
Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrarı yapar. İlkokullarda ise sınıfta kalma uygulaması bulunmamaktadır.
1.Sınıf öğrencilerinin dersleri doğrudan tanımlanır. Ders Seçimi ve Kayıt Yenileme işlemi yapmalarına gerek yoktur. 2. Sınıf öğrencileri zorunlu dersler yanı sıra MB1 ve GK1 Seçmeli ders için aşağıdaki ders havuzundaki derslerden seçim yapacaklardır.
Yapılan bir araştırmada öğretmenlerin % 47'sinin (360 kişi) sınıf büyüklüğünün 10-20, % 50'sinin ise 21-30 öğrenci arasında olması gerektiğini belirtmeleri diğer bir ifade ile bu öğretmenlerin yüzde 97'sinin, ideal sınıf büyüklüğünü 10 ile 30 öğrenci arasında tanımladıkları görülmüştür (www.indirogretmenim.com).
Aynı şekilde 2022-2023 öğretim yılında liselerdeki öğrenci sayısında da yüzde 2,5 oranında azalma yaşanırken, öğrenci sayısı 69 bin 227 olarak açıklandı.
Örgün eğitimdeki öğrencilerin 1 milyon 885 bin 4'ü okul öncesi eğitimde, 5 milyon 433 bin 901'i ilkokulda, 5 milyon 293 bin 67'si ortaokulda, 6 milyon 543 bin 599'u ortaöğretimde yer aldı.
Özel okullarda tam gün eğitim öğretim yapılacak. İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi durumlarda kontenjan düzenlemeleri Bakanlıkça ayrıca belirlenebilecek. Özel öğretim kurslarında sınıf mevcutları 18 kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek.
İlkokulda sınıf tekrarı bulunmuyor. Ortaokul ve lise öğrencilerinin sınıf tekrarına kalıp kalmadığına devamsızlık ile yıl sonu ortalamasına göre karar veriliyor.
en az 20 oturma kapasiteli 80 m2 büyüklüğünde bir alan olmalıdır. Grup çalışma odaları için 12 m2 ile 20 m2 arası en az iki ayrı alan olmalıdır.
Bu sene 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ortaokul 1. sınıf öğrencisi olarak, 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler ise zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıfa (liseye) başlamak zorundadır. SORU 9: Okul öncesi eğitim hangi yaşta başlayacak?
Madde 38- Okuldaki sınıf mevcutları; okul öncesi eğitim sınıflarında 25, ilköğretim okulu sınıflarında ve hazırlık sınıflarında 36, diğer sınıflarda 40, fen liseleri sınıflarında 24 öğrenciden fazla olamaz.
Türkiye'de 2002-2003 eğitim öğretim yılında ilköğretimde 28, ortaöğretimde 22 olan öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, 2021-2022 döneminde ilköğretimde 15, ortaöğretimde ise 13'e indi.
MADDE 7 – (1) Anadolu lisesi açılabilmesi için; 9 uncu sınıfa kayıt olacak en az 2 şube mevcudunda öğrenci, binada en az 8 en fazla 40 derslik bulunması, okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 10.000 veya ilçeye bağlı çevre köyleri ile birlikte en az 20.000 olması gerekir.
Kayıt bölgesindeki öğrenci sayısı ve fiziki kapasitesi uygun okullarda tekli öğretim yapılması ve sınıf mevcutlarının 30 olması esastır." açıklamalarına göre sınıf/şube mevcutları belirlenecektir. Bu açıklamalara göre, ortaokullarda 30'dan fazla olmamak şartıyla sınıf/şube oluşturulabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri