Tüketici uyuşmazlıklarında belirtilen istisnalar dışında zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir ve dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline gelmiştir. Bu nedenle, arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açılması halinde dava usulden reddedilecektir.
Bazı istisnaları olmakla birlikte Tüketici Mahkemeleri'nde dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunludur. Aksi takdirde açılan dava, zorunlu arabuluculuk dava şartının yerine getirilmediği gerekçesiyle dava şartı yokluğundan usulden reddedilecektir.
İş uyuşmazlıklarının ardından, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun9 (TTK) 5/A maddesinde, ticarî davalardan konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat davalarına dair arabuluculuğa başvuru dava şartı hâline getirilmiştir (TTK m. 5/A/I).
Bu düzenleme ile tüketici davalarının bir kısmında da dava açmadan arabuluculuk yoluna başvurmak, mevzuat gereği zorunlu hale getirilmiştir. Anılan düzenlemeye göre; kural olarak; tüketici mahkemelerine başvurmadan önce, tüm davalar bakımından arabuluculuk yoluna başvurmak zorunludur.
Haksız Fiilden Kaynaklanan Tazminat Davasında Arabuluculuk
Zorunlu arabuluculukta dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu vardır. İhtiyari arabuluculukta ise taraflar, mahkemeye gitmeden önce kendi istekleri doğrultusunda arabuluculuk sürecini başlatabilirler.
İlgili 24 soru bulundu
Maddesinde “dava şartı arabuluculuk” konusu düzenlenmiş olup buna göre; “kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.
Bu sebeple taraflar arası anlaşma sağlanamadığında mahkemeye gidilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ancak iş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları hakkında arabuluculuğa başvurulması dava şartı değildir.
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur.
İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davalarında ise İş Mahkemeleri'nde dava açmadan önce arabuluculuk dava şartı değildir. Ancak taraflar ihtiyari olarak arabulucuya başvurabilirler.
Ayıplı Malın İadesi Nasıl Yapılır? Satın aldığı ürün ayıplı mal çıkan tüketici, alışveriş yaptığı işletme ile iletişime geçerek dilerse ürünü iade edebilir. İşletme tarafından bu iade kabul edilmediği takdirde Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunabilirler.
Hemen belirtelim ki; iş kazaları veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu konulara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunluluğu aranmamaktadır. Bu davalar doğrudan iş mahkemesine açılabilir.
Buna göre; iş ve çalışma ilişkisinden veya iş akdinin feshinden kaynaklanan işe iade istemleri, ücret alacağı, fazla mesai ücreti alacağı, yıllık ücretli izin alacağı, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacağı ile ihbar ve kıdem tazminatı alacakları, dava şartı arabuluculuk kapsamına girmektedir.
İstisnalar saklı kalmak üzere tüketici uyuşmazlıklarında Tüketici Mahkemelerine müracaat edilmeden önce arabulucuya başvurmak zorunlu tutulmuştur. Bu istisnalar, mahkemede dava açılmadan önce Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurulması gerekli durumlardan oluşmaktadır.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 73/A maddesi uyarınca tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.
TKHK'ya göre, tüketici ayıplı bir hizmet alır ise kendisine tanınan dört seçimlik haktan birinin yanında ya da bu hakları hiç kullanmaksızın maddi ve manevi tazminat talep edebilir.
Ayrıca işçinin ayrımcılık tazminatına hak kazanabilmesi için herhangi bir zarara uğraması gerekmez. İşveren tarafından ilgili ayrımcılığa maruz bırakılması yeterlidir. Ayrımcılık Tazminatı Davasında Arabuluculuk → İşçi alacağı ve tazminat talepleri ile ilgili olarak dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunludur.
İşçilik alacaklarına ilişkin arabuluculuk süreci, işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde arabuluculuğun kullanıldığı bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. İşçilik alacakları, işçinin işverenden alacağı olan ücret, fazla mesai ücreti, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi hakları içerir.
İşçi, aynı fesih nedeniyle hem kötüniyet tazminatı hem de işe başlatmama tazminatını birlikte isteyemez. Kötüniyet tazminatı da işçinin hiçbir zararı olmasa da ödenmesi gereken bir götürü tazminat olup, ihbar tazminatının bu niteliğine ilişkin yukarıda belirtilen esaslar geçerlidir.
İşçi-işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, tüketici uyuşmazlıkları, kira uyuşmazlıkları ve ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıkları hakkında dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunludur.
25 Ekim 2017 tarih ve 30221 sayılı Resmî Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile ülkemizde bireysel iş uyuşmazlıklarının çözümü için dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale gelmiştir.
Dava şartı olarak arabulucuya gitmek zorunlu, ancak arabulucuda uzlaşmak zorunlu değildir. Bu nedenle taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa mahkemeye gidilmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Arabulucuda anlaşılamaması halinde tarafların mahkeme huzurunda haklarını aramaları mümkündür.
İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır.
Söz konusu fesih davaları, davacı tarafından ikincil talep olarak çıkarılma ve pay bedelinin ödenmesi istenilse bile terditli dava değildirler. Bu nedenle şirketin feshi davalarında dava şartı arabuluculuğa başvurmaya gerek yoktur.
Arabuluculuk sürecinin tamamlanması için 3 haftalık süre vardır. Bu süre içerisinde görüşmelerin yapılması ve sonuca varılması gerekir. Zorunlu durumların ortaya çıkması durumunda ise sürenin 4 haftaya çıkması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri