Kediler kapalı kapılardan nefret eder. Eğer kediniz kapının önünde miyavlıyorsa odaya girmek veya odadan çıkmak istiyor olabilir.
Bilindiği üzere kediler meraklı hayvanlardır. Kapalı kapıları onların ilgisini çeker ve içeride neler olduğunu merak ederler, görmek isterler. Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
Buna kedilerin iletişim tarzı neden olur. Kedilerin insanlarla miyavlayarak iletişime geçmeye çalışması aslında bir sosyallik örneğidir. Sosyalleşme genellikle sevilme, oynama ve ödüllendirilme ile alakalıdır. Kapalı bir kapı kapalı alanda kalan insanlarla sosyalleşme imkânını da ortadan kaldırır.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Kedinizin sürekli miyavlaması ve sürtünmesi birkaç farklı sebepten kaynaklanabilir. Kediniz sevgi ve ilgi arıyor olabilir, yalnız hissediyor olabilir ya da sizi uyarmaya çalışıyor olabilir. Ayrıca sağlık sorunları, açlık, susuzluk, stres veya teritorial davranışlar da bu davranışlara neden olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
CEVAP: Kedinizin kızgınlığa girmesi ne kadar normalse bağırması, ağlar gibi davranması, kendini yerden yere atması da normaldir. Baştan açıklayalım kediniz kızgınlık süresindeyken ACI ÇEKMİYOR, AĞRISI YOK. Herşey normal :) Yaptıklarını cinsel dürtüler ile davranışlarına yansıtıyor diyebiliriz.
Yetişkin kediler genellikle birbirleriyle miyavlayarak iletişime geçmezler. Miyavlamayı insanlarla konuşmak için kullanırlar. Yavru kediler ise acıktıklarında ya da üşüdüklerinde annelerine miyavlarlar. Ancak yavru kedilerin yaşları biraz ilerlemeye başladığında annelerine ve kardeşlerine miyavlamayı bırakırlar.
Kedilerin yaradılışında koruma içgüdüleri olduğu için kendileri neyden endişeleniyorsa sahiplerinin de aynı şeyden endişelendiğini düşünüp onları korumaya alırlar. Kediler sahibini korumak için tuvaletin önünde dururlar.
Mırnavca Bir Karşılama
Kediler son derece bağımsız ruhlu hayvanlardır ve birini kapıda karşılamak için çaba sarf etmeleri o kişiye güvendikleri ve onları dünyalarının bir parçası olarak gördükleri anlamına gelir.
Kedilerde deprem esnasında görülen davranışlar ile öncesinde görülen davranışlar benzerdir. Genel olarak kediler deprem sırasında gizlenmeye çalışabilir, dengesini kaybedebilir, korkabilir veya alışılmışın dışında bazı farklı davranışlar sergileyebilir.
Kediniz meraklı, enerjik ve aktifse, ayrıca oynamayı seviyorsa, geceleri miyavlayarak sizi uyandırıp, dikkatinizi çekmeye çalışması olağandır. Kediniz, dikkat çekmek için yatak odanızın kapısını tırmalamak, yatağınızda gezmek, dokunmak, çarpmak, düşmek ve tabi ki miyavlamak gibi pek çok şey yapacaktır.
Hali hazırda bir kedinin ya da köpeğin yaşadığı eve yeni bir kedi getirileceğinde alışma sürecinde kediyi odaya kapatmak önerilebilir. Bu öneri hem evin kıdemli evcilinin huzuru hem de eve yeni gelenin adaptasyonunun desteklenmesi adına önemlidir.
Kediler uyumayı çok severler. Uyumadıklarında ise uyku için dalmayı beklemezler ve enerjileri harcalar. Bu enerji harcarken de geceleri aktif olup miyavlayabilirler. Yeni bir eve taşındıysanız, bu durum kedide bir düzen bozukluğuna sebebiyet verebileceğinden geceleri sevimli dostunuz miyavlayabilir.
Tırmalamanın hoş karşılanacağı bir yer ile onu ikna edin. Tırmalama istediğini gidermek için ona daha önce dikey tırmalama yaptığı alanda bir tırmalama çubuğu kurun. Kedinizin tırmalamayı sevdiği yerleri örtmek için folyo veya çift taraflı bant gibi caydırıcılar kullanın.
Karabiber kokusunu da pek sevmez kediler naftalin yerine karabiber de kullanabilirsiniz. 2. Citronella yağı ile de bahçenizi kedilerden koruyabilirsiniz.Bu yağın yuzde 25 ini suyla karıştırıp sprey olarak kullanabilirsiniz. 3. Karabiber , sarımsak , lavanta ekerek de kedilerinizi bahçenizden uzak tutabilirsiniz.
Tırmalamasını durduramazsınız, o halde bunu denemeyin. Kediler birkaç nedenden dolayı tırmalar. Bunlardan biri egzersiz, diğeri ise bölgesini işaretlemektir. Patilerinde küçük bezler vardır ve bu bezler insanların fark edemeyeceği bir koku bırakır.
Kediler diğer hayvanların kokusunu bastırmak ve kişiyi sahiplenmek için ayaklarına sürtünerek kendi kokusunu bırakır. Kediler bu davranışı özellikle güçlü bir bağ duygusu hissettikleri kişilere daha çok yaparlar. Kediler bölgeci canlılar oldukları için sahiplik onlar açısından son derece önemlidir.
Çünkü kediler, yaptıkları yanlış davranış ile ceza arasında herhangi bir ilişki kuramaz ve bu cezayı neden aldıklarını anlayamazlar. Dolayısıyla ceza vermek yalnızca negatif bir pekiştirici olur. Kediniz ceza aldıktan sonra aynı davranışı tekrar etmeye devam edebilir ve içine kapanarak sizden uzaklaşabilir.
Kediler, her ne kadar kendilerini temizlemekte usta olsalar da yılda en az 2 defa yıkanmaları gerekmektedir.
Mamasını, suyunu kimin verdiğini, onunla kimin ilgilendiğini ve oynadığını bilirler ve o kişiyi (veya kişileri) yakınlarında tutmak isterler çünkü karşılığında sevgi sunacak ya da sizi yatıştıracak ve böylece aldıkları hizmetin devamını garantileyecektir” diyor Hayvan Sağlığı ve Davranış Danışmanı Erin Askeland.
Örneğin "kediler neden yatak altına saklanır?" sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de bu durumla ilişkilidir. Kediler rahatsız edilmeyeceklerini garanti altına alıp çevrelerinde olup bitenleri gözlemleyen canlılardır. Saklanarak gözlemleme sürecinde avantaj elde etmeye de bayılırlar.
Hayvanların depremi önceden hissettikleri ve o bölgeyi terk ettiklerine dair birçok olay rapor edilmiş durumda. Bilim insanları tarafından araştırılan bu durum hayvanların saniyeler ve dakikalar öncesinde depremin öncül sarsıntılarını hissedebileceklerini kanıtlamışlardır.
Hırlama ve Tıslama
Hırlama ya da tıslama, kedilerin gerçek anlamda tehdit altında hissettiği zaman çıkardığı bir sestir. Alçak perdeden ve gürleyen yapıdaki bu ses, karşıdakini korkutmak ya da uyarmak amaçlı kullanılır. Genellikle kedinin agresif davranışlar sergilemeden önce kullandığı son uyarıdır.
Kedilerde gece hareketliliği dostlarımızın doğasının bir parçasıdır, vahşi yaşamda geceleri avlandıkları için evcilleşmiş de olsalar avcılık içgüdüleri onları geceleri aktif tutmaya devam eder. Bu nedenledir ki kedim gece uyumuyor, kedim gece bağırıyor gibi yakınmalar kedi sahipleri arasında oldukça yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri