Modern bir SSD, ömrü boyunca ortalama olarak yaklaşık 700 TB veri yazana kadar hayatta kalacaktır. Tabii ki bu ortalama bir değer olduğunu için bazıları daha uzun süre, bazıları daha kısa süre dayanabilir. Dolayısıyla, mevcut SSD'nizin ne kadar veri yazdığınızı görebilirseniz, tahmini kalan ömrünü hesaplayabilirsiniz.
Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
Tahmini olarak 2 milyon saat kullanım ömrü sunan SDD modelleri, sabit disklerden 10 yıla kadar daha fazla sürede veri saklayabilmektedir. Nem, ısı ve basınç gibi geleneksel sabit disklerin çalışmasını engelleyen birçok durumda SSD diskler çalışmaya devam etmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
SSD Arızası Belirtileri
İşte dikkat etmeniz gereken bazı SSD hatası belirtileri: Makineniz ön yükleme yapmıyor Hiçbir önyükleme aygıtı (Windows üzerinde) hata mesajı veya (Mac cihazlarda) yanıp sönen bir soru işareti çıkması. Aşırı yavaş çalışıyor. Etkin uygulamalar genellikle donar veya çöker.
Laptop'a Ssd Takılır Mı? Evet Laptop bilgisayarımız yavaş çalışıyorsa eski tip hdd sürücüsünü sökerek yerine SSD disk takabilirsiniz. Bu işlem teknik bilgi gerektirmekte olup yanlışlıkla anakarta zarar verebilirsiniz. Laptop içindeki eski tip HDD biriminin takıldığı yer 2,5″ ebatında bir disk yuvasıdır.
SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD'lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD'ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.
SSD'lerin zamanla bozulmasının tek bir nedeni olmamakla birlikte, en yaygın nedenini açıklamış bulunuyoruz. Fakat, belirttiğimiz üzere, SSD'ler farklı sebeplerden dolayı da işlevini yitirebilir.
Görüntü gitmesi ile SSD'nin ölmesi arasında uzaktan yakından hiçbir bağ yok. SSD öldüğünde SSD'ye artık veri yazılamaz. SSD, salt okunur moda geçer. Duruma göre SSD BIOS'ta gözükür ama sistemde gözükmez.
SSD'lerin güç kaynakları, özellikle elektrik dalgalanması ve kesintilerinin ardından arızalanabiliyor, bu sırada verilerinize bile zarar verebiliyor. Bir başka sorun, tüm flaş belleklerde olduğu gibi SSD'lerin okuma/yazma döngülerinin kısıtlı olması.
Özetle, SSD'nizi temizlemek için işletim sistemi araçlarını veya ücretsiz üçüncü taraf araçlarını kullanabilirsiniz. Bakım yapmak için ise, yazılım güncellemelerini yapmak, SSD'nizi virüslere karşı korumak ve dosya sistemini düzenli olarak taratmak önemlidir.
SSD'nizi sıfırlamak ya da biçimlendirmek için yola çıktığınızda tüm verilerin silineceğini bilmeniz gerekir. Bazı durumlarda silinen veriyi geri getirmek mümkün olsa da çoğunlukla bu işlem geri alınamaz. Bu nedenle, SSD sıfırla işleminden önce verilerinizi harici bir diske yedekleyerek işleme başlayabilirsiniz.
SSD mi HDD mi daha dayanıklı? SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar.
15-20 GB boş yer olmalı.
Hiçbir zarar vermez. Ama çok azalırsa bazı uygulamalarda sorun yaşayabilirsiniz. 50 GB ise hiç de az bir alan değil. Kolay dolmaz. Dolmaya yaklaşırsa da, buradaki dosyaları başka sürücüye atıp C'dekileri silersiniz, sorun biter.
SSD'lerin genellikle 5-7 sene dayanması beklense de çoğu SSD, bu süreden önce bozulabiliyor.
Saat olarak ifade edilir ve değer ne kadar yüksek ise depolama cihazının o kadar güvenli olduğunu gösterir. MTBF değeri 1.500.000 olan bir SSD sürücünün günde 24 saat çalıştığında 170 yıl boyunca hatasız şekilde çalışabileceği söylenebilir.
Genel olarak, bozuk bir SSD'yi düzeltmek için altı çözümünüz var. Örneğin, SSD'nin aygıt yazılımını ve sürücülerini güncelleyin, dosya sistemini kontrol edin ve düzeltin, MBR'yi yeniden oluşturun, biçimlendirin ve sorunlu SSD'yi silin.
Depolama aygıtları için bu zarar, verilerin bozulması, silinmesi, düzgün çalışmaması ve kaybolmasıdır. SSD harddisklerde hata potansiyeli çok düşüktür ve hafızasında yer alan veriler bozulmaz.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
Minimum düzeyde 256GB standart bir oyuncu için temel seviye olabilir ancak oyun boyutu yüksekse sürekli olarak yaz sil yapmak gerekebilir. Bu yüzden en az 500 GB kapasiteli ya da mümkünse 1 TB kapasiteli SSD tercih etmek iyi bir seçim olabilir.
Eskiyen bilgisayarınızı SSD takarak canlandırabilirsiniz. Bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz. Programlarınızı daha hızlı ve akıcı şekilde kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızı birkaç saniye içinde açıp kapatabilirsiniz.
Verilerin kaybolması, karışması, silinmesi gibi bir sorunla karşılaşmamak da kullanıcıya hız kazandırabileceği gibi işlerin kolaylıkla halledilmesine de imkân yaratır. SSD harddiskler ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir özellik ise kapasiteleri doldukça hızlarının yavaşlayabilmesidir.
Katı hal sürücüsü (SSD) takmak ve RAM'i artırmak Masaüstü PC veya laptop performansını artırmanın iki kolay ve uygun maliyetli yoludur. Yeni sayılabilecek sistemler bile HDD'nin bir SSD'ye yükseltilmesiyle önemli performans artışları sağlayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri