Eşlerden yalnızca birinin boşanmak istemesi halinde dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 1-1,5 yıl arası sürmektedir. Bu davalar için azami süre sınırı olmayıp, her dosya kendi özelinde değerlendirilmelidir.
Boşanma davaları Avrupa birliği Adalet komisyonun belirlemiş olduğu kriterlere göre davanın tahmini tamamlanma süresi 449 gün olarak belirlenmiştir. Bu sürenin bazı durumlarda aşılması ve uzaması da mümkündür. Bu süreye İstinaf ve Yargıtay yapılan itiraz süreleri 449 günlük süreye dâhil değildir.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI KAÇ CELSE SÜRER
Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde ise genellikle çekişmeli boşanma davaları 6-7 celsede sonuçlanır.
Kadın boşanma davası açtığında ve erkek boşanmayı kabul etmezse, dava çekişmeli bir boşanma davası olarak devam eder. Ancak kadın boşanma davası açarsa ve erkek boşanmayı kabul ederse, anlaşmalı bir boşanma davası yürütülür.
Çekişmeli boşanma davasında taraflardan herhangi birisi yapılan duruşmaya gelmez ise boşanma davasının akıbeti de belirsiz olur. Eğer davayı açan taraf gelmez ise Mahkeme talep konusunda düşme kararı verecektir.
İlgili 32 soru bulundu
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Boşanmak istemeyen tarafın bunu boşanma dosyasına sebepleriyle birlikte belirterek dilekçe sunması gerekmektedir. Burada hakim hangi tarafın kusurlu olduğuna bakacaktır. Boşanma sebeplerini haklı gören ve boşanma davası açan eşi az kusurlu ya da kusursuz gören hakim boşanmaya hükmedebilecektir.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davalarında her iki taraf da boşanmak için başvuruda bulunurken, çekişmeli boşanma davasında tek taraflı dava açılması söz konusu olur. Örneğin kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse, yargılama çekişmeli boşanma davası olarak devam eder.
Hangi Durumda Hakim Boşamaz? Boşanma davası kusurlu eş tarafından açılmış ise ve diğer eş kusurlu olmayıp boşanmak istemiyorsa Mahkeme talep bakımından Red Kararı verecektir. Bu durumda boşanma gerçekleşmez. Talep edenin boşanma isteminden vazgeçmesi halinden boşanma gerçekleşmeyecektir.
Çekişmeli boşanma davasının en hızlı şekilde sonuçlanması da yine eşlerin boşanma, tazminat ve nafaka gibi konularda anlaşmaları ile mümkündür. Bu durumda kanunda aranan anlaşmalı boşanmanın diğer şartları olmasa da tek celsede boşanma geçekleşebilir.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Görüleceği üzere Yargıtay, boşanma davasından feragat etmeyi affetme veya en azından hoşgörüyle karşılamak olarak kabul etmektedir. Dolayısıyla bir vazgeçmenin bir cezası bulunmamaktadır ancak olumsuz etkileri olabilir.
Anlaşmalı boşanma için duruşmaya gitmek şarttır. Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşlerden birinin veya her ikisinin de hakimin huzurunda bulunmalarına olanak yoksa çekişmeli boşanma davası açmaları gerekir. Taraflar baroya kayıtlı bir avukata verecekleri vekaletname ile davanın takibini sağlayabilirler.
Boşanma davasını kadın açarsa veya erkek açarsa değişen hiçbir şey yoktur. Kadının hakları boşanma davasını kendisi açarsa da aynı şekilde geçerlidir. Boşanma davasını kadın açarsa nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat, ziynet alacakları, mal paylaşımı, aile konutu şerhi gibi tüm haklarını korumaya devam eder.
Tek celsede boşanma boşanma sebepleri ihtilaflı değilse ya da hayata kast, onursuz yaşam sürme, terk, pek kötü muamele gibi özel sebepli boşanmalarda iddiaları somutlaştıran güçlü delillerin mahkemeye sunulması halinde söz konusu olur. Mahkemece inceleme yapılması gerekmezse tek celsede boşanmak mümkün olur.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim İlk Kime Sorar? Anlaşmalı boşanma davasında hakim ilk kural olarak davacıya soru soracak ve anlaşma maddelerini iradesini sakatlayacak herhangi bir şey olmadan mı imzalamış yoksa baskı altında mı buna bakacaktır.
Karşı taraf ikinci bir dilekçe ile iddialarını ve ispatlarını sunar. Bu şekilde mahkeme için bir gün verilir. Tek taraflı boşanma davası ne kadar sürer? Mahkemeye başvuru delillerle karşı tarafın yazışmaları ile beraber 4-5 ay sürebilmektedir.
Nikâh, ya boşanmak ya akdin feshi veya ölümle sona erer. Bunlardan biri olmadıkça eşlerin uzun süre ayrı kalmaları nikâhlarına herhangi bir zarar vermez. Bununla birlikte eşlerin aile hukukunun gerekliliklerine riâyet etmeleri ve yuvanın yıkılmaması için ellerinden gelen gayreti göstermeleri gerekir.
Evliyken başka biriyle yaşamak, yani evlilik birliğini devam ettirirken başka biriyle aynı evde yaşamak, zina suçunun bir çeşidi olarak değerlendirilebilir. Zina suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 239. maddesinde düzenlenmiştir ve üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
Boşanma davası reddilen taraf, aynı nedenlere dayanarak tekrar boşanma davası açamaz. Ancak, ilk boşanma davasının açılmasından sonra meydana gelen yeni olaylara dayanarak tekrar boşanma davası açabilir. İkinci kez açılan boşanma davasının, kanunda sayılan başka bir boşanma nedenine dayanması şart değildir.
Alınan evin tapusu 01.01.2002 yılından önce edinilmiş ise boşanma sürecinde, tapu üzerinde eşlerden hangisinin ismi yer alıyorsa, o kişi evde kalma hakkına sahiptir. Alınan evin tapusu 01.01.2002 tarihinden sonra düzenlenmiş ise her iki taraf da boşanma süreci tamamlanana kadar ayrı ayrı evde kalma hakkına sahiptir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eş ve çocuklarıyla ilgilenmeyen kocanın, kadına psikolojik şiddet uygulamış sayılacağına hükmetti. Yüksek mahkeme, psikolojik şiddetin ise boşanma sebebi olduğunu duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri