Buna göre; DGS sınavı 16 Temmuz 2023 tarihinde saat 10.15'te uygulanacak. Söz konusu sınavın sonuçları ise 11 Ağustos 2023'de açıklanacak.
DGS: Dikey Geçiş Sınavı
2023 Dikey Geçiş Sınavı (2023-DGS) tercih işlemleri, 29 Ağustos - 05 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) internet sitesinde yer alan duyuruya göre; 2023 DGS 16 Temmuz'da yapılacak. Saat 10.15'te başlayacak sınavda adaylara sayısal ve sözel testlerden oluşan 100 soru sorulacak ve 135 dakika süre verilecek.
Dr. Bayram Ali Ersoy sınav öncesi yaptığı açıklamada; Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı'na (2023-DGS) 464 bin 281 adayın katılacağını bildirmişti.
Sınava başvurular 29 Mayıs-5 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Adaylar, başvurularını 29 Mayıs 2023 tarihinde saat 10.30'dan itibaren ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapabilecekleri gibi ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması'ndan da yapabilecektir.
İlgili 23 soru bulundu
Kim Tarafından, Nerede, Ne Zaman ve Yılda Kaç Kez Yapılır? DGS yılda bir kez, 81 il merkezinde, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavıdır. 2018-DGS, 21 Temmuz 2018'de yapılmıştır. DGS'de Ne Tür Sorular Sorulur? DGS'de tüm adaylara alan bilgisi değil sözel ve sayısal testlerden oluşan genel yetenek soruları sorulur.
Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte, 50 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplam 100 soru yer alacaktır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 357 bin 150 kişinin girdiği 2018 Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) 94 bin 426 öğrencinin sıfır çektiğini açıkladı.
Ancak DGS'de YKS gibi tavan puan 500 değildir. DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir.
DGS başvurularının 29 Mayıs-5 Haziran'da alındığını anımsatan Ersoy, "İki yıllık meslek yüksekokulu eğitimlerini 4 yıllık lisans programlarına geçerek devam ettirmek isteyen öğrenciler için 81 il ve Lefkoşa'da, 97 sınav merkezinde uygulanacak DGS'ye toplam 464 bin 281 aday katılacak.
2023 DGS GEÇ BAŞVURU NASIL YAPILIR? DGS geç başvuru, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yapılmaktadır. ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan https://odeme.osym.gov.tr/ adresinden kredi kartıyla ödeme yapan adaylar, Aday Başvuru Formunu doldurarak sınava başvurabilirler.
Dikey Geçiş Sınavına yükseköğretim kurumlarının 2 yıllık ön lisans programını başarı ile tamamlamış olan öğrenciler girebilir. Bunun dışında açık öğretimden de 2 yıllık bölüm bitirenler DGS'ye girme hakkına sahiptir.
DGS: Dikey Geçiş Sınavı
Temel Soru Kitapçığı'nın görüntüleme süreci 26 Temmuz 2023 tarihi saat 23.59'da sona erecektir.
DGS'de sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Testte 50 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplam 100 soru sorulacak ve cevaplama süresi 135 dakika olacaktır. Sınavda uygulanacak test, çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır. DGS 2023 sınavı 10:15'te başlayacak, saat 12:30'da sona erecek.
DGS sınavında daha önce 0.5 kuralı uygulanmaktaydı. Ancak sonraki yıllarda bu kural kaldırıldı ve 1 ham puan uygulamasına geçildi. Buna göre, öğrencilerin her iki bölümden de -hem sözel hem de sayısal bölümden- en az 1 ham puan yani 1 net yapmaları gerekmektedir.
DGS'DE KAÇ SORU SORU SORULUYOR? Dikey Geçiş Sınavı, 60 Matematik ve 60 Türkçe olmak üzere toplam 120 çoktan şeçmeli sorudan oluşur. DGS SINAVININ KAPSAMI NEDİR? Sınavda adaylara sayısal bölümden 60 ve sözel bölümden 60 toplamda 120 sorudan oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır.
DGS sınavında baraj puanı yoktur. DGS'nin kendisine özel puan hesaplama yöntemi vardır.
Önemli Not : Bu iki bölüm için de DGS ye başvuruda bulunabilmek için önlisans ortalamasının 60 puan ve üzeri olması gereklidir. Başvurular her yıl Nisan ayı içerisinde ÖSYM nin belirlediği merkezlerden veya ÖSYM nin web sayfasından belirlenen tarihler aralığında başvuruda bulunabilirler.
DGS'ye başvuran her aday için, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Ön lisans Başarı Puanı (ÖBP)olarak adlandırılan bir puan hesaplanır. BP'lerin hesaplandığı dönemde mezun durumda olmayan adaylar için diploma notu yerine not ortalaması kullanılır.
Geçtiğimiz senelerde DGS'de 0.5 kuralı uygulanmaktaydı. Bu yıl bu kuralın kaldırıldığı, 1 net kuralının uygulanacağı duyuruldu. Buna göre, öğrencilerin her iki bölümden de -hem sözel hem de sayısal bölümden- en az 1 ham puan yani 1 net yapmaları gerekmektedir.
DGS sınavında baraj puanı yoktur.
DGS'nin kendisine özel puan hesaplama yöntemi vardır. Baraj puan yok ama en düşük puan 130 civarındaydı. Bir bölümü kazanmak için yeterli puanı almış olmak yeterli oluyor.
DGS başvurularında herhangi bir sayı sınırlaması yoktur. Aday sınava istediği kadar girebilir.
DGS' ye, önlisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan her aday başvurabilir.
DGS, ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan, ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır.
Üç sınavın da amacı "Bir üst öğrenime geçmek."tir. TYT (AYT olmadan) sizi liseden ön lisansa taşır. DGS ön lisanstan lisansa taşır. (Ve neye hikmetse içerik olarak AYT'ye benzemesi gerekirken TYT'ye benzer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri