Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Bir taşınmazı kimler kiraya verebilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Bir taşınmazı kimler kiraya verebilir?

Kira sözleşmesinde kiraya verenin malik olması gerekmez. Kiralanan taşınmazın ister paylı mülkiyete isterse elbirliği halinde mülkiyete tabi olsun paydaşlardan biri taşınmazın tamamını ya da kendi hissesini diğer paydaşa ya da üçüncü kişiye kiraya verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sedatdurna.av.tr

Taşınmazı kimler kiraya verebilir?

Elbirliği mülkiyetine tabi bir taşınmazın kiraya verilmesi de kural olarak bütün ortakların oy birliği ile karar vermelerine bağlıdır. Ancak ortaklardan birinin veya birkaçının oy birliği ile karar alınmaksızın ve temsil yetkisi de olmaksızın taşınmazı üçüncü bir kişiye kiraya vermesi söz konusu olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ihtisashukuk.com

Taşınmazı başkası kiraya verebilir mi?

Kiraya verenin kiralanan şeyin maliki olması gerekmez. Kiraya verenin malik dışında bir kişi olması durumunda, artık malik, kiraya verenin haklarını kullanamaz. Kiraya veren, kiracıya, kiralananın kullanımını bırakmış olmalıdır. Diğer yandan kiraya verenin bir karşılık elde etmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cetinkaya.av.tr

Hissedarlardan biri kiraya verebilir mi?

Kanun'un 688. maddesine göre “Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.” Bununla birlikte, Medeni Kanun paydaşa, kendi payını kiraya verme yetkisi vermemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulmevzuati.com

Mirasçılardan biri kiraya verebilir mi?

Sadece bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa o kişi, söz konusu gayrimenkulü kendi kararı ile kiralayabilir. Ancak gayrimenkul birden fazla kişiye kalmışsa kiraya verme konusunda tüm varislerin görüş birliğinin olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Kira sözleşmesinde süre 1 yıl ise, Ev sahibi 1 yılın sonunda çıkarabilir mi ?

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Üst hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?

İnşaat üzerindeki bu hak, üst hakkından ayrı ve bağımsız değildir[5]. Üst hakkı sahibi, inşaatı yıkıp başka inşaat yapabilir, inşaatı kiraya verebilir, aksine bir anlaşma mevcut değilse veya hak taşınmaz lehine kurulmamışsa inşaatın mülkiyetini bir başka kişiye devredebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yonet.av.tr

Hisseli tapu nasıl kiraya verilir?

Hisseli tapu, paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyeti olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Hisseli tapusu olan gayrimenkulun, tek bir paydaş (veya ortak) tarafından kiraya verilmesi olanaksızdır. Dolayısıyla sizin gayrimenkul için yaptığınız sözleşme geçersiz olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletbiz.com

İntifa hakkı sahibi taşınmazı kiraya verebilir mi?

İntifa hakkının kişiye sıkı bir biçimde bağlı olması durumunda, hakkın kullanılmasının devri artık mümkün değilken, bu durumda bile intifa hakkı konusunun kiraya verilmesi mümkün olabilir[21].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-akademi.org

Paylı mülkiyette paydaşlardan biri kiraya verebilir mi?

Bilindiği üzere, paylı mülkiyet konusu taşınmazların kiraya verilmesi TMK'nun 691. maddesi uyarınca pay ve paydaş çoğunluğuna bağlıdır. İki paydaşlı taşınmazlarda, bir paydaşın taşınmazı üçüncü kişiye kiraya vermesi durumunda, hiçbir zaman paydaş çoğunluğu sağlanamayacağından, oybirliğinin gerekli olacağı kuşkusuzdur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tasinmazdavalari.com

Ortak alanlar nasıl kiraya verilir?

KMK'nın 45. maddesindeki düzenlemeye göre apartman ve sitedeki ortak alan, yer ve tesislerin kiraya verilebilmesi için Kat Malikleri Kurulu'nda oybirliğiyle karar alınması gerekir. Bir tek kat maliki bile karşı gelse kiraya verilemez. Buradaki oybirliği, toplantıya katılanların değil, tüm kat maliklerinin oybirliğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kocası karısının üstündeki evi kiraya verebilir mi?

TMK m. 194 ile eşlerden birinin aile konutu üzerinde yapacağı tasarruflar diğer eşin rızasına bağlanmıştır. TMK 194 madde şu şekildedir; “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Eşim benden habersiz evi kiraya verebilir mi?

Türk Borçlar Kanunu'nun 322/2 fıkrası şöyle düzenlenmiştir: “Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelhukuk.com

Babasının evini kiraya verebilir mi?

Türk Borçlar Kanunu'nun 322/2 fıkrası uyarınca, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracıların, kiraya verenin yazılı rızası olmaksızın kiralananı başkasına kiralayamayacağı ve kullanım hakkını devredemeyeceği şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Bir kişi tarlasını başkasına kiraya verdiğinde elde edeceği gelir nedir?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre bir gerçek kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralar ve bu kiralamadan gelir elde ederse, bu gelir, halk arasında "kira vergisi" olarak bilinen "gayrimenkul sermaye iradı" olarak değerlendirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lebibyalkin.com.tr

Başkası kiraya verebilir mi?

Taraflar arasında bir anlaşma olması halinde kiracı, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 322'nci maddesinde gösterildiği şekilde kira hakkını bir başkasına devredebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadoluhukuk.com.tr

Ev sahibi dışında biri kira sözleşmesi yapabilir mi?

Kira kontratına daire sahibi dışında başka birinin imza atması, büyük sorunlar çıkarır. Kira kontratı yaşanan imza durumları nedeniyle, iptal olabilir. Daire sahipleri başkasının imza atması üzerine, kira kontratını iptal etme hakkına sahiptir. Kiracıların mutlaka imza konusunda dikkatli olması gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Paylı mülkiyette kiracı kirayı kime öder?

Davalı, kiracı olduğunu savunmuşsa da; Medeni Kanunun eski 624, yeni 691. maddeleri uyarınca paylı mülkiyette geçerli bir kira sözleşmesinden söz edilebilmesi için kiralayanların taşınmazda pay ve paydaş çoğunluğunun bulunması zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Hissedar kira tespit davası açabilir mi?

Kira bedelinin tespiti davasını hem kiralayan hem de kiracı açabilir. Kiracı, fazla olan kira bedelinin düşürülmesi; kiralayan ise düşük kira bedelinin arttırılması amacıyla tespit davası açabilir. Paylı mülkiyette her paydaş kendi payı oranında kira bedelinin tespitini isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Paylı mülkiyet olduğu nasıl anlaşılır?

Tapu kütüğüne bakıldığında ½ Ahmet ½ Mehmet gibi bir pay miktarı yazıyorsa paylı mülkiyet söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cemakyazi.com

İntifa hakkı sahibi ne yapamaz?

İntifa hakkı, mülkiyet hakkı sahibinin hakkın konusu şeyi kullanma ve yararlanma yetkisini kaldırır, mülkiyet hakkı sahibine çıplak mülkiyeti (kuru mülkiyet) bırakır. Mülkiyet hakkı sahibi sadece çıplak mülkiyet hakkını üçüncü kişilere devredebilir, ancak kullanma ve yararlanma yetkisi intifa hakkı sahibinde kalır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Oturma hakkı sahibi kiraya verebilir mi?

Oturma hakkı, bizzat hak sahibi tarafından kullanılmalıdır. Oturma hakkının kendisi gibi kullanılması da üçüncü kişilere devredilemez. Örneğin, oturma hakkı sahibi, hakkın konusu olan konutu üçüncü kişilere kiraya veremez, konutu bizzat kendisi kullanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kuru mülkiyet sahibi evi kiraya verebilir mi?

-Kuru mülkiyet sahibi gayrimenkulü satabilir ya da ipotek ettirebilir. Ancak taşınmazı kullanamaz veya kiraya veremez. Gayrimenkulden yararlanma yetkisi artık intifa hakkı sahibinindir. Yani gayrimenkulü dilediği gibi kullanabilir, kiraya verebilir veya boş tutabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?

Tapu dairesi taşınmazı hissedarların paylarına göre ayırır. Ancak tüm hissedarlar anlaşamazsa, bir izale-i şuyu davası açılarak taşınmazın satışa zorlanması da mümkündür. Dolayısıyla, hisseli tapunun bölünmesi, hem taşınmazın özelliklerine hem de hissedarların anlaşmasına bağlı bir süreçtir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: missafir.com

Paydaşlardan biri tahliye davası açabilir mi?

Hatta Yargıtay, taşınmazın tümüne ilişkin olup, gerekli çoğunluğa dayanmayan bir kira sözleşmesine göre “kiralayan” durumunda olan paydaşın dahi kiracıya karşı tek ba- şına tahliye davası açabileceğini kabul etmiştir34.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kira sözleşmesi mirasçıları bağlar mı?

Kiranın genel hükümlerine tâbi kira sözleşmelerinde kiracının ölümü halinde kira sözleşmesi son bulmayıp, kira sözleşmesi kiracının mirasçıları ile devam etmektedir. Kiraya veren, kiracısının ölümü üzerine sözleşmeyi feshe- demez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr
Önceki makale
Tiroid ilacı tok alınırsa ne olur?
Sonraki makale
Yörük erkek ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT