Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3 aylık süreyi geçmemek şartı ile işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz ine çıkarabilmektedir. Kamuda çalışanlara ise 2 defa kullanmak üzere toplamda bir yıl ücretsiz izin hakkı verilmektedir.
Özel Sektörde Ücretsiz İzin Kaç Gündür? Özel sektörde çalışanlar için bazı düzenlemeler de mevcuttur. Ücretsiz izin özel sektörde an fazla üç ay verilebilmektedir. 3 aylık süreyi aşmamak kaydıyla işveren sahibi işçiyi tamamen veya kısmen kanunen ücretsiz izne ayırabilir.
İş Kanunu Madde 22 uyarınca;
İşçi, bu ücretsiz izin teklifini kabul etmek zorunda değildir. İşçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen ücretsiz izin teklifi artık işçiyi bağlamaz ve dolayısıyla işveren işçiyi ücretsiz izne çıkaramaz.”
Madde metninde belirtilen altı aylık süre azami bir süredir. Başka bir deyişle kadın işçinin, daha kısa bir süre için ücretsiz izin talep etmesi mümkündür. İşverenin altı aya kadar istenen ücretsiz izinde takdir hakkı yoktur.
İşverenin tek taraflı ücretsiz izin verebileceği durum ise sadece işyerinde deprem yangın sel gibi zorlayıcı bir nedenin ortaya çıkması ya da ekonomik güçlüklere bağlı kısa çalışma talebinin İŞKUR tarafından kabul edilmesidir.
İlgili 23 soru bulundu
Ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıya alındığı durumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Ücretsiz izne ayrılan işçinin iş sözleşmesi bu süre boyunca askıda kalır. Bu süre boyunca herhangi bir ücret tahakkuku yapılmaz ve sigorta primleri de beyan edilmez.
4857 Sayılı İş Kanunumuzda bu yönde bir düzenleme yapılmamış olmakla birlikte ücretsiz izinle ilgili olarak işçinin rızası ile yazılı olarak işverenden ücretsiz izin talebinde bulunması yeterlidir. Ancak ücretsiz izin işverenin de işçinin bu talebini kabul etmesi halinde uygulanabilmektedir.
Ücretsiz izin şartları ve süreleri, 4857 Sayılı İş Kanunu ile korumaya alınmıştır. İşveren, işlerinin azalmasından dolayı kendi iş yerini korumak amacıyla çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir. Bu ücretli izni, işveren çalışanına yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.
Ücretsiz izinde geçen sürelerde iş sözleşmesi askıda sayıldığı için kıdem tazminatı hesabında bu süreler çalışma sürelerine dahil edilmeyecektir.
Taraflar aralarında anlaşarak ücretsiz izin süresini uzatabilirler. Ancak borçlanılabilecek süre kanuni ücretsiz doğum izni süresi ile sınırlıdır. Aşan süre ise doğum tarihinden itibaren iki yıllık sürenin içinde kalmak kay- dıyla borçlanılabilir.
Özel sektörde ücretsiz izin en fazla üç ay olabilmektedir. 3 aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Ücretsiz izin hesaplama da en çok merak edilen konulardan biri doğum izni hesaplamadır. Doğum izninde hamilelik süreci 40 hafta olarak baz alınır.
Öncelikle bilinmesi gereken; işçinin, işyeri ile mevsimlik bir sözleşmesi yoksa, işveren, işçiyi, zorla ücretsiz izine gönderemez. Gönderirse; işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirip işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını talep edebilir.
İş Kanunu'nda belirli haller dışında ücretsiz izin hakkında yeterince açık hüküm bulunmuyor. Ancak, kesin olarak ifade edebileceğimiz bir husus var: İşveren işçiyi ücretsiz izne zorlayamaz. Yani ücretsiz izin için işçinin rızasının olması şart.
Memur 12 aylık süreyi aşamaz fakat bu sürenin altında 5 ay 10 ay gibi izin alması mümkündür.
Ücretsiz izin talebi, işverenin yazılı olarak onayıyla yapılmalıdır. İşveren çalışanın, ücretsiz izne zorlaması durumunda çalışan için haklı fesih nedeni doğar. Ücretsiz izin döneminde taraflar birbirinden çalışılmayan günün ücretini isteyemez. Ücretsiz izin alan çalışanın, o günler kapsamında SGK primi yatırılmaz.
Ücretsiz izinde iş akdi feshedilmediği ve dolmadığı için işsizlik maaşı alamazlar. Bunun yerine İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ve İŞKUR tarafından verilen kısa çalışma ödeneği ile "Nakdi Ücret Desteği"nden yararlanabilirler.
Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir.
İstifa Eden ve Ücretsiz İzine Ayrılan Personel İşlemleri
PDB İdari Özlük İşleri Şube Müdürlüğünce ayrılacak personele ait gerekli evraklar Müdürlüğümüze iletilir. Devlet Memurları ve Sözleşmeli Personellere peşin maaş ödemesi yapıldığından ayrılışı takiben fazla ödenen tutar ilgililere borç olarak tahakkuk ettirilir.
Yıllık izin hakkının dışında tutulan doğum sonrası ücretsiz iznin süresi, en fazla 6 ay olmak şartıyla, özel sektörde çalışan tarafından belirlenir ve işverenin onay vermesini gerektirmez. Ancak bu izin 6 aydan daha uzun süreyle kullanılmak istendiğinde işverenin onayı gerekir.
Ulusal bayram, hafta tatili, genel tatil günleri ve raporlu olunan süreler, analık izni sonrası alınan ücretsiz izin süresini uzatmaz, ücretsiz izin süresine ilave edilmez.
1 gün izin maaştan kesilir mi? İşveren tarafından işçiye ücretli izin verilmişse, elbette ki kesilmemesi gerekir. Ancak İş Kanunu'nun öngörmediği bir izin talep edildiğinde ve işveren bu izni ücretsiz izin şeklinde işçiye verdiğinde, bir günlük iznin maaştan kesilmesi mümkündür.
Yıllık ücretli izinler, işverenin yetkisinde olup, işyerindeki çalışma ve iş ortamına göre, işverenin uygun göreceği gün ve zamanlarda kullandırılır. İşveren, yıllık izne çıkmamakta ısrar eden işçisini, belirleyeceği bir tarihte zorunlu olarak yıllık izne gönderebilir.
Ücretsiz izin, işveren ve işçinin anlaşarak belirli bir süreliğine iş sözleşmesini askıya alması anlamına gelmektedir. Ücretsiz izin esasen iş akdinin askıya alınması olarak da tanımlanabilmektedir. İş akdi feshedilemez. Çalışanın iş yeri ile olan ilişiği kesilemez.
Ücretsiz izne çıkarılan herkes, ücretsiz izne başvurabiliyor. Bağlı olunan firma aracılığı ile de başvurular gerçekleşebiliyor. Önceden işsizlik maaşı aldıysanız, kısa ödenek desteğinden tam anlamıyla yararlanamıyorsunuz ancak ücretsiz izinde böyle bir kural bulunmuyor.
Ücretli izin ile ücretsiz izin arasındaki en önemli fark, işçinin ücretli izinde çalışmadığı sürede maaşını normal şekilde almasıyken ücretsiz izinde çalışana herhangi bir ücret ödenmemesidir. Ücretli izin almış olan bir işçi izinli olduğu süre zarfından çalışmıyor olsa dahi maaşını düzenli şekilde almaya devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri