Uçakların arkasında, yoğunlaşma sonucu oluşan ize; kuyruk izi adı verilir. Uçaklar yaklaşık olarak 25 - 30.000 feet'de yol alırlar. Bu seviyedeki sıcaklıklar; mevsimlere göre değişmekle beraber -50 °C civarındadır.
Uçaklar hızlı bir şekilde hareket ederken, arkalarında beyaz şerit gibi bir iz oluşur. Birçok insan bunu duman zanneder ama aslında bu izler, duman değil. Uçaklar sessizce gökyüzünde süzülürken bazen onları göremesek de arkalarında bıraktıkları beyaz izden, az önce bir uçağın geçtiğini anlayabiliyoruz.
Birçok kişi bu sebeple uçakların arkasında dumanlar çıkartarak uçtuğunu zanneder. Halbuki bu beyaz iz, uçak motorlarının egzozundan çıkan su buharı ve sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanan bir görüntü. Uçaklar alçak irtifalara indiğinde, dış hava ısındığından bu tarz beyaz izler oluşmaz.
Bu görüntü size uçağın arkasında dumanlar çıkartarak uçtuğunu sandırır. Hâlbuki bu beyaz iz, motorun egzozundan içindeki su buharı ile çıkan sıcak havanın, bir anda soğuk hava ile buluşmasından kaynaklanan bir görüntüdür. Uçaklar alçak irtifalara indiğinde, dış hava ısındığından bu görüntü kaybolacaktır.
Dikkat ettiyseniz, motorlarının ardında beyaz izler bıraktığı uçaklar, yüksekten uçan uçaklardır. Çünkü alçak irtifalarda seyreden uçakta bu görüntüye rastlamamız mümkün değil. Neden derseniz, bunun sebebi sıcaklığın belirli bir dereceye kadar düşmesi gerektiğidir.
İlgili 18 soru bulundu
Bir uçak uçarken havanın bu hareketliliğinden faydalanır. Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli olması gerekir. Bazı hava olayları sonucunda bu hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilir. Bu durumlarda da türbülans yaşanabilir.
TİCARİ yolcu uçakları ne kadar yüksekten uçabilir? Günümüzde ticari uçaklar ortalama deniz seviyesinden yaklaşık 30.000 fit (9.144 metre) yüksekliğe ve biraz ötesine ulaşan yüksek irtifalarda uçar. Yolcu olarak uçarken, kokpitten yapılan çeşitli anonslarda uçuşun seyir irtifasının anons edildiğini duyarsınız.
Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.
Hava Olaylarından Kaçınma
Uçakların binlerce fit yükseklikten uçması kötü hava olaylarından uzaklaşması demektir. Yere en yakın atmosferik katman troposfer, dünyadaki hava olaylarının çoğuna ev sahipliği yapar. Uçaklar ise stratosferdeki hayatı tercih eder. Çünkü bu katmanda hava olayları gerçekleşmez.
Beyaz renkli uçaklar, yüzeylerindeki boya katmanı sayesinde güneş ışınlarını yansıtırlar.
Bu yüzden illa ki yasağı delecek biri olursa içtiği sigaranın izmaritinin tuvalet kâğıdı içerisinde tutuşmaması için uçak tuvaletlerine küllük koyuluyor.
The Telegraph'ın haberine göre bunlar sadece pilotların gece inişine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda etraftakilerin uçağı fark etmesini sağlar. Daha rahat fark edilmek için bazı pilotlar son yaklaşmada ya da kule fark etsin diye iniş takımlarını açtığında ışıklarını yakıp söndürür.
Bunun aslında son derece basit bir açıklaması var: Dünyanın yavarlak şekli. Kutuplara yaklaştıkça daha basık hale gelen gezegenimizin yapısı sayesinde uçaklar düz bir çizgi üzerinde değil, kutuplara yaklaşarak uçarlar. Bu sayede arada bulunan mesafe kısalır ve uçakların varış noktalarına daha hızlı ulaşmalarını sağlar.
Uçakların tur atmasının nedeninin DHMİ tarafından yürütülen kalibrasyon çalışması olduğu öne sürüldü. DHMİ'ye ait kalibrasyon uçağının İstanbul Havalimanı pistleri üzerinde uçuş yaparak çalışma yaptığı bu nedenle de gelen yolcu uçaklarının iniş öncesi havada tur atarak güvenli iniş için yönlendirildikleri belirtildi.
Uçuş izin başvuruları ülkemizin ticari çıkarları ile uçuş emniyeti ve güvenliğini temel alarak Genel Müdürlüğümüzce değerlendirilir. Özel uçuş izin işlemleri ise Hava Seyrüsefer Daire Başkanlığımız tarafından yürütülmektedir.
Uçağın motorları itme kuvveti oluşturur. Bu kuvvet hava direncinden dolayı uçağın hareket yönünün tersi yönde oluşan sürükleme kuvvetini yenerek uçağın havalanmasını sağlar. Hava direncini rüzgârlı bir günde rüzgâra karşı yürürken hissedebilirsiniz.
Rüzgar uçağın karşısında yer alırsa uçağın hızını yavaşlatacak bir etki gösterir. Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Bu durumda havanın, kanatların üst yüzeyine yaptığı basınç da alt yüzeyine yaptığı basınca göre giderek azalır. Böylece uçak, sanki kanatlarının altından yukarıya doğru itiliyormuşçasına havalanır. Kanatları yukarı iten bu kuvvete kaldırma denir.
Uçakların doğudan batıya doğru yaptıkları uçuşların, ters yöndeki uçuşlara göre daha kısa sürmesi bu yönde uçakların normal süratlerinden daha yüksek hıza ulaşabilmelerinden kaynaklanmaktadır.
Son bilgiler doğrultusunda, 42 galonluk (159 litre) bir varil JET-A1 yakıtının 2022 yılındaki güncel fiyatı 144,6 dolardır. Buna göre, bir litrelik yakıtın fiyatı 0,9 dolar; bir galonun fiyatı da 3,4 dolar düzeyindedir.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor? Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Hayır. Yolcu uçakları bunun için tasarlanmamıştır. Yolcu uçakları kanat şekillerinden dolayı oluşturdukları havadaki basınç farkını kullanarak yukarı itme kuvveti oluştururlar atmosfer belli bir yükseklik seviyesinden sonra o kadar çok incelir ki bu itme kuvveti ortadan kalkar.
YouTube 'Uncover' kanalında yayınlanan videoda bir yolcu uçağının kalkış hızı hassas bir algılayıcı ile kaydedilmiş. Airbus A320 (twin-jet) modeli uçağın kalkış hızının yaklaşık 270 km/s olduğu görülüyor.
Kulvarında dünyanın en hızlı ve en yüksek irtifada uçabilen operasyonel insanlı uçağıdır. Seri numarası 61-7958 olan bir SR -71 28 Temmuz 1976'da 85,069 feet (25,929 m) yükseklikle "mutlak irtifa rekorunu" ve 1,905.81 knots (2,193.2 mph; 3,529.6 km/h) ile "mutlak hız rekorunu" kırdı.
Türk Hava Yolları (THY), Boeing'den aldığı ve tek katlıda dünyanın en büyük uçağı olan 777-300ER tipi yolcu uçağını Türkiye'ye getirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri