Öncelikle güneş kremi topaklanmasının en büyük sebebi, ürünün yüksek oranda silikon içermesidir. Silikon içerikli ürünler cilt üzerindeki nemi hapseder. Bu durum kulağa iyi gibi gelse de, zamanla ürünün topak topak birleşerek cilt üzerinde kötü görünmesine yol açar.
Güneş kremin eğer renk değiştirdiyse, kötü kokuyorsa ve daha tanecikli bir yapıdaysa bu bozuldu anlamına gelir. Güneş kremi artık eski formunda değil, ağdalı veya tam tersi sulu bir formdaysa son kullanma tarihinin geçtiğini anlayabilirsin.
Shiseido Expert Sun Protector Lotion güneş losyonları artık 'invisible formula' ya sahip. Yani ciltte iz bırakmayan, görünmez bir dokuya sahip. Kremi cildinize sürdüğünüzde ilk olarak beyaz rengi görüyorsunuz ama ürünü dağıtınca tamamen şeffaflaşıyor ve ciltte görünmez oluyor.
Güneş kremi bozulduğunda, kokusunda değişiklikler olur. Ayrıca rengi ve kıvamı da bozulma belirtileri göstermeye başlar. Güneş kremini cilt üzerine uygulamadan önce kıvamına bakarak bozulup bozulmadığından emin olabilirsiniz. Beklenmeyen bir koku aldığınız güneş koruyucuları cildinize uygulamamanız önerilir.
Ürünün hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruduğunu gösterir. FDA'ya göre ürün üzerinde Broad spectrum yazısı olup, en az SPF 15 değerine sahip olan güneş kremi cildi kanser riskine karşı koruduğunu paket üzerinde belirtebilir. Broad spectrum SPF 15'in altında ise bu ifadeyi kullanamaz.
İlgili 20 soru bulundu
Öncelikle, yukarıda da bahsedildiği gibi güneş kreminin ciltten çıkarılması gerekir. Şayet cilt temizlenmez ise, örneğin, ciltte bekleyen güneş koruyucu yüz kremleri cildin daha fazla kir toplamasına, gözeneklerin dolmasına ve cilt sağlığının bozulmasına yol açabilir.
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
Kremlerin kullanım ömrünün bittiğini renklerindeki ve kıvamlarındaki değişimden anlamanız mümkündür. Bir süredir kullanmadığınız bir kremin kapağını açtığınızda üzerinde bir yağ tabakası görüyorsanız, bu durum da artık o ürünün bozulduğu anlamına gelmektedir.
Güneş koruyucu ürünleri paketi açmamışsanız 3 yıl içinde tüketilmelisiniz. Uygun koşullarda sakladığınız krem veya losyonları açtıysanız en geç bir sonraki yıl tüketmeniz gerekiyor.
Dermatolog Shari Marchbein, güneş kremlerinin son kullanma tarihinin geçtiğini ve bu durumda kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Son kullanma tarihi geçmiş güneş kremleri, koruma özelliklerini kaybeder ve cilt hasarı riskini artırır.
* Hassas ciltler için Bisabolol içerir. *Deniz kenarında, spor yaparken ve günlük yaşamda kullanım için uygundur. *Suya dayanıklıdır. *Kolay sürülür, yapışkan değildir, beyaz kalıntı bırakmaz.
Mineral Filtreli Güneş Kreminin Dezavantajları
Ciltte ağır hissettirebilir. Ciltte beyaz bir kalıntı bırakabilir.
Güneş ışınları önemli cilt sorunlarına neden olabilir
Güneşe maruz kalan bölgelerde; kahverengi yamalar, benekli kahverengi noktalar ya da vitiligo dediğimiz beyaz lekeler şeklinde belirtiler görülebilir.
Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: "Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.
Güneş kremlerinin raf ömrü açılmadan önce 2-3 yıldır. Açıldıktan sonra ise 1 yıldan fazla kullanılmamalıdır.
1 - Eski yıllardan kalan güneş koruyucularınızdan kurtulun
Ancak açıldıktan sonra 9-12 ay içerisinde tüketilmeleri gerekir.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Güneş kremleri buzdolabında saklanması gereken bakım ürünlerinin başında gelmektedir. Cilt koruyucuları çok ısındığında içeriğindeki aktif bileşenler etkilerini kaybediyor ve özellikle güneşin zararlı etkilerinden koruyucu özelliklerini yitiyorlar.
Güneş kremlerinin raf ömrü 3 sene. Bu süre, güneş kremi kaç senede bozulur sorusunun genel yanıtı olmakla birlikte kullanıma bağlı olarak daha kısalabiliyor.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
Tarihi geçen kremlerin içeriğinde, etkin bileşenlerin yapısı değişebilir veya bozulabilir. Bu değişim, ürünün beklenen faydalı etkilerini yitirmesine sebep olabilir. Özellikle aktif içeriklere sahip kremlerde, bu bileşenlerin zamanla bozulması, ürünün cilt üzerindeki olumlu etkilerinin azalmasına yol açar.
UVA ışınları, dünyaya ulaşırken herhangi bir filtrelemeden geçmeden direkt yeryüzüne ve dolayısıyla cildimize nüfuz edebildiği için, tehlikeli bazı cilt rahatsızlıklarına davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, bulutlu havalarda ve hatta evdeyken bile güneş kremi kullanmanın öneminden bahsediyor.
Güneş kremini sürdükten sonra ortalama 8-10 dakika boyunca kremin emilmesini beklemeli ve sonrasında fondöteni sürmelisin. Lancome güneş kremin hafif ve sütsü krem dokusu sayesinde cilde uygulaması çok kolay! Artık yaz makyajın hem kusursuz görünecek hem de güneşten korunmuş olacaksın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri