İşgücü hesaplama, ekonomide aktif olarak bulunan işgücünün toplam ülke nüfusuna göre hesaplanması ile sonuçlanmaktadır. İşgücünün katılım oranı, toplam işe uygun olan kişi sayısının toplam nüfusa bölünmesiyle bulunmaktadır. İşgücü istihdam ve işsiz olan kişilerin toplamı ile ortaya çıkmaktadır.
Bu sayı, bir ülkenin işsizlik sigortasına kayıtlı olan kişi sayısından veya iş arama aktivitesinde olan kişi sayısından alınabilir. Özetle 15 yaşından büyük olup da son üç ay içinde iş arayan ve 15 gün içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu bildirenlerin toplam iş gücüne bölünmesiyle işsizlik oranı hesaplanır.
İstihdam oranı hesaplama için bazı verilere ihtiyaç duyulur. 80 milyon nüfusa sahip bir ülkenin 50 milyonunun aktif nüfus olduğunu, bu aktif nüfusun da 40 milyonunun çalıştığını düşünelim. 80 milyon nüfuslu ülkenin 10 milyonu da çalışmıyorsa bu ülkede aktif nüfus oranı (40/50)x100 olarak istihdam oranı formülü ile ...
İşgücü 2022 yılında bir önceki yıla göre 1 milyon 618 bin kişi artarak 34 milyon 334 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 1,7 puanlık artış ile %53,1 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %71,4, kadınlarda ise %35,1 oldu.
TÜİK işgücü kavramını; referans dönemi içinde ekonomik mal ve hizmetlerin üretimi için emek arzında bulunan çalışma çağındaki nüfus olarak tanımlamaktadır. İşgücü, istihdamda olanlar ile işsizlerin toplamı olarak ifade edilmektedir (www.tuik.gov.tr).
İlgili 28 soru bulundu
İşgücü hesaplama, ekonomide aktif olarak bulunan işgücünün toplam ülke nüfusuna göre hesaplanması ile sonuçlanmaktadır. İşgücünün katılım oranı, toplam işe uygun olan kişi sayısının toplam nüfusa bölünmesiyle bulunmaktadır. İşgücü istihdam ve işsiz olan kişilerin toplamı ile ortaya çıkmaktadır.
İşgücü oranı, çalışma çağındaki nüfusun işgücüne katılım oranını ifade eder. Bu oran, bir ülkedeki çalışan ve çalışmayan nüfus arasındaki dengenin bir ölçüsüdür. İşgücü oranı, 15 yaş ve üzeri kişiler arasında çalışanların ve iş arayanların toplam nüfusa oranı olarak hesaplanır.
İstihdam edilenlerin sayısı 31 milyon 671 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 48,4 olarak gerçekleşti. İşgücü 34 milyon 962 bin kişi, işgücüne katılım oranı ise yüzde 53,4 olarak gerçekleşti. Bu gelişmeler neticesinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu.
İşgücüne dahil olmayanlar; çeşitli nedenlerle bir iş aramayan, önceden iş arayıp uygun iş bulamayan, iş bulma ümidini yitiren ve mevsimlik işçi, öğrenci, emekli ya da çalışamayacak durumda olanlar gibi kategorilerdeki insanları içermektedir.
İlgili hüküm gereğinceİŞKUR uygulamasında; işyerlerine ait ilgili ayın işgücü çizelgelerini (her ay olmak üzere) takip eden ayın sonuna kadar İŞKUR internet sitesine (www.iskur.gov.tr) girmeleri gerekmektedir.
işgücü bir ülkedeki emek arzını insan sayısı yönünden ifade eden bir kavramdır. Başka bir tanımlama ile bir ülkedeki nüfusun üretici durumda bulunan yani ekonomik faaliyete katılan kısmıdır.
Nüfustaki gelişmelere bağlı olan toplam işgücü arzı ve ekonomik şartların bir sonucu olan işgücü talebi, işgücü piyasasının dinamiklerini oluşturmaktadır [1]. Teori olarak fiziksel ve zihinsel çalışmaya elverişli herkes potansiyel işgücü arzına dahil edilir.
Üniversite yurtları, yetiştirme yurtları (yetimhane), huzurevi, özel nitelikteki hastane, hapishane, kışla vb. yerlerde ikamet edenler dışında kalan nüfustur. Kurumsal olmayan nüfus içerisindeki 15 ve daha yukarı yaştaki nüfustur. edilmektedir. İşgücünün, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus içindeki oranıdır.
TÜİK, işsizlik oranını hesaplarken 15 yaşından büyük olup son 3 ay içinde iş arayan ve 15 gün içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu bildiren kişilerin toplam işgücüne bölünmesiyle işsizlik oranını hesaplıyor.
TÜİK'in kullandığı uluslararası standarda göre istihdam edilmeyen, son üç ayda iş aramış olan ve 15 gün içinde bir işte istihdam edilebilecek durumda olan kişiler işsiz olarak sınıflandırılıyor ve oran bu sayıya göre hesaplanıyor.
İŞSİZLİĞİN ÖLÇÜLMESİ
İşgücüne katılım haddini, işgücünün sivil nüfusa oranlayarak elde edebiliriz. Cesareti kırılan işsizlerin sayısının çokluğu işgücüne katılım haddini düşüren bir etkendir.
İşsizlik, toplumun önemli sorunlarından biri olarak bilinirken, farklı işsizlik türleri de mevcuttur. İşsizlik türleri arasında Friksiyonel/geçici işsizlik, yapısal işsizlik, dönemsel/devrevi/konjonktürel işsizlik, mevsimlik işsizlik, doğal işsizlik, bölgesel işsizlik ve gizli işsizlik sayılabilir.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki işsizliği temel olarak üç neden altında ele almak mümkündür. Birinci neden olarak, yapısal sorunların ikinci olarak yüksek işgücü maliyetlerinin ve üçüncü olarak istihdam yaratmayan büyümenin işsizliğe neden olduğu ifade edilmektedir.
İşgücüne Katılma Oranı: İşgücünün kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus içindeki oranıdır. İstihdam: Aşağıda yer alan işbaşında olanlar ve işbaşında olmayanlar grubuna dahil olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm nüfus istihdam edilen nüfustur.
Türkiye işsizlik oranında 5. sırada
İşsizlik oranında ise sıralama biraz değişiyor. 2021'in 4. çeyreğinde işsizlik oranı yüzde 11,1 oldu. OECD ortalaması ise yüzde 5,5. Türkiye 39 ülke içinde 5. sırada yer alıyor.
Onu mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 78,4), eğitim (yüzde 78,1), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 76,2) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 71,8) izledi.
Ücret; işgücünün kullanımı karşılığında ödenen bedeldir. Kurum ve organizasyonlar tarafından çalışanlara ödenen maaşlar, primler ve komisyonlar ücret kapsamına girerler.
İstihdam oranı ise istihdamın, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus içindeki oranı olarak açıklanmaktadır.
Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 65 bin kişi artarak 3 milyon 514 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puan artarak %10,0 seviyesinde gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri