Genel çerçevede basit bir şekilde birim maliyet hesaplanmaktadır. Matematiksel bir işlem olması ile beraber, toplam maliyet ve üretim miktarı üzerinden ele alınır. Bu doğrultuda toplam maliyet üretim miktarına bölünür. Böylece çıkan sonuç bir ürünün maliyetidir.
Birim Maliyetlerin Hesaplanması
Tamamlanan birimlerin maliyeti, katlanılan toplam maliyetin toplam eşdeğer ürün miktarına bölünmesiyle hesaplanır.
Ürünün maliyeti, her bir ürünün işletmeye olan gerçek katkısını ortaya koyar. Maliyet Nedir? Arapça kökenli bir kelime olan maliyet kelimesi, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Günlük hayatta bile sık sık kullandığımız maliyet kelimesi, muhasebe alanında daha da önemli bir yere sahip bulunuyor.
ornegin, 5 kg 14 tl olan bir urunun birim fiyatini bulalim. 14/5=2.8 tl dir. bunun anlami bu urunun 1 kg yani birim fiyati 2.8 tl'dir. ayni urunun 3 kg 9 tl olsun.
Satış Maliyeti Formülü
Satış maliyetinin en basit ve kullanışlıhesaplama yöntemi şöyledir: Satışmaliyeti = (Envanterde biriken mala ait maliyet) + (Üretilen malın maliyeti ) –( Envanterde yer alan bitmiş son ürün maliyeti)
İlgili 25 soru bulundu
Satılan malların maliyeti, bir şirketin belirli bir dönemde yaptığı harcamaları ifade eder. Satılmak üzere üretilen veya alınan mal ve hizmetlere doğrudan verilen tüm maliyetler satış maliyetidir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Yapım, hizmet ve mal alımlarında imalatların yada malzemelerin bir birimi (m2, m3, Adet, kg, Ton vb.) için belirlenen fiyata Birim Fiyat denir.
Hem eğitim kurumları açısından hem de iş sektörü üzerinden birim maliyet yaygın olarak kullanılır. Bu doğrultuda toplam maliyeti üretim miktarına bölünmesi ile beraber ortaya çıkan sonuç birim maliyettir. Aynı zamanda bir birim mal üretebilmek için katlanılan maliyet olarak anlatılabilir.
Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Satış fiyatı nasıl hesaplanır? Alış fiyatının (veya maliyet tutarının) kazanç oranı kadar artırılmasıyla satış fiyatı belirlenmektedir. Örnek olarak alış fiyatı 200 TL olan bir malın satışından %20 kazanç elde edilmek isteniyorsa satış fiyatı 200 x (100 + 20) / 100 = 200 x 1,2 = 240 TL olarak hesaplanacaktır.
Basitçe, hesapladığınız ürün maliyeti üzerine belirlediğiniz kar marjını ekleyerek satış fiyatını (etiket fiyatı) belirlersiniz. Diyelim ki ürünün maliyeti 100 TL ve siz %100 kar marjı eklemek istiyorsunuz. Bu durumda ürünün satış fiyatı 200 TL olacaktır.
Üretilen mamullerin maliyeti, direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri olmak üzere üç ana maliyet unsurundan oluşmaktadır. Bu maliyet unsurlarından direkt ilk madde ve malzeme maliyetleri ile direkt işçilik maliyetleri üretim hacmine bağlı değişken maliyetlerdir.
Bir işletmede en son üretilen birimin maliyetine marjinal maliyet adı verilmektedir. Maliyet kelimesi, çeşitli gayelere göre bedel ve karşılık anlamında kullanılmakla birlikte, çoğunlukla bir işletmeye belli bir mal, hizmet veya faktör şeklinde sunulan girdilerin, işletmeye olan yükü anlamını taşır.
Üretim Miktarı Yöntemi
Her bir ortak ürünün üretim miktarı ile ortalama birim maliyeti çarpılmak suretiyle ortak ürünlerin birleşik mamullerden alacağı pay hesaplanır. Örnek: İşletmede esas üretim gider yerinde toplanan birleşik giderler tutarı 90 000 TL.'dir.
Toplam maliyet = sabit maliyet + birim maliyet şeklinde formüle edilir.
Sabit maliyet, üretilen malın-hizmetin miktarındaki artış veya azalışla değişmeyen maliyetlerdir. Yani sabit maliyetler aydan aya aynı kalır. Bu maliyetler ticari faaliyetlerden bağımsız olarak bir şirket tarafından ödenmesi gereken giderlerdir. Şirket satış yapmasa bile sabit maliyetler ödenmek zorundadır.
Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
Ortalama birim maliyetleri, mevcut stokunuzun ortalama maliyetidir. Her satın alma emri aldığınızda ortalama birim maliyetiniz güncellenir. Örneğin stokta birim başına 10 USD maliyet fiyatı olan 10 birim A ürününüz varsa ortalama birim maliyetiniz başlangıçta 10 USD olur.
Birim fiyat bir işin, hizmetin ya da malın en küçük biriminin ederine karşılık gelen terimdir. Örnek olarak bir yapım işinin elementlerini düşünürsek, kazı, beton dökülmesi, tuğla örülmesi gibi her işin ayrı ayrı belirlenmiş bir fiyatı vardır.
Direkt hammadde ve malzeme maliyeti, işletmelerin üretim faaliyetlerini sürdürebilmesinde kullandığı ve tükettiği her türlü hammadde ve malzemelerin parasal tutarıdır (Ertaş, 1998: 7).
Birim Fiyat Analizi: Kalite standartları teknik şartnamede belirlenmiş bulunan imalatların bir biriminin üretilmesi için gerekli olan kaynakların (malzeme, işçilik ve makine olmak üzere), cins, miktar ve niteliklerinin ayrıntılı olarak belirlenmiş olduğu (analiz edildiği) dokümandır.
Üretim maliyeti nedir? Üretim sürecinde tüketilen tüm kaynakların maliyetinin toplamını ifade eden üretim maliyeti; direkt malzeme maliyeti, direkt işçilik maliyeti ve üretim giderleri olarak üç gruba ayrılıyor. Direkt malzeme maliyeti, bitmiş ürünün bir parçası haline hammadde maliyeti anlamına geliyor.
Toplam maliyetler iki parçadan oluşur: a)Toplam sabit maliyetler, b)toplam değişir maliyetler. Toplam sabit maliyetler, üretim düzeyinden bağımsız maliyetlerdir. Sabit girdilerin maliyetleridir.
Ortalama maliyet nasıl hesaplanır? Toplam maliyet tutarının eldeki malın toplam miktarına bölünmesiyle ortalama maliyet hesaplanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri