Uyku başlangıcına dönecek olursak; ilk NREM –REM siklüsü, yaklaşık 60–100 dakika sürer. İkinci ve sonraki döngüler, yaklaşık 90–120 dakika civarındadır. Sağlıklı erişkinlerde gecenin ilk 1/3'ünde derin uyku (NREM 3) baskın durumdayken; gecenin son 1/3'ünde REM uykusu baskındır.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
İnsanlar, doğadaki birçok canlıyla birlikte, biyolojik saat dediğimiz aydınlık ve karanlıktan oluşan 24 saatlik periyotlara adapte olmuşlardır. Bu saat, her gece ortalama 8 saatlik (6 ila 9 saat arasında) bir uyku periyoduna ihtiyaç duyar.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
90 Dakika Kuralı: Her bir uyku döngüsü 90 dakikadan ve 4 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle birçok faktörü göz önünde bulundurarak günde kaç saat uykunun size iyi geleceğini keşfetmelisiniz. Ancak bu uyku süresi yetişkin bir birey için en az 6 saat en fazla 9 saat olmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Yapılan araştırmalar genellikle yetişkinlerin günlük uyku süresinin ortalama 8 saat olması gerektiğini gösterir. Uyku süresi 6 saatten az ve 11 saatten fazla olmamalıdır.
İkindi vakti, ticari hayatın yoğun geçtiği, günlük mahsulatın kaldırıldığı, dar ama çok verimli bir zaman dilimidir. Bu zaman dilimini uyku ile geçirmek maddî açıdan tam bir ziyan ve kayıptır. Böyle bir zaman diliminde uyumak, dini açıdan uygun görülmemiştir.
Çünkü mümin için gece ve gündüz programlarını tanıtan diğer bazı rivayetlerde gece ve gündüzün dörtte biri ve bir takım diğer rivayetlerde de gece ve gündüzün üçte biri insanın dinlenmesine ayrılmıştır.[7] Bunun miktarı da gece ve gündüz 6 ila 8 saat olmaktadır.
Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış.
Eğer 2 gün boyunca hiç uyumazsanız ortalama 30 saniye süren ve mikro-uyku denen uyku nöbetleri geçirirsiniz. Bu da kafanızın karışmasına ve kendinizi çok yorgun hissetmenize neden olur. Bağışıklık sisteminiz yavaşlamaya başlar. Virüs ve bakteri kapma olasılığınız artar.
Oruç tutulan günlerde kişilerde gün içerisinde “uyuma isteği” oluşması da doğaldır. Açlığın hissiyle kan şekeri düştüğünden kişide uyuklama halleri yaşanabilmektedir. Kan şekerinin düşmesi ile kişide halsizlik, hatta sinirlilik görülebilir.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
EN AZ 6 SAAT UYUYOR
Musk, "6 saatten az uyursam başım çok kötü ağrıyor. Daha fazla uyanık olmama rağmen daha az iş yapıyorum" dedi. Çalışma takıntısıyla daha önce gündem olan 51 yaşındaki Musk, The Guardian'ın haberine göre 2018 yılında haftada 120 saat çalıştığını söylemişti.
Üç gün boyunca yani toplamda 72 saat boyunca uyumamak, sanıldığından çok daha zor bir durumdur. Uykuya kısa kısa dalmalarınız çok daha sık olacaktır. Algınızı önemli derecede bozacak olan 72 saatlik uykusuzluk durumunda, tüm durumlar birbirine karışmış gibi gelip, algınız bozulabilir.
Uyurken giyilen pijama ya da geceliklerin ince, hafif, esnek, tene yapışmayan doğal malzemeden olmasına özen gösterin. Pamuk, Bambu ve Tencel bu konuda etkisi kanıtlanmış kumaşlardır. Bunları tercih edin. Uyku ürünleri için özel olarak geliştirilen serinletici ve ter emici teknolojilere açık olun.
Uykunun en verimli saatleri 23:00 ve 03:00 arasıdır. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştırır ve bu da akşam saatlerinde salgılanmaya başlar. Hücre çoğalması ve protein yapımı da 00:00 saatinde en yüksek seviyeye ulaşmış olur. İnsanların en geç 23:00'da uykuya dalmış olması verimli bir uyku geçirmesini sağlar.
Sevgili Peygamberimiz (sav) günde iki öğün yediği yemeği yaşamak için gereken bir fizyolojik ihtiyaç olarak görmüş, her zaman az ve öz yemiştir. Sadece et değil, sebze yemekleri ve meyve ile dengeli şekilde beslenmiştir. Rızkı, nimeti, bereketi veren Rabbimiz için her zaman şükretmiştir.
Ancak, sabah namazını kıldıktan sonra, hafta sonu diyerek uyumuşsanız ve geç kalkmışsanız bunda bir günah yoktur. Bununla beraber, eğer sabah namazından sonra uyunacaksa, kerahet vakti geçtikten sonra uyumayı tercih etmek sünnete uygundur. Kerahet vakti içinde uyumak ise günah değilse de sünnete uygun değildir.
Meselâ gece mesaisi yapmış birisi sabah namazını kıldıktan sonra kerahet vaktinin geçmesini beklemeden uyuyabilir, ve bu sünnete aykırı düşmez. Çünkü adam günlük mesaisini yapmış, sabah namazını da kılmış, kerahet vaktinin geçmesini beklemeye artık dinî bir sebep yoktur.
Namaza kalkmak niyetiyle uyuyanın uykusu da ibadet olur. Uyuduğu hâlde sabaha kadar ibadet etmiş sevabına kavuşur.
Örneğin "deha" denince akla gelen ilk isim olan Albert Einstein'ın her gün 10 saat kesintisiz olarak uyuduğu bilinmektedir. Hatta gün içinde de kısa süreler boyunca, ek olarak kestirdiği de bilinmektedir. Dolayısıyla kısa uyku düzeni, büyük bir deha olmanın şartlarından birisi değildir.
Ne kadar uyku fazla uyku? Öncelikle haddinden fazla dediğimiz kaç saat uyku ona bakmak gerekiyor. Uzmanlara göre yetişkinler günde en az 7, en fazla 9 saat uyumalı. Ancak 7-9 saat uyku yetmiyorsa ve kendinizi uykulu hissediyorsanız 10 saat üzerinde uyuyorsanız, "hipersomni" olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri