Bir varmış bir yokmuş, Develer tellal, Pireler berber iken, Ben dedemin beşiğini Tıngır mıngır sallar iken Hop dedim Dedemi uçurdum, Kafdağı'ndan aşırdım.
Bir varmış, bir yokmuş, evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, insanların ah şöyle olsa, ah böyle olsa diye bir dilek dileyip de dileklerinin hemen yerine geldiği eski zamanların birinde bir kral yaşarmış.
Masalların girişinde söylenen deyim şu şekilde devam eder: Pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken. Evvel Zaman İçinde Kalbur Saman İçinde Ne Demek? Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, ''günümüzden çok önce'' ve ''yıllar yıllar önce'' anlamına gelir.
“Bir varmış, bir yokmuş” diye başlar, her anlatanın başına koyduğu tekerlemelerle devam ederdi. “Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; develer tellâl iken, pireler berber iken; ben bağda üzüm bekler, derde odun yükler iken; bir varmış, bir yokmuş… Masalın yalanı mı olurmuş?
tekerleme, tekerlemeler, masal tekerlemeleri. "Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde… Bu sözün önü var, arkası yok; gömleğimin yeni var yakası yok..
İlgili 20 soru bulundu
"Bak Bir Varmış Bir Yokmuş", Fransızca C'est écrit dans le Ciel adlı şarkıya Fecri Ebcioğlu'nun 1961'de yazdığı Türkçe sözlerden oluşan bir aranjmandır. Türk pop müziğini başlatan şarkı olarak kabul edilir.
Halkın ortak yaratısı olarak ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan, cin, peri, dev gibi olağanüstü kişileri de olan, olağanüstü olaylara yer veren, genellikle bir tekerle- meyle ya da bir varmış, bir yokmuş gibi bir sözle başlayan yazılara masal denir.
Bir Varmış Bir Yokmuş, edebiyatımızda Abdülmecid-Mustafa Reşit Paşa döneminden başlayıp Milli Mücadele'nin sonuna kadar olan devreyi rüya ve masal anlatan bir eserdir.
Bir Varmış Bir Yokmuş'un bir yüzünde gerçek yaşamdan alınmış öyküler, diğer yüzünde ise kurgulanmış öyküler var… Ancak Ayşe Kulin'in kitabın önsözünde de belirttiği gibi hayal ile hakikat, kurgu ile gerçek kimileyin öylesine iç içe geçiyor ki…
Dilimizdeki anlamı “bilinmeyen bir yerde, bilinmeyen şahıslara ve varlıklara ait olayların macerası” Zaten “bir varmış, bir yokmuş” ve “evvel zaman içinde” diye başlamaları da tanımı doğruluyor.
İlk bölümün adı döşemedir. ''Bir varmış bir yokmuş'' ile başlayan tekerlemelerin tamamı masalların döşeme kısmını oluşturur. Serim bölümünde masalın ana kahramanları genel özellikleri ile birlikte tanıtılı. Düğüm bölümünde gerçekleşen olaylar çözüm bölümünde bir sonuca bağlanır.
Masallardaki “tekerlemeler”, örnekse: “pirenin berberlik yapması” der Edip Yağmurlu; şöyle tefsir etmektedir: “Zaman gelir -işte şimdiki gibi- neredeyse berber sizi tıraş etmeden paranızı alacaktır. Pire gibi, itina göstermeden hemen tıraş eder.
Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde, o zaman idi ki bitten binek, pireden yedek, çavdardan kalkan, çöpten kargı olurmuş. Masal anlatımında kullanılan, masalın özünü ve yapısnı belirleyen, anlatımı zenginleştiren özel cümlelere verilen isimdir.
Bir Varmış Bir Yokmuş (Ayşe Kulin) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Virgül ( , )
2. Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur: Bir varmış, bir yokmuş.
Bir Varmış Bir Yokmuş, BKM imzalı, 2008 yılında Star TV'de yayımlanan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 4. bölümü ile ekranlara veda etti.
Bir Varmış Bir Yokmuş filmi 2015 tarihinde vizyona girmişti.Bir Varmış Bir Yokmuş filmi İstanbul ve Sakarya'da çekildi.
Bir Varmış Bir Yokmuş (dizi, 2008), 2008 yapımı Star TV'de yayımlanan Türk televizyon dizisi.
Genellikle kahramanlarının olağanüstü varlıklar olduğu, tamamen hayal ürünü konuların işlendiği, tekerlemelerle başlayan ve mutlu sonla biten sözlü anlatım ürünü olan masallar tarih boyunca insanoğlunun yaratıcılığını derinden etkilemiştir. Bu nedenle Türk anlatı geleneğinde masallar önemli bir yere sahiptir.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir.
Olmuş veya olabilecek olayları belli bir plan çerçevesi içinde yer ve zamana bağlı olarak anlatan yazı türüne hikâye (öykü) denir. » Yaşanmış ya da yaşanabilir olaylar anlatılır. » Dar bir zaman dilimini kapsar. » Olayla ilgili yer ve zaman bellidir. » Romana göre kısa eserlerdir. » Karakter sayısı azdır. » Serim, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri