Belediye sınırları içinde kalan yerlerin imar planlarını yapma, onama ve değiştirme yetkisi ilgili belediyelere aittir.
çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre, imar uygulaması yetkisi, belediye ve komşu alanları içinde belediyelerde, bu sınırlar dışında ise il özel yönetimlerindedir (valiliklerdedir).
Nazım imar planlarını, çevre düzeni planına uygun olmak kaydıyla, büyükşehir belediye sınırları içinde 1/5.000 ile 1/25.000 arasındaki her ölçekte Büyükşehir Belediyesi yapar, yaptırır ve onaylar. Uygulama imar planlarını, Büyükşehir Belediye Kanunu'nun uygulandığı yerlerde belediyeler yapar.
Belediyeler: 3194 sayılı Kanun'un verdiği yetkiyle belediye ve mücavir alan sınırları içinde plan yapma, yaptırma ve onama yetkileri bulunmaktadır. Valilikler: Bayındırlık İl Müdürlükleri eliyle, belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki bütün alanlar üzerinde plan yapma, yaptırma yetkileri bulunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Son nüfus sayımında nüfus 10.000'i aşmayan yerleşmelerde, imar planı yapılmasının gerekli olup olmadığına belediye meclisi karar verir.
Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyelerce, dışında il özel idarelerince onaylanan her tür ve ölçekteki mekânsal planların; üst kademe planlara, 3194 sayılı İmar Kanunu ve bu Yönetmeliğe uygunluğunu izleme ve inceleme işlerini Bakanlık yürütür. …” hükmü yer almaktadır.
Belediyeler, imar planlarını başka kurum kuruluş ve kişilere hazırlattırılabilirler. Ancak, planın onaylama yetkisi ilgili belediye meclisine aittir. Yerel belediyelerin, mücavir sahası dışındaki alanı planlama yetkisi bulunmamaktadır.
İmar durum belgesi başvurusu yapabilmek için belediyeye dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Başvuru hakkı, arsa sahibine ve onun yetkili kıldığı kimseye aittir. Başvuru için tapu kaydı da gerekmektedir.
İlçe belediyeleri de 1/1000 ölçekli uygulama planlarını hazırlayıp ilçe meclisince onayladıktan sonra, yine büyükşehir belediye meclisine sunmak zorundadırlar. Yine 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği sürecinde ilgili kurum, büyükşehir belediyeleridir.
a) 1/5000 Ölçekli nazım imar planlarının ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının ve değişikliklerinin yaptırılması. b) 1/25000 ölçekli planlarının ve plan değişikliklerinin yaptırılması. c) Koruma amaçlı imar planların ve değişikliklerin yaptırılması. d) Her tür ve ölçekte halihazır harita yapmak, yaptırmak.
Arsanın imar durumu için resmi belge başvurusundan sonra bir iş günü içerisinde belge çıkar. İmar durum belgesi alınan bir arsa üzerinde artık yapı projesi oluşturulmaya başlanabilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
İmar planları 1 ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilmektedir. Bir aylık ilan süresi içinde eğer itiraz varsa yapılmak zorundadır. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi 15 gün içinde inceleyerek kesin karara bağlamakla yükümlüdür.
MADDE 10 – (1) İmar planı değişikliği teklifi, plan değişikliğine konu alan sınırları içinde yer alan taşınmaz sahiplerinin tamamının veya vekillerinin noter onaylı vekâlet bilgilerini içeren bir dilekçeyle idareye verilerek başvuru yapılır.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
Köy içinde ve köyde ikametgah eden bir ev inşa edilecekse köy muhtar heyetinden onay alınması gerekmektedir. Köyde hizmet amaçlı yapılan (market, bakkal, vb.) yapılar için ruhsat alınması gerekmemektedir. Arsa tapusuyla ev izni alacak kişilerin İlçe Özel İdaresi'ne başvuru yapması gerekmektedir.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7/b. maddesinde çevre düzeni planına uygun olmak kaydıyla büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları içinde 1/5000 ile 1/25000 arasındaki her ölçekte nazım imar planını yapmak, yaptırmak ve onaylayarak uygulamak büyükşehir belediyelerinin görevleri arasında sayılmıştır.
İmar planları, İmar Kanunu madde 8'deki usule göre onaylanarak yürürlüğe girer. Dolayısıyla planların kesinleşmesi için, bir ay süreyle askıya çıkarılarak ilan edilmeleri gerekmektedir. İmar planları onaylanmakla yürürlüğe girse de kesinleşmesi için ilan edilmeleri gerekmektedir.
Yapı (İnşaat) Ruhsatı
Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri) verilen izindir.
Dilekçe ve evraklar hazırlandıktan sonra imar durum belgesi harcı ödenir. Bu harç her sene yenilenir ve o sene bulunan harcı öğrenmekte fayda var. 2021 için bu ücret 66 Türk lirasıdır.
İmarsız Arsa:
Bu tip imara izni olmayan arsalara imarsız arsa denir ve bu arsalar tarla olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri