Çalışanları motive etmenin ilk adımı, onları motive eden şeyin ne olduğunu bulmaktır. Ayrıca özerklik, tanınmak, başarı fırsatları yakalamak, kariyer gelişimi gibi fırsatlar da çalışanları motive eder.
Anket sonuçlarına, İK ve Organizasyonel Gelişim alanlarında çalışan 360 profesyonelin verdiği yanıtlar doğrultusunda baktığımızda, bu grup için öncelikli motivatörlerin sırasıyla “Eğitim, Etkililik, Sosyal Sorumluluk ve Eğlence” olduğunu görüyoruz.
Çalışana değer verme, iş güvencesi sağlama, para, başarılı olma, yönetime aktif katılma, iyi çalışma koşulları, kariyer ve terfi olanakları önemli motivasyon araçlarıdır.
Takım çalışması ve işbirliği, iş yerinde pozitif bir enerji yaratır ve çalışanların motivasyonunu artırır. İş yerinde dayanışma ve işbirliği artar, daha yüksek verimlilik elde edilir. Çalışanların fikirlerine değer vermek ve onları içerme, motivasyonun ve aidiyet hissinin artmasına yardımcı olur.
İlgili 31 soru bulundu
Ekip üyeleriyle açık ve etkili iletişim kurmak, onları motive etmek için önemlidir. Hedefleri, beklentileri ve geri bildirimleri net bir şekilde iletmek, ekip üyelerinin kendilerini değerli hissetmelerini sağlar. Ekip üyelerinin net hedeflere ve önceliklere sahip olmaları, motivasyonlarını artırır.
Çalışan motivasyonu, çalışanların işlerine getirdikleri dürtü, coşku ve enerjidir. İnsanları hedefleri doğrultusunda harekete geçmeleri için motive eden içsel durumdur. Çalışan bağlılığı ise çalışanların işlerine, ekiplerine ve kurumlarına olan bağlılık ve bağlantı düzeylerini ifade eder.
Motivasyon, insanlara hedeflerine doğru hareket etmek ve ulaşmak için gerekli olan enerjiyi veren içsel bir süreçtir. İster bir dürtü ister ihtiyaç olarak tanımlansın, motivasyon, sizin veya çevresel değişiminiz için içsel bir arzudur. Bu açıdan motivasyon, enerjik ve amaca yönelik olan davranışların hepsini kapsar.
Başarıya giden yoldaki en güçlü ve asıl motivasyon kaynağı, bireyin kendisidir.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Motivasyon başarının anahtarlarından biridir. Kısaca, motivasyon nedir sorusunun cevabı olarak “Kişiyi başarıya ulaştıracak yolda engellere takılmadan ilerlemesini ve pes etmemesini sağlayan enerji durumu” tanımı verilebilmektedir.
Takipçilerin yanıtlarıyla şekillenen araştırmada iş yerinde mutluluk için üç basit cevap verildi: Yapılan işi sevmek, iş arkadaşlarıyla anlaşmak ve işyerinde değerli olduğunu hissetmek. Yetenekleri elde tutmanın giderek önemini artırdığı günümüzde, şirketler mutlu çalışanları olması için birçok yöntemi deniyor.
Her ne kadar Türkçe'de güdülenme, harekete geçirici olarak tanımlansa da motivasyon insanları belirli bir amaca doğru devamlı sekilde harekete geçirmek için gösterilen çabaların toplamı olarak da tarif edilebilir[1].
Tüm bu tanımlardan da yola çıkarak motivasyonun üç temel unsurundan söz etmek mümkündür. Bunlar; hedef, istek ve istikrardır.
Motivasyon kaynakları, bazen bize amaç kazandırırken, bazen isteklerimizi karşılamaya yönelik azmi sağlar. Örneğin, eğitim sürecinde bizi motive eden unsurlar ileride iyi bir statüye sahip olmak, ekonomik refaha ulaşmak, bilgi sahibi olmak, aile kurmak, dünya gezmek gibi hedefler olabilir.
Olumlu ve işbirliğine dayalı bir çalışma ortamının teşvik edilmesi çalışanların motive olmasını sağlar. Bir gruptaki etkileşim insanları daha bağlantılı hale getirir. Anlamlı ve zorlayıcı işler yapmak da önemlidir. Yaptığı işin anlamlı olduğunu hisseden çalışanların motivasyonları artar.
Cesinger'a (2011) göre kariyer motivasyonu, öncelikle bireyin esnekliği, yetenek ve becerilerinde gerçekçi bir bakış açısı, bireysel olarak tanımlanmış hedeflerinin başarılı bir şekilde nasıl takip edileceği ve kişinin mesleki yaşamına ve kariyer başarısına öznel olarak nasıl değer verdiği ile karakterize edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri