Gelir Vergisi Kanunu'nda aynı evi alıp satma süresi minimum 5 yıl olarak belirlenmiştir. Fakat kanunda yıl içerisinde kaç tane ev satılabileceği hakkında net bir sınırlama bulunmuyor. Maliye ev alım satımlarının ticari kazanç olarak değerlendirmesi halinde satışı gerçekleştiren kişiye cezai işlem uygulayabiliyor.
Değer Artış Kazancı Vergisi'ne konu olan gayrimenkulün, satın alınma tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satılmış olması gerekir. Satın alma tarihi sonrasında beş yılı doldurduktan sonra satılan gayrimenkullerden değer artış kazancı vergisi tahsil edilmez.
Taban fiyat kısıtlamalarında da genellikle süre 1 yıldır ve bu tarih geçtikten sonra herhangi bir kısıtlama olmadan satış gerçekleşebilir. Bu kısıtlama yine büyük inşaat projelerinde görülebilir. Ev üzerinde sözleşme ile belirlenmiş herhangi bir kısıtlama veya ipotek yoksa satış önünde de herhangi bir engel yoktur.
Yılda ortalama 1.250.000 adet konut satıldığı söylenebilir. Aylık bakıldığında ayda ortalama 100.000-110.000 konut satılıyor.
Ev Satışında 5 Yıl Muafiyeti Kalktı mı? Ev satışında 5 yıl muafiyeti hâlâ devam ediyor. Edinme tarihinden sonra 5 yıl içinde satılan gayrimenkullerin kazançları değer artış kazancı vergisine tabiidir.
İlgili 16 soru bulundu
Gayrimenkul Değer Artışı Ne Zaman Ödenir? Konutu, alış tarihinin üzerinden 5 yıl geçmeden satmak isteyen konut sahiplerinin tabi tutulduğu bu vergi, aynı takvim yılı içinde mart ve temmuz aylarında iki taksitle ödenebilir. Dilersen konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için İnternet Vergi Dairesi'ni inceleyebilirsin.
İşletmelerin yıllık ev satma sayısı hakkında kanunen konulmuş bir sınırlama bulunmuyor. Yalnızca satışı gerçekleştirilen her konut için vergi ödemelerin tamamlanması gerekiyor. Bir vatandaşın farklı sebeplerle yıl içerisinde birden fazla ev satışı gerçekleştirmesi kanunen direkt ticari faaliyet niteliği taşımıyor.
Ortalama bir konut satış süresi 1 ila 3 ay arasındadır. Endeksa'nın 2020 verilerine göre Türkiye'de bir evin ortalama satış süresi 77 gündür.
Ev satışı sadece Tapu Sicil Müdürlüğü'nde yapılabilir. Ev satışı için gerekli belgeler hazırlanır ve ilgili tapu müdürlüğünden randevu alınır. Tapu randevusu ALO 181 Tapu ve Kadastro Çağrı Merkezi aranarak ya da online alınabilir. Genellikle tercih edilen yöntem bizzat başvuru yapmaktır.
Satış ve alış arasındaki fark, 2021 yılı için istisna tutarı olan 19 bin TL'nin altında ise beyanname vermenize gerek yoktur ve dolayısıyla gelir vergisi de ödemeyeceksiniz. Buna göre satış ve alış arasındaki fark tutarı 19 bin TL'den fazla ise değer artış kazancı olarak gelir vergisine tabi olacaktır.
Edinim tarihi tapuya tescil edildiği tarihtir. 5 yıl geçtikten sonra yapılacak olan satışlardan elde edilen kazançlar ise; Değer Artış Kazancından yani Gelir Vergisinden istisna olacaktır.
Buna göre birden fazla evi olanlar evlerini sattığında her şekilde vergi ödeyecek. Mevcut düzende, 5 yıldan sonra yapılan gayrimenkul satışlarında vergi alınmıyordu. Yeni düzenlemeye göre, sadece tek konutu olanlar bu konutlarını istedikleri zaman satabilecek ve bunun için vergi ödemeyecek.
Ev satarak nakit birikim yapmak günümüzde karlı bir yöntem değildir. Gayrimenkul fiyatlarının süreç içerisinde artması evin satılmamasını daha karlı bir hale getiriyor. Ev satın alarak kiraya vermek bazı durumlarda oldukça mantıklı bir hamle olabilir.
Emlak vergisi ödeme işlemi genelde iki taksit halinde gerçekleştirilir. Verginin ilk taksit ödemesi, mart ayının ilk gününden mayıs ayının son gününe kadar yapılabilir. İkinci taksit ödeme aralığı ise kasım ayının son günü ile sınırlandırılmıştır.
Ev satışının ardından kiracılar kendilerine verilen 6 aylık süreyi sonuna kadar kullanma hakkına sahiptir. Ev satın aldıktan sonra boşaltma süresi yeni ev sahibi tarafından yazılı ev tahliye beyanı iletilmesinin ardından başlar. Evi satın alan kişi 6 ayın ardından kiracıya dava açabilir.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
Emlak Alım Satım Vergisini Kim Öder? Emlak alım satım vergisini hem alıcı hem de satıcı tarafından bireysel olarak ödenir. 2022 yılı itibari ile %4 olan alım satım vergisinin dağılımı alıcıdan %2, satıcıdan %2 + 400 TL döner sermaye harcı ve 750 TL kadastro ücreti şeklindedir.
Ev satmak için Türkiye'ye gelip şahsi başvuru yapabilir veya vekâlet vererek vekilleriniz aracılığıyla evinizin satışlarını gerçekleştirebilirsiniz. Ev satışı sadece Tapu Sicil Müdürlüğü'nde yapılabilir. Öncelikle satacağınız evin üzerinde haciz, tedbir veya vergi borcu olmaması gerekmektedir.
Evlerini satmak isteyen mal sahipleri kiracılarının çıkmamasından dolayı zorluk yaşıyor. Alıcılar ise kiracısı olan evi, kiracıyı çıkartamama ihtimalinden dolayı almak istemeyebiliyor. Bu sebeple emlakçılar kiracılı evleri satmanın zor olduğunu söylüyor.
Sektörden edinilen bilgilere göre 2023 yılında ev almak mantıklı hale geliyor. Hepimizin uzun zamandır beklediği konut kredilerindeki değişiklikler gündemde. 2023 Aralık ayı içerisinde 3 farklı (alt, orta ve yüksek) gelir grubuna göre kredi seçeneği sunulacak.
Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, Temmuz 2022'de rekorunu tazeledi.
Bununla birlikte konut fiyatlarındaki yüksek artıştan sonra bir durgunlaşma beklentisi de dikkate alınarak, tablodaki aralıkların ortalaması sonucu Aralık 2023 itibarıyla Türkiye konut birim fiyatının 30.000 TL / m2 civarında olabileceğini tahmin olarak söyleyebiliriz.
Bir vatandaş satma amacı gütmeden 1 yıl içerisinde dilediği kadar otomobil satın alabilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; ne kadar otomobil almış olursa olsun yetki belgesi olmadan 1 yılda maksimum 3 araç satışı yapabilir. Otomobil satın alırken bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri