Basın ve yayıncılık bölümünü mezunları; yazı işleri, muhabirlik, içerik editörlüğü, haber müdürlüğü, sayfa tasarımı, web yayıncıları, blog yazarlığı, radyo ve televizyon haber programcılığı gibi görevlerde bulunur. Basın ve yayıncılık mezunlarının temel çalışma alanı haberciliktir.
Basın ve Yayın Bölümü mezunları, medya sektöründe, gazeteci, televizyoncu, radyocu, senarist, film yapımcısı, dijital medya uzmanı, reklamcı, halkla ilişkiler uzmanı gibi pozisyonlarda çalışabilirler.
Basım Teknolojileri Bölümü mezunları, matbaa sektöründe, baskı teknikleri, ambalajlama, kağıt ürünleri üretimi gibi konularda iş bulabilirler. Mezunlar, matbaalarda üretim müdürü, kalite kontrol uzmanı, baskı operatörü, tasarım uzmanı, ambalajlama uzmanı gibi pozisyonlarda çalışabilirler.
Radyo ve Televizyon Kanalları Gazeteler ve diğer Yayıncılık Şirketleri. Medya ve İletişim Şirketleri. İnternet Yayıncılığı ve Tasarım Şirketleri.
Basın ve Yayın bölümü üniversitede İletişim Fakültesi bünyesinde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. 2020 yılı itibariyle yalnızca bir üniversitede eğitimi verilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Basın Yayın Editörü maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 8 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Basın Yayın Editörü maaşları 15030 TL'dir. En düşük Basın Yayın Editörü maaşı 12020 TL iken, en yüksek Basın Yayın Editörü maaşı 18570 TL'dir.
Gazetecilik lisans programı, isteğe bağlı hazırlık sınıfı hariç dört yıllık bir programdır.
Basım ve yayın teknolojileri bölümünden mezun olan öğrencilerin iş imkanları oldukça geniştir. Çeşitli sektörlerde gazete, dergi, kitap ve dijital medya üzerinde çalışma fırsatları bulunmaktadır. Ayrıca sosyal medya yazarlığı, editör ve haberci gibi unvanlara sahip olabilecekleri meslek grupları da mevcuttur.
Türkiye'de, bir matbaada çalışan bir basım teknolojileri mezunu maaşları, ortalama 3.000-5.000 TL arasında olabilir.
Bu programı tamamlayan mezunlar, matbaa işletmelerinde, yayınevlerinde, grafik tasarım stüdyolarında veya reklam ajanslarında çalışabilirler. Baskı süreçlerini yönetebilir, grafik tasarım projeleri oluşturabilir, yayınların düzenlenmesine katkıda bulunabilir ve basım teknolojilerini kullanabilirler.
Basım ve Yayım Teknolojileri bölümü dersleri, öğrencilere basılı ve dijital yayın üretimi, grafik tasarım, matbaa teknikleri, yayıncılık süreçleri, baskı teknolojileri, renk yönetimi, içerik üretimi ve dağıtım gibi konularda geniş bir yelpazede eğitim sunar.
Gazetecilik bölümü mezunları, gazetelerde, dergilerde, televizyon kanallarında, radyolarda, haber ajanslarında ve internet medyasında çalışabilirler. Gazeteciler, haberleri toplarlar, düzenlerler, yazıya dökerler ve okuyuculara, izleyicilere veya dinleyicilere sunarlar.
Mezun olunca gazetecilik hariç her türlü işi yapabilirsiniz. Satış temsilciliği, çağrı merkezi elamanlığı, kasiyerlik bunlardan bazıları. Yok ben bunları istemem derseniz üzülmeyin. Kamuda da iş olanağı çok fazla.
Basın ve Yayın Bölümü, İletişim Fakültesi bünyesinde eğitim veren, 4 yıllık bir lisans programıdır. Basın ve Yayın Bölümü ilk yılında Fotoğrafçılık ve teknikleri üzerine temel eğitimler verir. Basın ve Yayın Bölümü ikinci yılında Habercilik üzerine kapsamlı bilgiler öğretir.
Bir bilgisayar programcısının maaşı, genellikle başlangıç seviyesindeki bir programcı için 2023 yılı itibariyle lisans mezunu için 15.000 tl ile 20.000 tl arasındadır. Ön lisans mezunları ise 11.000 ila 15.000 arası kazanmaktadır. Deneyim kazandıkça ve yetenekleri arttıkça, maaşlar artar.
Ancak genel olarak, başlangıç seviyesindeki bir bilgisayar programcısı aylık ortalama 16.500 TL ile 33.000 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli ve uzman bilgisayar programcılarının ise aylık maaşları 55.000 TL'ye kadar çıkabilir. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
eleman.net verilerine göre, Bilişim Teknolojileri Uzmanı 2023 yılında ortalama 32.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Bilişim Teknolojileri Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 26.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.324 TL maaş alıyordu.
Ülkemizde birçok üniversitede bulunan bu bölüm TS-1 puanından üniversitelere öğrenci almakta idi. Şimdi ise değişen sistemle sözel puan ile üniversitelere öğrenci almaktadır. Öğretim dört yıl olup lisans derecesindedir. Ülkemiz için önemli lisans derecesindeki öğretim programları arasında yer alıyor.
Üniversite Sayısı: Basım Teknolojileri bölümü toplam 1 adet üniversitede bulunmaktadır. SAY Puan türündededir.
İletişim Fakültelerinin 4 yıllık Gazetecilik bölümlerinden mezun olanlar yerel ve ulusal gazetelerde çalışabilir. Bunun dışında, Radyo-Tv-Sinema, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Yeni Medya ve İletişim bölümlerinden mezun olanlar da sektörde deneyim kazandıktan sonra gazetecilik yapabilir.
Başlangıç seviyesinde bir gazeteci, ortalama 16.000-28.000 TL arasında bir maaş alabilirken, deneyimli bir gazeteci 50.000 TL'ye kadar maaş alabilir. Gazetecilerin genellikle iletişim, gazetecilik, halkla ilişkiler, politik bilim, sosyoloji ve diğer ilgili alanlarda lisans veya yüksek lisans dereceleri vardır.
Gazetecilik Bölümü öğrencileri 3. ve 4. sınıflarda stajlarını yapabilirler. Stajlar her yıl 1 Temmuz ile 1 Eylül arasında yapılmalıdır.
eleman.net verilerine göre, Haber Muhabiri 2023 yılında ortalama 28.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Haber Muhabiri , Ocak 2023 yılında ortalama 22.660 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 13.992 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri