Litvanya'nın başkenti Vilnius, dünyanın en çok alkol tüketilen şehri haline gelmiş durumda. Şehirdeki alkol tüketiminin büyük bir kısmı turistlere ait. Dünyanın geri kalan ülkelerinde; örneğin Güney Kore, Vietnam ve Portekiz'de komşu ülkelere göre daha fazla alkol tüketiliyor.
Listenin başında Litvanya yer alıyor. Bu ülkenin sakinleri yılda ortalama 12.3 litre alkol tüketiyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) “Bir Bakışta Sağlık 2019” (Health at a Glance) raporunda, kişi başına en çok alkol tüketen ülkeler açıklandı.
Bira ilk sırada
2021'de miktar olarak en fazla tüketim 943 milyon 575 bin 646 litre ile bira grubunda yaşanırken viski tüketimi 2020'ye göre yüzde 46 artışla 19 milyon 910 bin litreye, rakı satışı da yüzde 23 artışla 37 milyon 472 litreye çıktı.
İlk Bira Yapımı
Dünyanın ilk birası (kui olarak bilinen) Antik Çin halkı tarafından MÖ 7000 yılı civarında yapılmıştır. Gelgelelim Batıda, şu anda bira mayalama olarak bilinen işlem, Mezopotamya'da günümüzde İran'da bulunan Godin Tepe yerleşiminde MÖ 3500-3100 yılları arasında başlamıştı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) "Bir Bakışta Sağlık Avrupa 2012" adlı raporuna göre 1980-2010 yılları arasında Türkiye'de alkollü içecek tüketimi yüzde 17 azaldı. Türkiye'de tüketilen içkilerin yüzde 60'ı bira, yüzde 35'i ispirtolu içkiler ve yüzde 5'i şaraptan oluşmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
En çok Estonya, en az Endonezya
Rapora göre kişi başına alkol tüketimi sıralamasında Estonya 11 litre ile başı çekerken, Endonezya 0'a yakın oranıyla listenin sonunda yer alıyor.
Efes Pilsen, Türkiye'de üretilen bir bira markası. Efes Pilsen 1969 yılında İstanbul ve İzmir'de üretilmeye başlamış ve kısa sürede dünyaya açılmıştır.
Tuborg, 1873 yılında kurulmuş olan Danimarkalı bira üreticisi şirket ve ona ait olan ticari markadır.
Ulusal Vergi Dairesi'nin verilerine göre, ülkede 2020 yılında tüketilen alkol oranı 1995 yılından az. Japonya'da 1995'te kişi başı yıllık ortalama 100 litre olan alkol tüketimi, 2020 yılında 75 litreye düşmüş durumda.
Bomonti Bira Fabrikası, adını İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Bomonti'ye adını vermiş olup Osmanlı İmparatorluğu'nda modern bira üretim tekniği ile imalata başlamış olan ilk bira üretim tesisidir. Sahibi, Efes Pilsen'dir.
Bira, insanoğlunun ürettiği en eski içeceklerden biridir. Arkeolojik araştırmalara göre ilk kez MÖ 10000 yılı civarında Ortadoğu'da muhtemelen tesadüf sonucu, buğday çorbasının mayalanması ile keşfedildi.
Bulgaristan ve Romanya AB'de en alkolün en ucuz olduğu iki ülke. Eurostat 2019 verilerine göre, Bulgaristan'da alkol fiyatı AB ortalamasından %38 daha ucuz. Alkollü içeceklerin en pahalı satıldığı iki AB ülkesi ie Finlandiya ve İrlanda.
AB'de 100 Euro olan içki Türkiye'de 163 Euro
Türkiye bu alanda 37 Avrupa ülkesi içinde beşinci sırada bulunuyor. En pahalı içki 268 endeks puanı ile İzlanda'da. En ucuz ise 72 puan ile Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek'te.
16 yaş ve üstü ergenlerin anne babalarının yokluğunda da bira, şarap veya köpüklü şarap alıp içmelerine izin verilir, ancak diğer ağır alkollü içeceklere de izin verilmez. 18. doğum gününden itibaren Almanya'da bir kişi yetişkin olarak kabul edilir. Bu nedenle her türlü alkollü içeceği serbestçe alıp tüketebilir.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir. Bu şekilde hesaplandığında alınan içkinin türünün hiç bir önemi yoktur.
Biranın içindeki polisakkaritler ve özellikle de Beta glukan kardiyovasküler rahatsızlıkların riskini azaltır. Yine biranın içinde poliferoller bulunur ve bu da kalp damar rahatsızlıklarının etkisini azaltmaya yardımcıdır. Bira ayrıca antienfalamtuvar etki de yapabilir.
İtalyan bilim insanlarının araştırmasına göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor ve kalp krizi riskini de azaltıyor.
Üretim. Cumhuriyetin ilk yıllarında bira üretimi devlet tekelindeyken, İsmet İnönü'nün bira alanında markalaşmaya önayak olmasıyla rekabet başladı. Anadolu Efes, Türkiye'deki en büyük bira üreticisidir. Pazarın %51'ini domine eder.
Carlsberg Group (IPA: karlzberg), 1847 yılında Jacob Christian Jacobsen tarafından Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da kurulan bira şirketidir. Türkiye'deki ortağı Türk Tuborg'dur.
Bira operasyonlarındaki satış hacmi bakımından Avrupa'nın en büyük 6'ncı ve dünyanın 12'nci bira şirketi konumundadır.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Genel Nüfusun %75,2'si sigara kullanmayı “ağır risk” olarak tanımlarken, %82,8'i alkol kullanmayı, %97,3'ü uyuşturucu kullanmayı, %92,1'i de hekim önerisi dışında sakinleştirici/uyarıcı kullanmayı ağır risk olarak tanımlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri