Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi.
NASA'nın 2033 yılında için hazırladığı Mars projesi için eğitimlerini bir bir tamamlayan Alyssa Carson, marsa ilk ayak basan insan unvanını elde etmiş olacak. Ayıca Alyssa Carson, eğitimi için İzmir'de ki uzay kamplarında da bulundu.
Fotoğraf altı yazısı, Perseverance uzay aracı, Şubat 2021'de yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yapmıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde insan çöpleri tespit etti.
İlk Merkür uçuşumuzu 1970'lerde yaptık ve oraya varmak yaklaşık 147 gün sürdü. Şurada Paylaş! Mars'a yolculuk yaklaşık yedi ay ve yaklaşık 300 milyon mil (480 milyon kilometre) sürüyor.
Normal şartlarda Mars'a ulaşmak kağıt üzerinde 115 gün civarında sürmektedir. Ancak Dünya'nın ve Mars'ın güneşin etrafında dönüyor olmalarından ötürü seyahatler daha uzun sürmektedir. Bugüne kadar Mars'a en hızlı gitmeyi başarmış olan mekik Mariner 7'dir ve 131 günde Mars'a gitmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
Mars'ta yalnızlıktan ve çevre değişikliğinden bunalıma giren bir kişinin geri dönme şansı olmayacak. Mars One projesi dönüş yolculuğu için uzay gemisi göndermeyi kapsamıyor ve bu konuda hiçbir taahhütte bulunmuyor.
Mars'a gidiş süresinin bile bu sürenin 3 katı olduğu varsayılırsa, ne yazık ki yer çekimsiz ortamın insan için ne kadar tehlikeli olacağı büyük muamma. Sorun sadece bununla kalmıyor. Özellikle soğukluğu, yüksek radyasyon miktarı gibi daha birçok tehlikesiyle, insanlığa düşman bir çevreye sahip Mars.
Ayla ilgili merak edilenlerden biri de Aya kaç günde gidildiğidir. Aya giden Apollo uzay aracı, bu yolculuğunu 3 gün 3 saat 49 dakikada tamamlamıştır. Aya yapılan yolculuklar insanlı olarak yapılabileceği gibi insansız şekilde de yapılmıştır.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars'ın yüzeyinde gezegende yaşam olasılığına işaret sayılan organik moleküller buldu. Science News internet sitesinin haberine göre, canlı sistemlerde de bulunan karbon ve hidrojenden meydana gelen organik moleküller, Mars'ta daha önce yaşam olabileceğine dair ipucu veriyor.
Ancak özellikle Soğuk Savaş döneminden sonra durumlar değişti. NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
Görev planı Haziran 2012'de duyurusu yapılan Mars'a insan kolonisi kurma planı birkaç aşamadan oluşmaktadır. 2024 yılına kadar bir ilişki uydusu ile istihbaratçı aparatı ve daha sonra da 2027 yılında kalıcı yerleşim kurmak için 4 astronot gönderilmesi planlanmaktadır.
Graham, NASA'nın Youtube kanalındaki kısa bir videoda, Mars'ta yaşamın geçmişte var olmuş olabileceğini, ancak gezegenin mevcut durumunun herhangi bir canlı organizma için neredeyse hiç şans bırakmadığını açıkladı.
Eskiden kalın bir atmosfere sahip olup olmadığını da bilmiyoruz. Yani kısacası; şu ana kadar elde ettiğimiz verilere göre, Mars hiç bir zaman yaşama ev sahipliği yapabilecek bir gezegen olmadı.
Yüzeyinde hâlâ bulunabilen bir kanıta göre, bir zamanlar Mars'ta havuzlar, göller ve derin okyanuslar oluşturan bolca su akmaktaydı. O zaman, soru şu: Tüm bu su nereye gitti? Cevap ise şu: Hiçbir yere gitmedi.
Dahası Dünya deniz seviyesinin binde 6'sı kadar basınca sahip olan Mars atmosferinde nefes almak da imkansız (pratikte uzay boşluğu sayılır) ve atmosferde oksijen yerine yüzde 95 oranında zehirli karbondioksit gazı bulunuyor. Ayrıca Mars yüzeyinde sıvı su, akarsular, göller, denizler ve içme suyu da bulunmuyor.
Motorun marş yapmamasının genellikle sebepleri aküden ve marş sisteminden kaynaklanmaktadır. Aküden dolayı olan arızalar; Akünün bitmesine, akü kutup bağlantılarının gevşemiş olmasına veya kutup başının çıkmasına bağlı olabilir.
Mars'ın atmosferi, Mars'ı çevreleyen gaz tabakasıdır. Mars'ın atmosferini yaklaşık %96 karbondioksit, %1.9 argon ve %1.9 oranında azot ve serbest oksijen, karbonmonoksit, su ve metan içermektedir. Atmosfer basıncı 600 pa (0.087 psi; 6.0 mbar) olup Dünya'nın ortalama deniz seviyesi basıncının yaklaşık %0.6'sı kadardır.
Mars'a ayak basıp üstelik burada bir yerleşim sahası oluşturulabilir mi bunu gelecek gösterecek ama bu konuya dair bir takım gelişmeler yaşanmıyor değil. Shiftdelete.net'in haberine göre; Mars'ın soğuk olduğuna şüphe yok. Sıcaklık bu gezegende -63 derecelik bir ortalamaya sahip.
Fakat Curiosity 7 Mars Rover aracının Mars'ta da tıpkı Dünya'daki gibi kar yağdığını tespit ettiğini ve 2017'de yapılan bir araştırmada da Mars üzerinde gerçekleşen fırtınalar süresince tipi şeklinde yağışların görüldüğünü söylesek bu sizi son derece şaşırtabilir.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
122 metrelik dev uzay gemisi
SpaceX, Mars'a ilk insanlı uçuşu 2025'te gerçekleştirmeyi planlıyor. NASA ise SLS roketi ve Orion kapsülü ile kızıl gezegene 2035'ten sonra astronot gönderecek. Mars'a 1 milyon insanın yerleşmesi ise 50 ila 100 yıl alacak.
Grafit kabuk içerisindeki radyoizotop yakıt, jeneratörün içine giriyor. Güç kaynağı: Curiosity, 1976 yılında başarılı bir şekilde Mars'ta keşif yapan Viking 1 ve Viking 2 robotları gibi güç kaynağı olarak Radyoizotop termoelektrik jeneratörü kullanır.
Mars'a yerleşmenin hayalini kuran SpaceX CEO'su Elon Musk, Kızıl gezegene gidiş biletinin 500 bin dolardan daha az olabileceğini açıkladı. Dönüş bileti ise ücretsiz olacak. Mars'a yerleşmenin hayalini kuran SpaceX CEO'su Elon Musk, Kızıl gezegene gidiş biletinin 500 bin doların altında olabileceğini açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri