Köpük biranın daha uzun süre soğuk kalmasını sağlıyor ve manto görevi görüyor.
Bira Köpüğü Neden Önemlidir? Bira gaz doludur. Kendisini bir bardağa döktüğümüzde, fazla gaz havaya karışır ve köpük oluşur.
Birayı Bardaktan İçin!
Aynı şekilde köpük bardakta daha düzenli birikir ve görevini daha doğru bir şekilde yapar. Biradan keyif almak istiyorsanız bardaktan içmelisiniz.
Bir çok kişinin bildiği gibi, birayı bardağa köpüksüz boşaltmak bir maharet değildir, aksine biranın tadının gizli kalmasına yol açar. Köpüğü biranın içindeki gazlar oluşturur ve bu köpük biranın içindeki şerbetçi otu kokusu ve tadının ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Sebep: Birada çözünmüş karbondioksit oranı fazla.
Bu duruma çözüm, şişelere şekerinin birayı doldurmadan önce eklenmesidir.
İlgili 22 soru bulundu
Bira köpüğünün kimyası ve fiziği oldukça karmaşıktır, bu yüzden akılda tutulması gereken şey eğer destekleyiciler kazanırsa bira köpüklü eğer söndürücüler kazanırsa bira köpüksüz olur. Biranın içinde su seven (hydrophilic) ve su sevmeyen (hydrophobic) bileşikler vardır.
Biradaki alkol oranı yükseldikçe daha ılık ya da oda sıcaklığına yakın sıcaklıklarda servis edilmesi önerilir. Çünkü bu tarz biralar yüksek alkol oranlarından dolayı zaten yavaş içilir ve içinde barındırdığı karmakarışık tat ve aromalardan bu şekilde keyif alınır.
Bir birayı ya da gazlı bir içeceği soğuk içmek, büyük çoğunlukla fizik ve kimyanın bir oyunudur. Sıvıların sıcaklığı düştükçe, gazları daha iyi çözmeye başlarlar. Yani soğuk bir bira, sıcak bir biraya göre gazlılığını çok daha iyi muhafaza eder.
Bu nedenle bira, mutlaka önce temiz ve çeşidine uygun bir bardağa dökülmeli, sonra tadılmalıdır. Bira, ayaklı ya da kulplu bir bardakta servis ediliyorsa, mutlaka bardağı kulpundan ya da ayağından tutun. Bu, biranızın daha geç ısınmasına sağladığı gibi bu işten anladığınızın en büyük işareti olacaktır.
Bira kitinden tarife göre yapılan biranın hacmen alkol oranı %5'tir. Alkol oranını kuru malt özü veya şeker ekleyerek arttırabilirsin. Ekleyeceğin her 0,5 kg kuru malt özü alkol oranını %0,5 arttırır, ekleyeceğin her 0,5 kg toz şeker alkol oranını %0,8 arttırır.
İşte, konuya dair merak edilen ayrıntılar... Bazen keyif almak bazen de stres atmak için başvurulan alkollü içkilerin kandan atılmasının oldukça uzun sürdüğü, üç büyük biranın kandan 5-6, küçük rakının da 8-9 saatte atılabildiği bildirildi.
Bazı zamanlar stres atabilmek bazen ise keyiflenmek için tüketilen alkol, türüne bağlı olarak vücuttan farklı süreler içerisinde atılır. Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir.
Bira bardağa nasıl doldurulur? "Bardağı 45 derecelik açıyla tutuyoruz ve bardağın yüzde 80'ine kadar birayı köpürtmeden dolduruyoruz. Son kısma geldiğimizdeyse bardağı dikleştirerek birayı koyuyoruz ve köpük yapıyoruz. Bu yaptığımız köpük ve gaz çıkışı sayesinde öncelikle biranın aromaları ortaya çıkıyor.
Alkolsüz bira içmediğiniz sürece de bu durum hep olacaktır. Bu sebeplerden dolayı bira susuzluğa iyi gelir, sıvı kaybını azaltır ya da spor sonrasında bira içelim ki bütün mineraller ve elektrolitler geri gelsin gibi bir yaklaşımın bilimsel bir dayanağı şu noktada bulunmamaktadır.
Bardağa koyduğumuzda köpüren bira, içindeki gazın kayda değer bir kısmını havaya karıştırır. Böylece midemize daha az gaz indirir, daha az şişeriz. Ayrıca, şişeden bira içerken bolca hava da yutarız. Bu iki sebepten ötürü, bardaktan içeceğimiz biralar midemizde yer tasarrufu sağlar.
Aslında kadın ve erkek için önerilen limitler vardır. Buna göre kadınlar haftada 70 gramdan, erkekler ise 120 gramdan fazla alkol tüketmemeliler. Yani erkeklere haftada dokuz (330 mm'lik) şişe, kadınlara ise beş buçuk şişe biradan fazlası zarar.
Sert içkiler, insanların kendilerini daha çekici hissetmelerini de sağlıyor. Kırmızı şarap ve bira ise insanları rahatlatıyor.
ALKOL İÇERKEN YAPILMASI GEREKENLER
Hangi tür alkol içerseniz için, aralarda su içmeye de özen gösterin. Böylece vücudun alkol yüzünden kaybettiği su geri kazanılabilir.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir. Bu şekilde hesaplandığında alınan içkinin türünün hiç bir önemi yoktur.
Araştırmacılar, yapılan çalışmanın İngiltere'de 2016 yılında değiştirilen "alkol tüketim kılavuzunu" da doğruladığını söylüyor. İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi, haftada 6 büyük bardak biradan daha fazla alkol tüketilmemesi gerekliliğini tavsiye etmişti.
İtalyan bilim insanlarının araştırmasına göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor ve kalp krizi riskini de azaltıyor.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
Çünkü biranın şişeden içilmesi, daha fazla gazlı havanın midemize ulaşmasına ve dolayısıyla şişkinlik hissinin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bununla birlikte biradan alınması gereken o güzelim aromaları ve kokuyu şişeden içenler asla yakalayamıyor.
Biranın bozulup bozulmadığını anlamak için en son ve en önemli nokta ise şişenin dibini kontrol etmektir. Eğer şişenin dibinde tortu görüyorsanız muhtemelen biranız bozulmuştur. Yeni açılan biranın renginin berrak olması da gerekir. Bulanık görünen biranın bozulmuş olma ihtimali oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri