Enginarın idrar söktürücü etkisi de bulunmaktadır. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin enginar tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca karaciğer ve safra kesesinde problem olan kişilerin aşırı enginar tüketmemesi önerilir. Aynı zamanda karın ağrısı, hazımsızlık ve ishal gibi durumlara da yol açabilir.
Demir bakımından zengin yönüyle, demir eksikliği anemisinde tavsiye edilir. Antioksidan özelliği sayesinde, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler. Yapısında bulunan potasyum minerali, vücutta ki sodyum-potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu düzenler.
Enginar suyunun birçok faydasının yanında bazı zararları da bulunmaktadır. Bu zararlar genellikle belirli rahatsızlıkları bulunan kişilere etki etmektedir. Bu bağlamda boşaltım sistemi rahatsızlığı bulunan hastalara zararlıdır. Karaciğer ve safra kesesi problemi olan kişilerin enginarı tüketmemesi gerekmektedir.
Karaciğer dostu olan enginarın pek çok yararı bulunmaktadır. Karaciğeri temizleyen enginar aynı zamanda mideyi de korumaktadır. Kalp hastalıklarına iyi gelen enginar kalp krizi riskini de düşürmesi ile bilinir. Kalp sağlığı için düzenli bir şekilde enginar tüketilmesi gerekir.
Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır. İçeriğindeki birçok vitamin ve minerallere ek olarak Enginarda bulunan “Ciarin” adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
İlgili 34 soru bulundu
40 gün boyunca düzenli olarak içtiğinizde karaciğer değerleriniz iyileşir, iltihaplanmayı ortadan kaldırır.
Enginar sebzesi artık karaciğer ile özdeşlemiş bir sebzedir. Çünkü enginar karaciğerin toksinlerden arınmasını sağlar. Bu sebeple mevsimi geldiğinde sık sık tüketilmelidir. Etkisini göstermesi açısından haftada 2-3 kez tüketilebilir.
EN BÜYÜK FAYDASI YAPRAKLARINDA
Bu nedenle enginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha faydalıdır. Sinarin ayrıca safra üretimini uyarmak için kullanılırken, yağların sindirilmesini de sağlar. Ancak safra taşı olan kişiler enginar yaprağını dikkatli kullanmalıdır.
Yüksek Besin Değeri
Yüksek folat, C ve K vitaminleri içeren enginar, magnezyum, fosfor, potasyum ve demir açısından da iyi bir kaynaktır. Günlük alınması gereken 23-28 gram lifin yaklaşık 7 gramı orta büyüklükteki bir enginar ile alınabilir. Bir adedi yaklaşık 60 kalori olan enginar 4 gram protein içerir.
Enginarın Zararları Nelerdir? Enginar fazla tüketilmesi durumunda ishal, gaz ve karın şişliği gibi problemlere neden olabilmektedir. Enginarın, idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden ishal gibi bağırsak problemleri yaşanıyorsa tüketilmemesi önerilir.
Enginar suyunun yemeklerden önce aç karna içilmesi önerilir. Ancak enginar suyunu 1-2 günlük hazırlayabilirsiniz. Enginar suyunun tazeliği gidince faydaları da azalır. Bu yüzden 2 günde bir yenilemeniz gerekir.
Aşırı tüketilmesi halinde ishale, gaza ve karın şişkinliğine sebep olabilir. İdrar söktürücü özelliği olduğu için ishal sorunların yaşadığınız dönemlerde tüketilmemelidir.
Hem kış, hem de ilkbahar sebzesi olarak bilinen enginar, Şubat-Mayıs ayları arasında hasat edilir. Kış için saklanmak üzere buzdolabında muhafaza edilebilir. Enginarın en lezzetli olduğu aylar ise, Nisan ve Mayıs olarak bilinir.
Çünkü enginarda yüksek oranda bulunan potasyum minerali, vücuttaki tansiyonu düzenleyerek, tansiyonun normal seviyelere gelmesini sağlıyor. Enginarın yüksek lifli yapısı kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor. Bu açıdan şeker hastaları enginarı rahatlıkla tüketebilir. Enginar vücuttaki şeker kontrolünü sağlar.
Enginar içeriğinde fruktan denilen bir şeker içermektedir. Özellikle bu şeker önemli miktarda bulunduğu için gaz problemini meydana getirir. Sadece gaz değil aynı zamanda midede şişkinlik yaratabileceğini ifade etmek mümkün.
Enginar yaprağı çay olarak tüketilir. Bu yaprağın faydaları arasında karaciğeri temizlemek yer alır. Enginar yaprağındaki cynarin adlı antioksidan maddeler, karaciğerde biriken zararlı toksinlerin atılmasını sağlar ve vücudu temizler. Böylece karaciğer yağlanmasını ve yağlanmaya bağlı oluşan hastalıkları da önler.
Profesör İbrahim SARAÇOĞLU, Enginar Hakkında Ne Diyor? Enginarın meyvesi için, Rahim ağzı kanserine (serviks kanseri) karşı koruyucu ve önleyicidir. Enginarın yaprakları için, Sindirim sistemini güçlendirir, kabızlığa iyi gelir. Enginarın meyvesi ve yaprakları için, Cilde iyi gelir, gençleştirir.
Enginar seçerken yapraklarının açılmamış ve sıkı olmasına, bunun yanında bir de ağır olmasına dikkat edin. Enginarın taze olup olmadığını anlamak için uzun sap kısmı ucundan tutulup sallayın eğer lastik gibi sallanıyorsa, enginar tazedir!
ENGİNAR Karaciğer sağlığına iyi gelen enginar , akşam yemeği için mükemmel bir seçenek olacaktır. Sonuçta tahmin edebileceğiniz gibi bu organınız gece boyunca vücudunuzda detoks etkisi sağlar.
SİNDİRİM SAĞLIĞINI DESTEKLER
Enginar bağırsak dostu bakterileri teşvik ederek, kabızlık ve ishal semptomlarının azalmasına yardımcı olur. Sindirim sistemini destekleyerek, bağırsak kanseri riskini azaltmaya yardımcı olan mükemmel bir lif kaynağıdır.
Enginarı çiğ olarak tüketmek vücuda direnç sağlar. Enginarın sapı kaynatılarak suyu içildiğinde de çok yararlıdır. Enginar, içinde bulunan liflerin çok faydalı olması nedeniyle her yaş grubu tarafından tüketilebilir.
Genellikle üst karın ultrasonografisinde karaciğerde yağlanma ve büyüme tanısı konur. Bazen de rutin yapılan testler olan ALT, AST ve GGT gibi karaciğer testleri yüksek çıkınca araştırılan hastada yağlı karaciğer hastalığı (hepatosteatoz) tesbit edilir.
Yanlış beslenme, alkol tüketimi ve benzeri zararlı alışkanlıklar karaciğerin yapısını bozmakta, işlevini olumsuz şekilde etkilemektedir. Karaciğer, yapısı gereği kendi kendini yenileyebilmektedir ve bu süreç yaklaşık 6 ay kadar sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri