Cevap: Eğer bir nesne yalnızca haram olan içkide kullanılır cinsten ise, onu toplamak, yapmak ve satmak caiz olmaz.
Alkol şişelerini toplayıp tekel bayiine satmak caiz mi? Toplamak caiz olabilir ama tekel bayii ile almak veya satmak caiz olmaz.
sorusuna cevap. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, "Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir?" sorusuna "Temizlikte kullanılmaları caizdir" yanıtını verdi.
Şişe imalatı yapmak caizdir. Bunu yanlış yerde kullananlar mesul olur. Bu bakımdan sizin buradan elde edeceğiniz kazanç haram olmaz. Bunu, bir dükkanı içki imalatçısına kiraya vermeye benzetebiliriz.
Bir gayr-i müslime kamyon ve kamyonet gibi bir vasıta ile içki taşımak İmam-ı Şafii ile İmameyne göre haramdır. Çünkü içki sebebiyle Hz. Peygamber`in lanetlediği on kişiden birisi de içki taşıyandır. Bu aynı zamanda Allah`ın yasakladığı bir şeyin işlenmesi için yardım sayılır, ancak, İmam A`zam`a göre caizdir.
İlgili 32 soru bulundu
Çöp konteynırlarından plastik vs. toplarken alınan bira kutularından kazanılan kazanç caiz midir? İçki müskir olması sebebiyle kendi zatından dolayı haram kılınmıştır, içerisinde içki bulunan kaplar bu hükme tabi değildir. Dolayısıyla bunların toplanıp geri dönüşüme verilmesi yoluyla kazanç elde edilmesi caiz olur.
Hanefi mezhebine bağlı olan kişilerin inanç ilkelerinde de kendilerine önder kabul ettikleri İmam Maturidi Tevilatu'l Kur'an adlı eserinde hurma ve üzüm dışındaki meyvelerden elde edile içki türlerinden sarhoş etmeyecek miktarda içmeyi diğer mezheplerin aksine haram değil mekruh kabul etmiştir.
Cevap: Eğer bir nesne yalnızca haram olan içkide kullanılır cinsten ise, onu toplamak, yapmak ve satmak caiz olmaz.
Gerek içki satan bakkaldan, gerekse kumar oynatan kahvehanelerden satın alınan ve içilen içki haricindeki gıda, temizlik malzemesi gibi şeyler helâldir. Onlara mekruh ve haram demek mümkün olmaz.
İçki fabrikasında çalışmak caiz olmadığı için, kazancı da kendisine haram olur. İçkinin imal edilmesi, alınması, satılması, taşınması ve servisinde bulunması haramdır. Bu bakımdan bu gibi işlerde çalışmak caiz değildir.
Peygamber, “Sarhoşluk veren her içki haramdır” (Buhari, Vudu, 71; Edeb, 80; Müslim, Eşribe, 7); “Çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır” (Ebu Davud, Eşribe, 5: Tirmizi, Eşribe, 3) buyurmuştur. Buna göre Müslüman içkiden ve içki içilen ortamlardan uzak durmalıdır. Sarhoş iken namaz kılınmaz (Nisa, 43).
Kullanılan alkol etil alkol ise vücuda ya da bedene sürülmesinde haram bir durum bulunmamaktadır. Ancak bu durum Hanefi mezhebi için geçerli olan bir durumdur. Şafi ve Hanbeli mezhebinde alkol türü ne olursa olsun vücuda değmesi durumunda yıkamak gerekmektedir.
Diyanet'in din görevlisi AKŞAM'ın “Daha önce içki içilmiş bir bardakla temizlendikten sonra su içmek günah mı?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Aslında idrarla içki arasında bir fark yoktur. İkisi de pistir, haramdır. Mümkünse değiştirilmelidir.
İslam'da alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmış (Maide, 3/90), sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğu ifade edilmiştir (Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5).
Evde bira yapımı yasal mı? Evet, 4733 Sayılı TAPDK Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca yılda 350 litreyi aşmamak kaydıyla evde kendi biranızı yapmanız tamamiyle yasaldır.
İçkinin alınması, satılması, taşınması ve servisinde bulunması haramdır. Bu bakımdan market ve restaurantta, bu gibi işlerde çalışmak caiz değildir.
İçki satılan bir otelde konaklamak ve içki satılan lokantada yemek yemek caizdir. Ancak içkisiz yerler varsa buraları tercih etmek gerekir. Ayrıca içki bulunan dolapta başka ürünler varsa bunlardan faydalanmanın bir sakıncası yoktur. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Fetva Kurulu, bir Müslümanın faizli bankalarda yönetici, danışman, muhasebeci, temizlikçi, aşçı ve bekçi gibi görevlerde bulunmasının caiz olmadığını belirtti.
"Şüphesiz Allah içkiyi haram kılmıştır. Bu ayeti haber alıp da yanında içki bulunan kimse, ondan içmesin ve satmasın..." [Müslim, Müsâkât, 67; bk.
Alkolün pişmekte olan yemeklere, lezzet verici olarak katılmasının, et ve balığa bir miktar şarap ekleyerek pişirmenin dinen hiçbir sakıncası yoktur) diyor.
Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi olan "caiz değildir" sözü ise, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.
Buna göre bir haramın işlendiği masada oturmamak en güzelidir. Ancak oturmak ya da orada bulunmak zorunda olan bir Müslüman, o günahtan rahatsız oluyorsa işlenen günaha ortak olmaz ve sorumlu da olmaz.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri