Hac ayları, şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk on günüdür. Bu aylar, hac menasikinin başladığı ve devam ettiği aylardır. Bazı islâm bilginleri mekruh olmakla birlikte hac ayları başlamadan önce de ihrama girilebileceğini söylemişlerdir. Ancak en uygunu ihrama hac ayları başladıktan sonra girmektir.
1- İhrama girmeden önce, koltuk altı ve kasık kıllarını temizlemek, tırnak kesmek ve güzel koku sürünmek. 2- İhrama girerken gusletmek veya abdest almak. 3- Erkekler,izar ve rida denilen iki parça örtüye sarınmak. 4- İhrama niyyet ettikten sonra kerahet vakti değilse iki rek'at ihram namazı kılmak.
3. İhram esnasında dikişli elbise ve iç çamaşırı türü giyim eşyası giymek, başı kısmen veya tamamen örtmek, çorap ya da topukları ve üstü kapalı ayakkabı giymek sadece erkeklere yönelik bir yasaktır.
İhramsız hac ve umre yapılamadığından dolayı ihrama girilir.
Umre yapmak isteyen kişi öncelikle hava yolu ile birlikte Türkiye'den Cidde'ye gider. Mekke-i Mükerreme'ye geçilecek ise havaalanında uygun bir yerde ihram giyilir. Medine-i Münevvere'ye gidilecek ise ihram da giyilmez.
İlgili 28 soru bulundu
İhram hac ayı içerisinde girilir, hac ayları ise şevval ve Zilkade aylarıdır. Zilhicce ayının ilk 10 günü hac günü olarak kabul edilmiştir. İhramla ilgili olarak bir takım İslam bilginleri Hac ayından önce de girilebilir ancak mekruhtur demişlerdir.
İhram kaç gün denildiğinde Hacda İhram 2 gün kadar devam eder.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Hac ve umre için kutsal beldelere gidenler, ihramsız geçilmemesi gereken Mikat sınırlarından önce ihrama girmelidir. Önce Medine'ye gidecek hacı adayları Türkiye'deki havalimanlarında ihram giymezler. Ancak Mekke'ye gidecek hacı adaylarının havalimanında ihrama girmesi gerekir.
HACDA ÖLEN ŞEHİT
Ancak Suudi yetkililer, ailelere bunun mümkün olmadığını bildirdiler. Suudi Arabistan Krallığı, hac için kutsal topraklara gelip de ölen hacı adayı ve görevlilerinin cenazelerini ülkelerine göndermiyor. Burada ölenler şehit kabul ediliyor ve Mekke'deki Cennet-ül Mualla Mezarlığı'na defnediyor.
İhramlı olan kimse, temizlik sebebiyle banyo yapmaksı caizdir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ihramlıyken banyo yaptığı bilinmektedir. Aynı şekilde ihram elbisesini de daha temiz ve daha yeni olanıyla değiştirmesi caizdir.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında esans kullanılan temizlik malzemeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik malzemeleri kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması da herhangi bir cezayı gerektirmez.
219- İhrama girdikten itibaren temettü umresinin veya müfrede umresinin amellerinin bitimine kadar, hacda ise nisa tavafının namazını kılıncaya kadar kadınla cinsel ilişkide bulunmak, haramdır.
ıhramlı için şunlar yasak değildir: ıhramlının yıkanması, kokusuz sabun kullanması, diş fırçalaması, diş çektirmesi, kırılan tırnağı ve zarar veren bir kılı koparması, kan aldırması, iğne yaptırması, yara üzerine sargı sardırması, kol saati, yüzük ve bilezik takması, kemer kullanması, omuza çanta asması, yüzü ve başı ...
Müslüman olan erkeklerin Hac ve Umre ziyaretlerinde giymesi gereken iki parçadan meydana gelen, beyaz örtü şeklinde olan dikişsiz kıyafete ihram denmektedir. Kadınların böyle bir kıyafet giyme mecburiyeti bulunmamaktadır. Fakat yine de kadınlar da beyaz uzun elbise giymektedir.
Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir. Bunları giyme imkânı olduğu hâlde normal ayakkabı giyen kişi ihram yasağı işlemiş olur.
Cidde, ulemanın cumhuruna göre Hill'den (mîkât içinden) sayılmaktadır (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/476). Buna göre âfâkîler Cidde'de ihrama giremez. İster deniz yoluyla ister hava yolu ile gelsinler, kuzey ve batı istikametinden gelenler Cuhfe hizasını geçmeden ihrama girmelidirler.
Mîkât (Arapça: ميقات mīqāt), sözlükte bir iş için belirlenen zaman ve yer anlamına gelir. Mîkât ihrama girilen yerdir.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini çıkarmalarında veya değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Bu itibarla, Hanefî mezhebine göre, evli bir kadının kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun değildir. Ancak kocasının iznini ve rızasını alan bir kadın, güvenilir bir hac organizasyonuyla Şâfiî ve Mâlikî mezheplerini taklit edip mahremsiz olarak hacca gidebilir.
Âdet ve lohusalık hâlleri dışında ihramlı olmadıkça eşlerin Mekke ve Medine'de cinsel ilişkide bulunmalarında dinen bir sakınca yoktur.
2. Güzel Koku Sürünme Yasakları ve İlgili Cezalar. a) İhramlı iken vücuda, yatılacak yere veya ihram örtüsüne koku sürmek, jöle, ruj, oje, briyantin, parfüm ve sprey kullanmak cezayı gerektirir. Kullanılan bu maddelerin etkisi bir gündüz veya bir gece sürerse dem, daha az sürerse sadak-i fıtır gerekir.
İhramdan çıkma aşamasına geldiği hâlde saç tıraşı olmadan elbise giyen kişi, ihram yasağı işlemiş olur. Eğer elbise giymesi bir gündüz veya bir gece devam etmişse dem (koyun veya keçi kesmek); giyim süresi bir gün veya bir geceden az olursa bir fitre miktarı sadaka vermesi gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Kadının özel hali ihrama girmesine mani değildir. Özel halinde de olsa bir kadının hac ve umre yapmak için mikat mahallini geçmeden ihrama girmesi gerekir. Âdeti bitinceye kadar ihram yasaklarına dikkat eder, bitiminde gusül abdesti alır, tavafını sayını yapar, saçından bir parmak boğumu kadar keser ve ihramdan çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri