Birecik Barajı ve HES; Fırat Nehri üzerinde, dünyanın sayılı büyük barajlarından biri olarak bilinen Atatürk Barajının mansabında, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile Birecik Baraj ve Hidroelektrik Santrali Tesis ve İşletme Anonim Şirketi tarafından inşa edilmiştir.
Baraj, elektrik üretme ve sulama amaçlı olarak 1985-2000 yılları arasında inşa edilmiştir.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
İnşaat, Fransız-İtalyan konsorsiyumu SCI-Impreglio tarafından yürütüldü ve 1974'te tamamlandı. Toplam inşaat maliyeti tahminleri 85 milyon ABD$ ile 300 milyon ABD$ arasında değişmektedir.
Söz konusu iddiaların sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çektiği görülürken, yapılan paylaşımlarda resmi bir kaynağa yer verilmedi. Bir başka iddia da Birecik Barajı'nda büyük çatlaklar olduğu yönündeydi. Şanlıurfa Valiliği ve Birecik Kaymakamlığı Birecik Barajı'nın hasar aldığına dair iddiaları yalanladı.
İlgili 34 soru bulundu
Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde Fırat Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 672 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 33. Şanlıurfa'nın ise 2. büyük enerji santralidir.
Başka bir paylaşımda “Türkiye'nin güneydoğusundaki Atatürk Barajı, ülkeyi vuran şiddetli depremde hasar gördü. Bu altyapı, bin 800 metreye kadar uzanan 48 milyar metreküplük rezervuarı ile dünyanın üçüncü en büyük hidroelektrik santralini teşkil ediyor” ifadeleri kullanıldı.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Birecik Barajı ve HES (Hidroelektrik Enerji Santrali) Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Fırat Nehri üzerinde, Şanlıurfa ili Birecik ilçesinin 8 km yukarısında ve Suriye sınırının yaklaşık 30 km kuzeyinde yer almaktadır.
Üç Boğaz Barajı Çin'in Hubei eyaleti, Yiling bölgesinde Sandouping kasabası yakınlarında bulunan, Yangtze Nehri üzerine kurulmuş bir hidroelektrik barajıdır. Üç Boğaz Barajı 22500 MW kapasite ile dünyanın en büyük hidroelektrik barajıdır.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Fırat Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 2.405 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 2. Şanlıurfa'nın ise en büyük enerji santralidir.
Birecik ilçesi Şanlıurfa'nın iline bağlıdır. Türkiye de en büyük yüz ölçümü sıralamasında 345.ci sıradadır. Birecik'i en önemli kılan şey ise, dünyada nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşlarının yaşadığı bazı yerler arasında olmasıdır. 1517 yılında Birecik, Osmanlı topraklarına daim olmuştur.
Birecik Baraj Gölü Şanlıurfa ile Gaziantep illeri sınırında yer almaktadır.
100 702 km2 su toplama havzasına sahiptir. Baraj kaya dolgu ve beton ağırlık tiplerinin bir kombinasyonu olup, temelden 62.50 m. yüksekliğe, 2510 m. kret uzunluğuna, 9 400 000 m3 dolgu ve 1 600 000 m3 beton hacmine sahiptir.
1919'da bir süre İngiliz işgalinde, Kasım 1919- Nisan 1920 arasında ise Fransız işgalinde kaldı. 19. yy. sonralarında Halep vilayetinin Urfa mutasarrıflığına bağlı bir kaza iken Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Şanlıurfa iline bağlanmıştır.
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Orta Fırat Bölümünde, Şanlıurfa iline bağlı Fırat Nehri kıyısında bir ilçedir.
Öz: Bu çalışmada, Atatürk Barajı ve. Hidroeletrik Santralinin yapımında meydana gelen 2181 iş kazasından 189'u işyeri kaza saptama tutanaklarındaki verilere göre analiz edilmeye çalışılmıştır. 2181 iş kazasının 23'ü ölümle sonuçlanmıştır. Yaralanmalar neticesinde toplam 17425 kayıp iş günü meydana gelmiştir.
şöyle ki çubuk 1 barajı cumhuriyet tarihinin ilk inşa edilen barajı ve alüvyon lala dolması sonucu faal olan ömrü 94'de kapatılarak yaklaşık 60 sene sürmüş (kanalizasyon suyunun kirletmesi de süreyi kısaltan sebeplerden).
Türkiye'nin en yüksek barajı ise halen yapım aşamasında olan Yusufeli Barajıdır. Artvin ili Çoruh Nehri üzerinde yükselen bu barajın gövde yüksekliği 275 metreye ulaşacaktır. Tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı, dünyanın da 3. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyacaktır.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Diyelim bu deprem olduğunda Tekirdağ da etkilenir, Silivri de etkilenir, İstanbul da etkilenir, doğu yakası etkilenir, güneyinde Yalova'dan tutun Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye kadar etkilenir.
İstanbul, o tarihten bu yana 7 ila 7,5 büyüklüğündeki bir deprem riski altında. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğini belirterek Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa minimum 7,2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7,5 büyüklüğünde deprem öngörüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri