"Parasını sokağa atmak", bir kişinin parasını gereksiz, yararsız veya değersiz şeylere harcaması, israf etmesi anlamında kullanılan bir deyimdir.
Deyim. [1] Parasını kazanç getirmeyecek bir işe yatırmak. [2] Gereksiz harcama ve yatırımda bulunmak.
"Tam üstüne basmak" deyimi, hassas, önemli veya sakıncalı bir konuya doğrudan değinmek, bir konunun en hassas noktasına dokunmak anlamına gelir. Bu ifade genellikle, bir kişinin bir tartışma, konuşma veya durumda hassas bir konuya doğrudan ve belki de kazara değindiği durumlar için kullanılır.
Külahları değişmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Araları bozulmak, bozuşmak” anlamında tehdit olarak kullanılır. “Hareketlerini düzeltmezsen külahları değişiriz, ona göre!”
Tıka basa yemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Haddinden fazla yemek, çok yemek, mideyi rahatsız edecek kadar çok yemek. “Doymaz çocuk, tıka basa doldurdu karnını.”
İlgili 22 soru bulundu
"Aç kurt gibi saldırmak" deyimi, son derece aç, dolayısıyla saldırgan ve vahşi davranışlar sergileyen bir kurt benzetmesiyle, bir şeye çok güçlü bir şekilde ve kontrolsüzce yönelmek anlamında kullanılır.
Karnı tok (olmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
“O sözlerine kanmıyorum, önem vermiyorum” anlamında kullanılır. “Geç babam, geç bu sözleri, karnımız tok bu sözlere, paradan söz et sen, verecek misin, vermeyecek misin?”
Yarım ağızlı (söylemek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
İsteksizce, istemeye istemeye, gönülsüzce (söylemek).
Başına çorap örmek deyimi planlayarak yahut gizli bir şekilde karşısındaki kişilere zarar veren kişilerin yaptığı işler için kullanılan bir deyimdir. Başına çorap örmek deyimi sonu belirsiz işlere karıştırmak kişiyi zorlanacağı şekilde mağdur etmek anlamına gelmektedir.
[1] Doğru tahminde bulunmak, aranan şeyi bulmak.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
Heyecandan, yorgunluktan veya korkudan ayakta duramayacak hale gelmek dizlerinin bağı çözülmek deyimi ile karşılanır. Bu gibi durumlardan dolayı kişinin hareket edebilecek noktaya gelmesidir.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
Ağzından kaçırmak dilimizde çok sık kullanılan deyimlerin başında gelir. Söyleniş sırasında herhangi bir kötü niyet gütmeden söylenen sırlar için kullanılır. Ağzından Kaçırmak deyimi, gizli bir bilgiyi ve ya gizlenen bir sırrı, bir art niyet taşımadan, bir anlık dalgınlık sonucunda söylenmesi anlamına gelir.
Yanlış kapı çalmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
"Baş Koymak" deyimi, Türkçede bir karara varmak, bir işe veya projeye kendini adamak, bir konuda kesin ve net bir karar almak anlamına gelir.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
[1] konuşmamak, suskun kalmak.
"Ağız Ağıza Vermek" deyimi, Türkçede bir sırrı ya da önemli bir bilgiyi sadece belirli kişiler arasında gizlice paylaşmak anlamına gelir. Bu ifade, özellikle gizli tutulması gereken veya hassas bilgilerin çok sınırlı bir grup içinde dolaşmasını ifade eder.
"Tepeden bakmak", birine veya bir duruma karşı kendini üstün görme, küçümseyerek veya aşağılayarak yaklaşma anlamında kullanılan bir deyimdir.
Dörtlü tarama testi ( Dörtlü test), hamilelik sırasında bebeğin belirli doğum kusurları açısından risk altında olup olmadığının belirlenmesi için yapılıyor. Dörtlü tarama testi hamileliğin 15. ve 22. haftaları arasında bir kan testi ile gerçekleştiriliyor.
Geçimi iyi, hali vakti yerinde, para sıkıntısı olmayan, birinin yardımına ihtiyaç duymayan (kimse). “Herkesin karnı tok sırtı pek olacaktır, bize güvenin!”
İç etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Eline geçen bir şeyi sahibine bildirmeden kendisine mal etmek, ortadan kaldırıp kimseye göstermemek. “Babasına bildirmeden o kadar parayı iç etmiş.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri