Kendi tanıma, bireyin kendisini anlamasını, bilmesini, ilgi ve yeteneklerini keşfetmesidir (Deniz ve Erözkan 2017). Kendini tanıyan birey, dolayısıyla, kendisi dışında çevresiyle daha iyi ilişkiler kurabilir ve böylece kendini gerçekleştirmesi mümkün olabilir.
İradeli insan kendini gerçekleştiren insandır (Akt, Kuzgun, 1972).
Kendini gerçekleştiren insana, Maslow (1970) tarafından verimli olma, üretken olma, yaratıcı olma, içten duygu ve davranışlara sahip olma, başkalarını olduğu gibi kabul etme özellikleri atfedilmiştir (akt.
Kendini tanımak içsel bir süreçtir. Bu süreçte kişi kendi iç dünyasına döner, duygularını düzenler, hislerini fark eder ve kendi düşünceleriyle meşgul olabilmeyi başarır. Kendini keşfetme süreci aslında bir ağaç büyütmeye benzer. Önce kişilik tohumlarımızı eker, sonra her bir farkındalık damlasıyla onu büyütürüz.
İlgili 26 soru bulundu
Kendini tanıyan, güçlü ve gelişime açık yönlerini farkına varan kendiyle barışık kişiler hayatta daha başarılı bir şekilde ilerlerler. Kendini tanımak doğru hedefler koymaya yardımcıdır: Anlamlı ve realistik hedeflerle ilerlemek hem zaman yönetimi hem de iç motivasyon gelişimi için çok önemlidir.
Kendini tanıma, kişinin kendisi hakkında bazı bilgilerin farkında olması demektir. Bu beceri,kişilik gelişiminde bireyin doğru 'ben'i bulması anlamında en önemli etkenlerden biridir. Kendini tanıma becerisinden yoksun bireyler başkalarının onlar için hazırladıkları dünyayı yaşayarak kendisi olma şanslarını kaybederler.
Bunlar beslenme, nefes alma, uyuma, örtünme ve korunaklı bir yere sığınma gibi, yaşam için hayati ve yaşamın devam ettirebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlardır. Maslow'a göre insan için en temel olan; yiyecek, su ve nefes alma gibi temel fizyolojik ihtiyaçlardır.
Kendini Gerçekleştirme : En üst basamaktır . Bireyin özünde olan potansiyeli farkına çıkarmasıdır. Bir bireyin dengeli bir şekilde yaşayıp olgun ve anlayışlı olmasıdır. Farkına vardığı bir yeteneğini geliştirip kendisine ve çevresine yarar sağlayacak şekilde kullanmasıdır.
Kendini tanıma psikolojide kullanılan bir terimdir ve bireyin “Ben neye benziyorum?” sorusuna cevap verirken kullandığı bilgiyi tanımlar. Bu sorunun cevabına yönelik kendini tanıma süreci, öz farkındalık ve öz bilinç gerektirir (bilinç ile karıştırılmaması gerekir).
Kendini kabul (self-acceptance) “Kişinin, suçluluk, yetersizlik, beğenme ya da öğünme duygularına kapılmadan kendini tüm yönleriyle olumlu olumsuz olarak kabul etmesi” şek- linde tanımlanır (Kılıçlı, 1985).
3) Ait Olma – Sevme – Sevilme İhtiyacı: Bir gruba ait olma hissi, sosyal statü kazanma, insanlar tarafından kabul edilme, benimsenme, sevme, sevilme gibi sosyal ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa bireyde yalnızlık, umutsuzluk, yabancılaşma, bunalıma girme gibi duygular ortaya çıkabilir.
Kendinizi bilmek; hayattaki değerlerinize, inançlarınıza, kişiliğinize, önceliklerinize, ruh halinize, alışkanlıklarınıza, bedeninize ve ilişkilerinize saygı duymak demektir. Kendinizi bilmek; güçlü ve zayıf yönlerinizi, tutkularınızı ve korkularınızı, arzularınızı ve hayallerinizi anlamak demektir.
Kendini tanıma aynı zamanda kendi güçlü ve zayıf yönlerinizin farkında olmayı da içerir. Bu öz farkındalık, başkalarıyla iletişiminizde daha etkili olmanızı sağlar. Kendi düşüncelerinizi, hislerinizi ve duygularınızı bildiğinizde, başkalarının düşüncelerini, hislerini ve duygularını daha iyi anlayabilirsiniz.
Kendini tanıma nedir? Tanımı. Kendini tanıma, insanın kendisinde (bedeninde, iç dünyasında) var olanların, her türlü ilişkide nasıl davranacağının farkında olması ve bunları doğru değerlendirmesidir. İnsan davranışı 'düşünmek', 'bilmek', 'hissetmek', 'duygu yaşamak' ve 'etmek/davranmak' bileşenlerinden oluşur.
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi 5 ana kategoriye ayrılır. Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Çağırmak, kapı çalmak manası vardır. Demek ki insan bu âleme ilim ve dua vasıtasıyla tekâmül etmek için gelmiştir. Buradaki kasıt Allah ile bağ kurmaktır. İnsanın en büyük ihtiyacı zaten bağlanma ihtiyacıdır.
İnsanların duyguları, sevmeleri, sevilmeleri, nefretleri, yalnızlık ve kimsesizlik hisleri, acımaları, aidiyetleri... Hep manevi olgulardır. O halde sadece dünya huzuru düşünülse bile manevi ihtiyaçlar hesaba katılmadan olmaz. Kısaca Manevi Bakım insanı bir bütün olarak görüp, mutluluğunu sağlamaya çalışmaktır.
Asil insan güçlüyken de, güçsüzken de aynıdır. Şartlar ne olursa olsun efendiliğini bozmayan insana asil insan denir. Asalet aslından taviz vermeyen insanlarda bulunur. Alttan üste bulunduğu her ortamda kendi fikrini, düşüncesini söyleyebilen, egoya esir olmamış her insan asildir, asalet de asillikten gelir.
Kaliteli insanın güzel ahlaklı, dürüst, anlayışlı olduğu, empati kurabildiği, hayatına ve çevresine pozitif katkı sağlayabildiği, yaşamının sorumluluğunu aldığı ve daha birçok olumlu özelliği taşıdığı bilinir.
Popüler isimlerden bir başkası, psikoanalist Erich Fromm, zenginlik ve statü gibi maddi yönelimler yerine sevgi, kişisel gelişim gibi manevi değerlere yönelmiş kişiyi “en iyi insan” olarak tanımlar.
Kendini tanıma; psikolojik, fiziksel, sosyal ve felsefi boyutları olan karmaşık bir kavram olmasının yanı sıra; mesleki ve sosyal ilişkileri biçimlendiren, insanın yaşamdaki varoluşunu belirleyen en önemli süreçtir.
Kendini açma;bir kişinin kendisine ait özelliklerini,iyi ya da kötü yönlerini , sevinç,mutluluk ve üzüntülerini,duygu ve düşüncelerini,arzu istek ve beklentilerini,yetenek ve becerilerini kendince en uygun kişi veya kişilerle, sözel veya sözel olmayan yollarla paylaşılmasıdır.
Kendini tanıma ve İletişim Temel kavramlar. Kendini tanımada temel kavramlar, İnsanın çevresiyle kuracağı iletişim, kendi içinde başlar. Bireyin kendisinden kaynaklanan tutarlı davranış kalıpları ve kişilik içi süreçlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri