Kişisel kimlik bilgisi ve e-Devlet şifresi ile uygulamaya ya da e-Devlet sitesine giriş yapılır. Açılan sayfadaki arama butonuna “Kimlik Bilgilerim” yazılır. Kimlik bilgilerim isimli sayfada aile sıra no dahil olmak üzere tüm kimlik bilgileri görülür.
Sıra Numarası Nedir? Eski nüfus cüzdanlarının ön tarafında bulunan veya yeni kimlik kartlarında yer almayan sıra numarası, kişiye özel olarak soy ağacına göre verilmektedir. Erkek bireylerin ailelerine göre şekillenen sıra numarası, babadan oğula göre artış göstererek ilerlemektedir.
E-Devlet üzerinden aile sıra no sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir ve kişi bu bilgilerine kolayca ulaşabilir.
İşte, konuya ilişkin ayrıntılar... Vatandaşların bir dönem kullandığı kimliklerin ön ve arka yüzünde yer alan "medeni hal", "kan grubu", "bağlı bulunduğu il-ilçe", "doğum yeri", "veriliş nedeni", "aile sıra no" ve "cilt no" gibi gibi bilgiler yeni çipli kimliklerde yer almıyor.
Peki, cilt no ne demek? Cilt no, nüfus cüzdanının arka kısmında yer alan ve kişinin kayıtlı olduğu köy ya da mahallenin bulunduğu ilçedeki aile sıra numarasıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Yeni kimliklerde cilt no öğrenmek mümkün değildir. Çünkü yeni tip kimliklerde güvenlik amacı ile cilt no yazılmamaktadır. Vatandaşlar, cilt no öğrenmek istedikleri zaman cilt no sorgulamasını ilçe Nüfus Müdürlükleri aracılığı ile yapabilirler.
Kişiler; kendileri ve alt ya da üst soylarına ait nüfus kayıt örneklerini, kendileri ve ergin olmayan çocuklarının ise yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilir, sonucu fiziki veya elektronik ortamda merciine verebilirler.
Aile sıra numarası ise ailelerin aile kütüğüne yazılış sırasına göre verilen numarayı ifade etmektedir. Peki, aile kavramından ne anlamak gerekecektir. Aile kavramı nüfus mevzuatında aynı soydan olup, bir aile sıra numarası altında kayıtlı olan kişiler ile onların eş ve çocukları şeklinde tanımlanmıştır.
Bir kişinin T.C. Kimlik Numarasından akrabası olan başka bir kişinin kimlik bilgilerini elde etmek mümkün değildir. Ayrıca kişilerin T.C. Kimlik Numaralarında kişinin kim olduğu, cinsiyeti, yaşı, dini ve doğum yeri gibi anlamlı bilgiler yoktur.
Cüzdan numarası "U21" gibi bir harf ve iki rakamı içerirken seri numarası 6 haneden oluşan bir sayıydı. Yeni kimliklerde cüzdan no nerede yazar sorusunun cevabı için kimliğin ön yüzüne bakmak gerekir. Yeni kimlik kartlarında sıra no ve seri no peş peşe doğum tarihinin hemen altında ve fotoğrafın yanında bulunmaktadır.
Vukuatlı nüfus kayıt örneğini il ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden veya kaymakamlıklardan alabilirsiniz. Önceleri sadece il ve ilçe müdürlüklerinden alınabilen vukuatlı nüfus kayıt örneğini artık e-devlet sisteminin nüfus kayıt örneği sorgulama hizmeti sayesinde internet üzerinden temin edebilirsiniz.
Resmi geçerliliği olan barkodlu nüfus kayıt örneğinizi dilediğiniz zaman e-Devlet Kapısı'ndan T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz.
Yeni kimliklerde seri numarası kimliğin ön yüzünde yer alır. Eski kimliklerde fotoğrafın tam altında bulunan seri numarası yeni kimliklerde fotoğrafın sol tarafında bulunur. Burada harf ve rakamlardan oluşan dokuz haneli olan sayı, seri numarasıdır. Cilt numarası ise yeni kimliklerde yer almaz.
Kişisel kimlik bilgisi ve e-Devlet şifresi ile uygulamaya ya da e-Devlet sitesine giriş yapılır. Açılan sayfadaki arama butonuna “Kimlik Bilgilerim” yazılır. Kimlik bilgilerim isimli sayfada aile sıra no dahil olmak üzere tüm kimlik bilgileri görülür.
Örneğin kimlik bilgilerinizi ele geçiren bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onayı gerektiren internet sitelerinde işlemler yapabilir, sizin adınıza telefon hattı veya banka hesabı açabilir, kefil olabilir hatta şirket kurabilir.
T.C. Kimlik kartlarında yer alan bilgiler il-ilçe, cilt numarası, aile sıra numarası, sıra numarası ayrıca cinsiyet, medeni durumu gibi bilgiler de yer almaktadır. T.C kimlik numarası sorgulama işlemlerinde de bu bilgilerden yararlanılarak sorgulama işlemleri gerçekleştiriliyor.
Sorgu.live adlı internet sitesi üzerinden, Türkiye'de yaşayan milyonlarca insanın kişisel verilerinin herkese açık biçimde yayımlamaya başladığı ortaya çıktı. Siteye ücretsiz üye olan kişiler, burada istedikleri kişilerin aile, akraba, GSM bilgilerine ulaşabiliyor.
Öncelikle yapılması gereken kimlik belgenizin MRZ bilgilerinizin bulunduğu bölümü çevirin (arka yüz) ve Android telefon kamerasını kullanarak ekranda görüntüleyin. Kimlik MRZ bilgi ekranında tarama işlemi bittikten sonra tarama yapılan alanda bulunan MRZ bilgileri uygulamada görüntülenecektir.
Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında ” dul ” ” boşanmış ” gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece ” bekâr ” ibaresi yazılmaktadır.
Nüfus işlemlerinde vukuattan kasıt doğum, ölüm, evlenme, boşanma, adres bilgisi vb. gibi olayların nüfus kayıt örneği tablosunda gösterilmesidir. Nüfus kayıt örneklerinde kardeş bilgisi gösterilmez. UYARI: Nüfus kayıt örneği ve yerleşim yeri belgeleri E-devlet üzerinden de alınabilmektedir.
Aile nüfus kayıt örneği nasıl alınır? Vukuatlı aile nüfus kayıt örneğini il / ilçe nüfus müdürlüklerinden / kaymakamlıklardan alınabilir. Aile nüfus kayıt örneği e-devlet sisteminin nüfus kayıt örneği sorgulama hizmeti ile internet üzerinden de temin edebilirsiniz.
Pek çok kişi yeni kimlik kartında evli bekar yazıyor mu? Diye merak etmektedir. Ancak bu kimliklerde eski kimliklerde olduğu gibi evli ya da bekar gibi medeni hal bildirimi yapılmamaktadır.
Eski nüfus cüzdanlarının arkasında yer alan aile sıra no, günümüzde uygulamaya giren yeni çipli kimlik kartında yer almamaktadır.
KİMLİK BİLGİLERİ ÇALINIRSA NE YAPILABİLİR? Kimlik kartınızı ya da kimlik yerine geçen pasaport, ehliyet vb. belgelerinizi kaybederseniz hemen polise bildirin ve gazetelere "Hükümsüzdür" ilanı verin. Bu sayede kimliğinizin çalındığını hemen duyurduğunuz için aleyhinize oluşabilecek durumlardan korunmuş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri