Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre “BOLU” olarak isimlendirilmiştir.
Bu yüzden Bolu'nun da içinde bulunduğu Kuzeybatı Anadolu'ya "Bithynia" denilmiştir. Bithynler tarafından Salonia Campus denilen Bolu Ovası ve çevresinin adı Romalılar tarafından “Claudio Polis” olarak değiştirilmiştir. Bolu isminin de “Polis”ten geldiği sanılmaktadır.
İlimizin Tarihçesi. Bolu'nun ilk sakinleri Hititlerdir. M.Ö. 1211 senelerinde bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Frigyalıların eline geçti.
Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu'ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923'te Vilayet haline getirildi.
Anadolu'nun ve bölgenin ilk hâkimi Hititler olmuş daha sonra bu coğrafyada medeniyet kurmuş Bitinyalılar bölgeye hakim olmuşlardır. Ardından bölgeye Frigyalılar, Persler, İskender İmparatorluğu, Roma, Bizans, Selçuklu Türkleri, Osmanlı Devleti, nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu coğrafyaya damgasını vurmuştur.
İlgili 36 soru bulundu
Bolu İli Oğuz boy ve oymak adlarının yaygın olarak kullanıldığı iller arasında yer almaktadır.
Mudurnu, adını; tekfurlar yönetimindeyken, Bursa Tekfurun 'nun kızı Matarnı ya da “ Moderna”dan almıştır.
Bolu'nun Gerede ilçesi, doğal güzellikleriyle öne çıkıyor.
Ordu'nun Perşembe ilçesi, Karadeniz'in huzurlu atmosferini sunuyor. İzmir'in Foça ve Çeşme ilçeleri, Ege'nin serin sularını ve sıcak atmosferini yaşatıyor.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
1071 Malazgirt zaferinden sonra batıya yayılan Türkmenler 3 yıl sonra Bolu'ya yerleştiler. Selçuklu Devleti'nin komutanları Artuk, Tutuk, Danişmend, Karateki ve Saltuk Beyler Süleyman Şah'ın emrinde İstanbul sınırına dayandılar. Bu akınlar sırasında Bolu, Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedilmiştir.
Bolu'da konuşma ve yazı dili sade bir ifade tarzıyla Türkçe'dir. Ağız ve şive olarak belirgin şekliyle niçun gelmeyan, napıyen, oluncası, gelincesi, nem ben, bilmeyonku gibi örneklendirilebilir.
İstatistiklere göre bu nüfusun 233 bin 379'u kentssel nüfus iken 82 bin 747'si kırsal nüfus olarak belirlendi. İlimiz haricinde Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan Boluluların toplamı ise 130 bin 418 olduğu öğrenildi.
Bolu'nun meşhur orman kebabı ve saç kavurması en çok sipariş edilen yemekleri arasında.
Yayla çorbası, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava düğün yemekleri arasında yer alır. Ayrıca, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş yöreye özgün yiyeceklerdir.
Meğer İsviçre gibi birçok şehre sahipmişiz. Türkiye içinde İsviçreler oluşmuş. En zengin beş şehir 2011 Mayıs ayı itibarıyla belirlendi." dedi. Türkiye'nin kişi başı gelir şampiyonu Bolu, tavukçuluk şirketleri sayesinde hatırı sayılır ve zenginliğin tabana da yayıldığı bir gelire kavuştu.
Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilerine göre; 2018 yılı Bolu İlinde meyvelerden en çok sırasıyla 22 bin 851 ton ile Elma, 3 bin 243 ton Armut, 1.591 ton Erik, 1.222 ton Kızılcık, 1.108 ton Fındık, 945 ton Üzüm, 901 ton Kiraz, 569 ton Ceviz, 468 ton Şeftali, 421 ton Vişne, 500 ton diğer ...
Bolu'da birincil olarak hububat yetiştirildiğini belirten Vali Baruş, “Bolu Ovasında buğday ve arpanın yanında özellikle patates üretimi önde gelen üretim alanlarına sahip.
Bolu neyi meşhur denilince ilk akla gelen cevaplardan biri muhakkak ki Abant Gölü'dür. Rengarenk doğa ve eşsiz güzelliklerle çevrili olan Bolu turizm aktiviteler ve faalilyetleri sayesinde yılın her ayı misafirlerini konaklama imkanına da sahip bir şehir.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Gerede, Mudurnu ve Göynük'tür.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ülkenin en pahalı şehirlerini açıkladı. Listeye göre Batı Karadeniz'de bulunan Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce en pahalı ilk 8 şehir içine girdi.
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde 2011 yılında yapımına başlanan ve yalnızca Arap müşterilere satılmak için bünyesinde 732 villa, AVM, otel ve 2 kongre merkezi bulunan şato tipi villaların 350 tanesi inşaat çalışmaları devam ederken Katar, Bahreyn, Kuveyt, Dubai ve Suudi Arabistan'daki müşterilere satıldı.
İlçeler arası otobüsleri kullanarak Bolu'dan Mudurnu'ya ulaşımın ücreti 10 TL ile 15 TL arasındadır. İlçede bulunan D655 ve D160 yolları sayesinde özel araç ile ulaşım sağlamak oldukça kolaydır ve e sık tercih edilen ulaşım türü arasında özel araç ile ulaşım bulunmaktadır.
yıla göre 1 milyon 151 bin 115 kişi arttı. 2019 yılında ilçemizin nüfusu toplam 18.880 kişi. olarak hesaplandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri