Bunlar içerisinde anlama başlığı altında ele alınan dinleme, bireyin anne karnında edinmeye başladığı ilk dil becerisidir. Ço- cuğun konuşmaya başlayana kadar çevreyi anlamayı ve kendini anlatmayı sağlayan tek becerisi de yine dinlemedir.
Konuşma ve yazma ise anlatım gücüne yönelik becerilerdir ve verici dil olarak da adlandırılır. Türkçe öğretiminin temel amacı, öğrencileri anadillerinin beceri alanlarında yetkinliğe ulaştırmaktır. Yavuz (2010) anadili gelişiminde edinilme sırasını dinleme, konuşma, okuma ve yazma biçiminde belirtir.
Adı geçen dinleme, konuşma okuma ve yazma becerileri literatürde dört temel dil becerisi olarak adlandırılmakta ve modern yabancı dil eğitimi de bu çerçevede yürütülme- ye çalışılmaktadır.
Dilin beceri alanları okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört beceriden oluşmaktadır. Kimi zaman bu dil beceri alanları pasif beceriler (okuma, dinleme) ve aktif beceriler (yazma, konuşma) olarak sınıflandırılır.
Bunlar; (a) sözcük dağarcığı, (b) sesbilgisel farkındalık, (c) morfolojik farkındalık, (d) sözdizimsel bilgi ve beceriler ve (e) sözel dili/dinlediğini anlama becerileridir. Yapısı ve içeriği nedeniyle bu beceriler, okumanın hem çözümleme hem de anlama aşamalarına doğrudan katkı sunan önemli becerilerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Dil becerileri, birçok alanda başarılı olabilmeleri için kritik öneme sahiptir. Çocuklarda dil gelişimi sağlıklı bir şekilde tamamlandığında, çocuklar okuma, yazma, matematik, bilim ve diğer akademik konularda daha başarılı olurlar. Bunun yanı sıra, sosyal etkileşimleri de daha iyi olur.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir. Fizik dersi öğretim programında temel bilimsel süreç becerilerinin sıklıkla kullanılması gerekmekle beraber, programın amacı aşağıda sıralanan entegre bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasıdır.
Konuşma bir anlatma becerisidir ve bireyin duygu ve düşüncelerini sözle anlatmasıdır. Konuşma, bireyin toplumsal hayat içerisinde iletişim kurmasını sağlayan en etkili araçtır.
Üstdil farkındalığı, sesbilgisel farkındalık, semantik farkındalık, sentaktik farkındalık, pragmatik farkındalık, morfolojik farkındalık becerilerini kapsamaktadır.
Avrupa Ortak Başvuru Metninden (CEFR) hareketle üretici dil becerileri, diğer bir ifadeyle üretimsel faaliyetler ve bu doğrultudaki stratejiler, konuşma ve yazma becerilerini içermektedir.
4) İlk Gramer Dönemi: 24-60 ay arasında yaşanır. Bu dönemin sonunda çocuklar gramer yapılarını da kullanarak cümle kurabilir. Bu dönemin sonunda iyi bir eğitim sayesinde 2500 kelimeyi anlayabilir ve kullanabilir.
Ses sözcükler, mırıldanma ve yetişkin benzeri konuşma arasında bir bağ oluşturmaktadır. Çocuk bu dönemde birkaç sözcük ve jesti anlar (Baykoç Dönmez ve ark., 2000). İlk kelimeler 8-18 ay arasında, ortalama 12. ay civarında çıkarken, sözcük bilgisindeki gelişme ile birlikte çocuk 1-30 sözcük söyler.
Dil gelişimi; seslerin, kelimelerin, sayıların, sembollerin kazanılması, saklanması ve dilin kurallarına uygun olarak kullanılmasını içeren bir süreçtir. Bireyin doğasında dil ile iletişim kurma, isteklerini duygu ve düşüncelerini iletme ihtiyacı vardır. Dil gelişimi, doğumdan itibaren başlar ve yaşam boyu devam eder.
İletişim becerilerini etkili kılmanın yolu dinleme, diksiyonun güzel kullanımı, sesinizi iyi kullanma, beden dilinin doğru yönetimi ve karşımızdaki kişiyle iletişimde kalmak iletişim becerilerinin faktörlerini oluşturur.
İletişim becerileri, genel olarak dinleme, empati kurma, beden dili kullanma ve doğru ifade etme gibi temel kategorilere ayrılır.
Bilişsel beceriler, insanların öğrenme, düşünme, hatırlama, problem çözme ve karar verme gibi zihinsel işlemler yoluyla karmaşık bilgi işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan yeteneklerdir. Bu beceriler, insanların yaşamlarındaki günlük aktivitelerden, iş hayatına kadar her alanda önemli bir rol oynamaktadır.
Dil gelişimini açıklayan birçok kuram vardır. Bunlar; davranışçı, biyolojik, bilişsel öğrenme, sosyal öğrenme ve sosyal etkileşim kuramlarıdır.
Dil gelişimi ile ilgili kuramlar beş farklı kategoride ele alınabilir. Bunlar; davranışçı,sosyal öğrenme,bilişsel,biyolojik ve etkileşim kuramları olarak sıralanmakta ve sırasıyla açıklanmaktadır.
Bu stratejide çocuktan herhangi bir yanıt vermesi beklenmez. Amaç çocuğa uygun ve yeterli dilsel girdi sunulmasıdır. Beklenen ise bir süre sonra çocuğun bu modeller temelinde sizi taklit etmeye başlaması ve daha sonra da taklit etmeden bağımsız bir şekilde kendini ifade etmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri