İllegal yöntemler ile elde edilen Bitcoinler ya da bu yöntemlerle haksız kazanç elde edilmesi üç yıldan yedi yıla kadar hapis verilmesine sebep olur. Aynı zamanda kripto para dolandırıcılık cezaları arasında para cezaları da yer alır. Yirmi bir güne kadar adli para cezalarıyla yargılama yapılmaktadır.
Bugün için bitcoin kullanımını yasaklayan bir yasal düzenleme olmaması nedeniyle yani kanun hükümleriyle bitcoin kullanmak suç olarak düzenlenmediği ve karşılığında da ceza yaptırımları öngörülmediği için bitcoin kullanımının suç teşkil ettiği de söylenemez.
Dolayısıyla, taşınır mal olmayan bir varlık olan kripto paranın hırsızlık suçuna konu edilemeyeceği kabul edilmelidir. Bu çerçevede kripto para için hırsızlık suçu açısından yapılabilecek bir diğer değerlendirme, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 17.11.2009 tarihli bir kararı kapsamındadır.
Ancak çeşitli bilişim veya dolandırıcılık suçlarına dahil kanun ve maddelerin dolaylı şekilde bitcoin ve diğer dijital paralara uyarlanması ile bitcoin üzerinden haksız gelir elde eden, insanları kandıran her kim olursa olsun suçun büyüklüğü nispetinde de para ya da hapis cezalarına çarptırılabiliyor.
Kripto para birimi cüzdanları
Borsadaki cüzdanınıza BTC göndermeli veya dönüştürme hizmetlerini kullanarak banka hesabına aktarmalısınız. Ancak böyle bir para aktarma işleminin ardından paranızı nakit olarak alabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
İcra daireleri, Türk kripto para borsalarında borçlunun bilgilerini ve hesaplarına erişimi hakkına sahiptir. Bununla birlikte kripto paralar yasal bir düzenleme yapılmamış olmasına karşın Türk kripto borsalarında haciz işlemi gerçekleştirebilir.
Mevzuatımızda kripto paraların haczini engelleyen yasal bir düzenleme de söz konusu değildir. Kripto paraları bu şekilde yasal zemine oturttuğumuzda haczinin devamı için bu paraları icra memurunun muhafaza altına alması gerekir.
Söz konusu suç, şikayete bağlı olmadığından bildirimde bulunmak için herhangi bir süre şartı aranmaz. Şikayet, mağdur tarafından doğrudan yapılabileceği gibi bir avukat yardımından yararlanılarak da yapılabilir. Söz konusu suçlar bakımından Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde bulunan Bilişim Suçları Bürosu görevlidir.
Dolandırıcılık Suçunun Cezası Kaç Yıl? Türk Ceza Kanunu'nun 158. Maddesine göre dolandırıcılık suçunun cezası üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasıdır.
Kripto paraların kullanımına ilişkin halihazırda bir yasak Türk Hukuk Mevzuatında bulunmamaktadır. Dolayısıyla suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince suç olarak atfedilmemiş ve yaptırıma bağlanmamış fiiller serbesttir. Kısaca ifade edecek olursak kripto para yasaldır.
İlk defa hırsızlığa karışmış olan bir kişi eğer basit hırsızlık suçu işlediyse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilir. Eğer nitelikli hırsızlık suçu işlediyse 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilir.
Bitcoin dolandırıcılığı ile ilgili ceza kanununda ayrı bir suç bulunmamaktadır. Kanuna göre bu suç çeşidi de dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirildiğinden, aynı oranda cezalar verilmektedir. Bu suçların bir kısmı ise, aynı zamanda bilişim suçları kapsamında da cezalandırılabilir.
Kripto Para Dolandırıcılığı Nereye Şikayet Edilir? Kripto para dolandırıcılığını şikayet etmek için en yakın Cumhuriyet Savcılığına başvurulmalıdır.
(Milliyet) Merkez Bankası'nın 30 Nisan'da yürürlüğe girecek düzenlemesiyle, kripto paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımına ise yasak getirilmedi.
Günümüzde kripto para madenciliği yapmaya yasal olarak bir engel bulunmamakla birlikte herkes özel donanımlarla yazılımlarını çalıştırarak kripto para madenciliği yapabilmektedir.
''Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Eğer T tipi cezaevine hangi suçtan girerler diye sorulacak olursa bu soruya şu şekilde cevap verilebilmektedir: Örgüt suçları, cinayet, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara karışmış olan kişilerin burada bulunmakta olduğu bilinmektedir.
Türk Ceza Kanunu tarafından düzenlenen 158. madde gereğince, nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 3 yıl ila 10 yıl arasında hapis olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak 5000 güne kadar adli para cezası da hükmedilmektedir.
Dolandırılan kişiler gönderdiği paralarını bir çok şekilde alabilirler. Dolandırıcılık suçu nedeniyle uğramış olduğunuz maddi ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemelerinde açacağınız tazminat davası ile sanıktan talep edebilirsiniz.
Durum ivedilikle kolluk birimlerine/savcılığa bildirilmelidir. Dolandırıldım paramı geri alabilir miyim? Dolandırıcılık eğer banka aracılığı ile gerçekleşmiş ise ve henüz para söz konusu hesaba geçmemiş ise, banka durumdan anında haberdar edilerek söz konusu para üzerine bloke konulması talep edilebilir.
Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte bir internet sitesi açarlar. Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek ya da kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
Kripto para dünyası dolandırıcılık iddiasıyla sarsılıyor. Son 24 saattir internet sistemlerini kapatan kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in, yaklaşık 2 milyar dolarlık kripto para ile yurt dışına çıktığı iddia ediliyor.
Türk Hukukunda Kripto Para ve Bitcoin Vergi
Türk hukukunda ilgili yasal bir düzenleme henüz yapılmamıştır. Bitcoin karşılığı devlet garantisinde olmayan bir mevzudur. Yani kripto paraların karşılığında henüz bir devlet garantisi söz konusu değildir.
Bu kapsamda kripto para dolandırıcılığı ve Bitcoin şantaj suçu yoluyla elde edilen paralara da hukuken bloke konulması mümkündür.
Bitcoin'in yasaklandığı ülkelerden bazıları Bangladeş, Bolivya ve Ekvador'dur. Yine de tüm bunlara ek olarak Bitcoin'in resmi para birimi ilan edildiği ülkeler de vardır. El Salvador, 8 Haziran 2021 tarihinde senatodan geçen tasarı ile birlikte Bitcoin'i resmi para birimi ilan etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri