Emeklilik şirketi, 2 aylık cayma süresince birikimlerinizin değerlendirilmesi için faizli ve faizsiz olmak üzere 2 adet başlangıç fonu sunar. Faiz içeren ürünlerin sunumuna imkan vermeyen şirketler sadece “faiz içermeyen” başlangıç fonu sunabilir.
Fon, alım bilgilerinin portföy yönetim şirketine iletildiği günden bir sonraki iş günü geçerli olan birim pay değeri üzerinden satın alınıp katılımcının hesabına yansıtılır.
BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
Bireysel Emeklilik Yatırım Fonu Nedir? Emeklilik Yatırım Fonu, şirket tarafından emeklilik sözleşmesi çerçevesinde alınan ve katılımcılar adına bireysel emeklilik hesaplarında izlenen katkıların, riskin dağıtılması ve inançlı mülkiyet esaslarına göre işletilmesi amacıyla oluşturulan malvarlığıdır.
Geçen yıl, 2022'ye göre en çok kazandıran fonlar yatırımda yüzde 77,9 ile “Kıymetli Maden Fonları”, bireysel emeklilikte ise yüzde 84,9 ile “Kıymetli Madenler” oldu.
İlgili 17 soru bulundu
“BES faiz ile yarışamaz”
Faizin geleceği yüzde 45'ler seviyesidir. Ama BES hem yüzde 30 devlet katkısı hem de diğer enstrümanlara yatırım açısından daha caziptir. Eğer 240 bin TL'ye kadar bir yatırım yapılacaksa BES'in faizden daha iyi getirisi olacaktır.
Satış işleminin sonucunda elde edilen kazanç, fon portföy değerine yansır. Faiz, kâr ve temettü getirisi: Fonun bağlı olduğu portföyler, ekonomik duruma göre faiz, kâr ve temettü payı getirebilir. Bunun sonucunda oluşan bütün getiri ise portföye yansıtılır.
Bireysel Emeklilikten 10 Yıl Sonra Ne Kadar Devlet Katkısı Alınır? Bireysel emeklilikte 10 yılın sonunda toplu para hesaplama işleminde devlet katkı payının %60'ına hak kazanılır. Sistemde 10 yılını doldurup 56 yaşını tamamlayan katılımcılar, devlet katkı payının tamamını yani %100'ünü alabilirler.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmak isteyen katılımcılar, birikimlerinin hepsini veya bir bölümünü yıllık gelir sigortasına aktarabilirler. Bu şekilde, ömür boyu veya seçtikleri süre boyunca maaş almaları garanti edilir. Maaş ödemeleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlarda yapılabilir.
Buna göre yıllık getirisi en yüksek fon %182 getiri ile İstanbul Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fonu (IVY) oldu. Kuveyt Türk Portföy Çoklu Varlık Katılım Fonu (KCV), 2022'den 2023'e yatırımcı sayısını %55,6200 artırarak büyük bir çıkış yakaladı.
BES çok güvenli bir sistemdir. 7 ayrı denetleme mekanizması tarafından denetlenir; Hazine ve Maliye Bakanlığı, SPK, Takasbank, EGM, Bağımsız Dış Denetim, Aktüeryal Denetim ve İç Denetim. Tasarruflarınız Takasbank'ta muhafaza edilir. Sistem üzerinde 5 ana denetleme mekanizması yer alır.
BES Dezavantajları
Fonların iyi yönetilmemesi durumunda istediğniz oranda gelir elde edemeyebilirsiniz. BES şirketleri yönetim kesintileri yapar. Bu kesintilerin oranı genellikle %8-10 aralığında yer alır. BES sistemi özellikle para biriktirmekte zorlanıyorsanız oldukça avantajlı olacaktır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olduğunuzda, şirketlerin belirlemiş olduğu bir alt limit ve ekonomik durumunuz da göz önüne alınarak belirlenecek bir ödeme planı ile düzenli ve zorunlu bir tasarruf yapmış olursunuz. Ödemelerinizi aylık, üç aylık, altı aylık ya da yıllık yapmak sizin isteğinize göre değişir.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Bireysel Emeklilik Uzmanı maaşı aylık ortalama 29.200 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Bireysel Emeklilik Uzmanı maaşı 23.400 TL iken, en yüksek ise 39.100 TL'dir.
Oldukça avantajlı olan bu yeni sistemde de mevcut sistemde olduğu gibi devlet katkısı bulunuyor. Üstelik Otomatik Katılım Sistemine dahil olduktan sonra ilk 2 ay içerisinde cayma hakkını kullanmayıp sistemde kalan çalışanlar, hak ediş koşulları kapsamında 1000 TL ek devlet katkısı almaya hak kazanıyor.
10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ını, Emekliliğe hak kazandığınız zaman ise devlet katkısının tamamı alabilirsiniz.
10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
BES'te Ölüm Tazminatı Kime Kalır? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız yeterlidir. Emeklilik sisteminde 10 yıl kalıp, 56 yaşınıza geldiğinizde önünüzde birikiminizle ilgili birden fazla alternatifiniz bulunmaktadır.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde kalmak koşulu ile 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanır.
İyi bir yatırım yaparak düzenli kazanç elde etmek isteyen yatırımcıların en çok tercih ettiği fonlardan biri olan anapara koruma amaçlı fonlar, kayıp yaşatmayan ve risk almadan kazanç sağlayan fonlardır. Bu fon türünde anapara korunurken, aynı zamanda yüksek kâr payı elde edilebilir.
Fon portföyünde bulunan döviz ya da getiri endeksli varlıklar, piyasa koşullarının etkilerine açıktır. Diğer bir deyişle döviz kuru değiştiğinde, örneğin kur düştüğünde diğer tüm değişkenlerden bağımsız olarak fon değer kaybedecektir.
Özetle; Merkez Bankası'nın faiz kararları özellikle iki fon türünün performansını belirleyen en önemli etkendir: Para piyasası fonları (likit fonlar) ve borçlanma araçları fonları. Piyasa faizinin artması likit fonların fiyatını/getirisini arttırır; borçlanma araçlarının fiyatını/getirisini düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri