10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ı, BES'te 10 yıl süreyi tamamladığında ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunda ise devlet katkı payının tamamı alınır.
Hak ediş için en az 3 yıl sistemde kalmalısınız.
3'üncü yılın sonunda %15'ini, 6'ncı yılın sonunda %35'ini, 10'uncu yılın sonunda %60'ını, Emekliliğe hak kazandığınızda ise devlet katkısının tamamını alabiliyorsunuz.
Emekliliğe Hak Kazanma Durumu. Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır.
BES 3 yıldan önce iptal edilme durumunda brüt asgari ücretin %75'ini, 3 ile 6 yıl arasında iptal edildiğinde %50'sini, 6 ile 10 yıl aralığında ise % 25'ini geçemez. Sistemde 10 yılını doldurmuş olan tüketiciden giriş aidat kesintisi yapılmaz.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Diğer bir deyişle, 2023 yılı içinde Bireysel Emeklilik Sistemine 140.532 TL katkı payı ödemesi yaparak, Devlet Katkısı avantajından üst limit olan 42.159,60 TL ile faydalanabilirsiniz.
Devlet katkısının tamamını almak için 56 yaşınızı ve BES'te 10 yılı tamamlayarak emekli olmanız gerekir. Aksi takdirde ayrıldığınız için, devlet katkısında BES içerisinde kaldığınız süreye göre kesinti uygulanır.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de farklı veya aynı şirketten birden fazla BES sözleşmesi yapılıp yapılamayacağı ve emeklilik anında hangisinin dikkate alınacağıyla ilgili. Evet birden fazla BES sözleşmesi yapılabiliyor.
Bireysel emeklilikten emekli olanların maaşları asgari prim esas alınarak hesaplanır. Bu durumda merak edilen sorulardan biri olan "Bireysel emeklilik maaşın yüzde kaçı?" sorusunun cevabı şu şekilde: Asgari prime göre esas kazancın %3'üne karşılık gelen bir tutar kadar katkı payı ödenir.
Çalışanların her ay brüt maaşlarından yüzde 3 kesilerek, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) aktarılıyor. 45 yaş altı çalışanların işverenleri tarafından sisteme dahil edilmesine imkan tanıyan otomatik BES'te maaşlardan yapılan kesinti tutarı da artacak.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 2023 yılı ile birlikte devlet katkısında çok şey değişti. Asgari ücretle birlikte devlet katkısının üst limiti arttı. Son yapılan değişiklikle de BES'e toplu para yatırmak avantajlı hale getirildi, yatırılan tüm tutar için devlet katkısı alınmasına imkân tanındı.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikmiş paranız varsa sistemde yazan sigorta şirketiniz ile iletişime geçerek birikmiş paranızı almak için talepte bulunabilirsiniz. BES parasının alabilmek için e-Devlet üzerinden işlem yapılamıyor.
Ayrıca katılımcıların, 2 aylık cayma süresi sonunda otomatik katılım sisteminde kalması durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL başlangıç devlet katkısı hak edişi bulunmaktadır.
Bireysel emeklilik sayesinde kişiler, ek bir gelir ödemesi ile birlikte refah seviyelerini artırarak emekli olduktan sonra ekonomik açıdan güvenli yaşam standartlarını devam ettirebilirler. Dolayısıyla bireysel emeklilik sigortasının amaçlarından birisi kişilerin refah seviyesini artırmaktır.
Katılımcılar fon değişikliği hakkını kullandıkça, BES'ten elde edebileceği getiri miktarı da artıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde sözleşmesi bulunan katılıcımlar, birikimlerinin ve ödedikleri katkı paylarının fonlarını ve bu fonlardaki fon dağılımını yılda 12 kez değiştirme hakkına sahiptirler.
BES'te biriken paranızı alabilmek için e-Devlet üzerinden herhangi bir işlem yapılamıyor. İşlem yapabilmek için sisteme kayıtlı olan sigorta şirketiniz ya da bankanızla kısa süre içinde iletişime geçmeniz gerekir.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
Gerek BES gerekse yatırım fonlarının getiri oranı; seçilen fon ve yatırımın süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte, 2021 yılında yatırım fonları ortalama % 34 oranında getiri sağlamış olmasına karşın bireysel emeklilik fonları ortalama % 40 oranında getiri sağlamıştır.
2022 yılında emekli olanlar 2023 yılında emekli olacaklara göre yüzde 10'a yakın daha fazla emekli maaşları alacaklar. Bunun nedeni emekli maaşı hesaplama sisteminden kaynaklanıyor. Bu bazı yıllar o yıl içinde emekli olmak avantajken bazı yıllar bir sonraki yıl emekli olmak avantajlı oluyor."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri