Bir bireye ya da kümeye başka birey ya da kümelerle ilişkilerinde üstünlük sağlayan duruma sosyal saygınlık denir. Birey bu saygınlığı ya statüsü nedeniyle elde eder ya da kişisel özellikleriyle kazanır. İlkine statüsel saygınlık, ikincisine kişisel saygınlık adı verilir.
Bu konum prestije dayanır ve beraberinde yaşam tarzı, haklar ve sorumluluklar getirir. Kamusal figür, politikacı, internet ünlüsü gibi ünlü kişiler etkili sosyal statülere örnektir. Sosyal statü genel olarak kazanılmış statü ve verilmiş statü olarak ikiye ayrılır.
Saygınlık, saygın olma durumu olarak tanımlanan itibar sahibi olmak demektir. Başarı ise başarılan, üstesinden gelinen iş olarak tanımlanabilir. Yüzyıllarca insanoğlu bu iki sıfatı edinebilmek için çaba göstermiş ve bu olguları hayatta yer edinebilme ve kabul görme aracı olarak görmüştür.
Sosyal Prestij (İtibar) Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir bireye ya da kümeye (grup) başka birey ya da kümelerle, ilişkilerinde üstünlük sağlayan durum.
Atfedilen statüler ise bireyin denetimi dışında toplumun değerlerine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Irk, din, yaş, cinsiyet, soy atfedilen statü örneklerindendir. Gelişmiş, çağdaş toplumlarda kazanılmış statüler önemli iken, gelişmemiş toplumlarda atfedilen statülerin önemli olduğu görülmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Statü kavramı bir kişinin toplum içindeki konumunu, itibarını ve prestijini ifade eder.
Genellikle ''itibar görmek'' şeklinde kullanılır. Latince kökenli bir kelime olan prestij sözcüğünün orijinal hali ''prestigium'' şeklinde yazılır. Kelimenin ilk anlamı oyun oynamak ve hile yapmak olsa da günümüzde değer görmek anlamında kullanılır. Ululuk ve yücelik kelimeleri saygınlık ile yakın anlamlıdır.
Sosyal saygınlık (prestij) Sosyal saygınlık (prestij), bireyin sahip olduğu statülerle ilgilidir. Birey, statüsünün kendisine yüklediği rolü ne kadar başarılı uygularsa toplum nezdinde o kadar beğeni kazanır. Bireyin zekâ, ahlak, yetenek ve yaratıcılık yönü sosyal saygınlık kazanmasında etkilidir.
Bir bireye ya da kümeye başka birey ya da kümelerle ilişkilerinde üstünlük sağlayan duruma sosyal saygınlık denir. Birey bu saygınlığı ya statüsü nedeniyle elde eder ya da kişisel özellikleriyle kazanır. İlkine statüsel saygınlık, ikincisine kişisel saygınlık adı verilir.
Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
Bireyin yaş, cinsiyet, soy, ırk, doğduğu ülke gibi doğuştan getirdiği statülerle verilmiştir.
Toplumsal statü, bireyden farklı olarak hak ve ödevler toplamı olup, bireyin toplum içindeki yerini belirler. Statünün dinamik tarafı olan rol ise, bireyin kendisine atfedilen haklarını kullanması ödevlerini yerine getirmesidir (Linton,1936:113-115).
Sosyal Statünün Toplumdaki Yansıması
Sosyal statü aynı zamanda kişinin kimlik ve kimlik algısını da etkiler. İnsanlar genellikle sosyal statülerine göre kendilerini tanımlarlar ve toplum içindeki yerlerini bu statülere göre belirlerler.
İtibar Türk Dil Kurumu sözlüğünde “saygın, saygı görmek, değerli, güvenilir olma ve prestijli” kavramlarına karşılık gelir (TDK, 2020).
Bireyler, gayriresmî organize olmuş gruplar ve -devlet dâhil- resmî olarak organize olmuş gruplar arasındaki kalıplaşmış insan etkileşimleri sosyal ilişki ifadesinin karşılığını teşkil eder.
Prestijin Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğü anlam karşılığı tam olarak; "saygınlık”, prestij sahibi olmak demek ise saygınlık sahibi olan kimse anlamı taşımaktadır. Çevresi tarafından saygı ile karşılanan ve saygınlık kazanmış kişiye prestij sahibi denilmektedir.
Bireyin, statüsünü göz önünde bulundurarak yapmak zorunda olduğu davranışlara toplumsal rol denir. Bu zorunluluğun temelini yasalar değil toplumsal kurallar ve gelenekler oluşturur. Cinsiyet, yaş ve meslek, hem statünün hem de toplumsal rollerin ortaya çıkışında etkilidir.
İdeal Rol: Toplumun, kişiden gerçekleştirmesini istediği bir roldür.
İsmi taşıyan kişiler, genellikle saygıdeğer, itibarlı ve hürmet gören kişilik özellikleriyle tanımlanır.
Prestij Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Saygınlık.
Bu tanıma göre örgütsel prestij, işletmelerin sahip oldukları değerin çalışanları aracılığı ile kamuoyu nezdinde değerlendirilmesidir. Çoğunlukla işletmeler, kendilerine dair değerlendirmeleri almak adına çeşitli araştırmalar yaparak kendilerinin ne noktada bulunduğuna dair bir fikir geliştirmektedirler.
Anahtar statü bir kişinin mesleği olabilir. Özellikle general, öğretmen, imam ya da cumhurbaşkanı gibi görevler kişilerin toplumdaki kişiliklerini ve statülerini belirledikleri için Anahtar statü olarak adlandırılır.
Zihinsel dünyamızı, küçük parçalardan daha karmaşık ve bütüncül yapıya doğru şekillendirir. Küçük yaşlarda dış dünyanın tüm bilgilerini organize edemezken, daha sonraları bu işlem olgunlaşır (Özbay, 2004:80). Tekrarlanan bu işlemler sonucunda ortaya çıkan örgütlenmiş davranış kalıplarına 'şema' (scheme) denir.
Temel roller: Kişilerin yaş ve cinsiyete bağlı olarak gerçekleştirmek durumunda oldukları rollerdir. Erkek, kadın, çocuk, genç, yetişkin, yaşlı olmak gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri